Manresa ret homenatge a l'il·lustre científic Pius Font i Quer

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Manresa s’omple per commemorar el 50è aniversari de la seva mort, el 125è del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a fill adoptiu de la ciutat

imagen

L’acte d’homenatge al botànic il·lustre i fill adoptiu de la ciutat, Pius Font i Quer (1888 – 1964), ha omplert el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa i és el primer d’un seguit d’activitats commemoratives que es faran a la ciutat durant el mes de maig. Aquest any se celebren 125 anys del naixement del científic català, mig segle de la seva mort i cent anys des que se’l va nomenar fill adoptiu de la ciutat i de la publicació de la seva tesi doctoral Ensayo Fitotopográfico del Bages(1914). 

Els actes per recordar la figura d’un dels botànics més importants de Catalunya i d’Europa del segle XX— estan organitzats per l’Ajuntament de Manresa, l’institut Pius Font i Quer, la delegació al Bages de la Institució Catalana d’Història Natural i Meandre. 

L’Alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha estat l’encarregat d’obrir i conduir l’acte, ha remarcat la singularitat “que coincideixin tres efemèrides d’un personatge del que la ciutat se sent molt orgullosa en un mateix any” per la oportunitat que ofereixen alhora de donar a conèixer als ciutadans “la figura del botànic, científic, divulgador, docent i en definitiva un manresà adoptiu amb interès pel territori i pel país”. A més ha volgut felicitar “l’encert de posar el nom d’un científic de renom internacional al que aleshores era el segon institut de la ciutat”. 

Per la seva banda el primer director de l’institut Pius Font i Quer, Pere Rubió Díaz, ha fet un repàs per la història del centre i ha parlat dels motius que el van dur a impulsar la creació d’un segon institut a Manresa, a finals dels anys 70. Ha explicat que per triar el nom es va engegar una votació per la qual els estudiants havien d’escollir entre quatre propostes: Pere Amigant, Joan Caravall, Maurici Fius i Palà i Pius Font i Quer. “L’avantatge va ser pel doctor Font perquè a més de científic era docent”, ha dit. 

En aquest sentit, Josep M. Mata Perelló, exprofessor del departament de Ciències de l’institut, ha explicat que el nom “va agradar molt des del principi perquè es buscava el un científic i Pius Font i Quer va ser un dels millors de la comarca” i n’ha ressaltat la seva versatilitat: “A més de ser un expert en el camp de la botànica, la micologia i les plantes medicinals, també ho era en el de la mineralogia”. 

El Doctor Josep Vigo, catedràtic de biologia de la Universitat de Barcelona, va coincidir amb el Dr. Font i Quer durant els estudis de camp que va dur a terme en els darrers anys i ha fet la glosa del científic. L’ha situat en el context històric i ha separat en dues, les èpoques que van marcar la seva obra: La primera, marcada per la Mancomunitat i després la II República, van propiciar de la seva mà “l’època més activa de la botànica catalana”; i la segona, la guerra i la posterior repressió, quan es va dedicar a feines més divulgatives. Pel que fa als aspectes personals, Vigo ha recordat que Pius Font i Quer era un home “alt, seriós, sobri i metòdic; segur de sí mateix i constant en la seva feina; de posat ferreny però amb molt de sentit de l’humor”. 

Raül Font-Quer, el nét del botànic, s’ha mostrat agraït amb la ciutat “per organitzar aquest acte que commemora i recorda l’avi” i ha fet notar que tot i viure tants pocs anys a Manresa, “devia ser tremendu perquè amb només 26 anys, se’l nomenés fill adoptiu de la ciutat”— el 1914—, i pel fet de pensar en ell alhora de posar nom a un institut i a un carrer. A més ha fet saber que el seu avi “sempre deia que Manresa és una assignatura que li va quedar pendent” i en volia escriure unes memòries. En aquest sentit ha conclòs: “Pel que explicava, me l’imagino com en una novel·la de Mark Twain, corrent i campant pels boscos i parcs de l’entorn de Manresa”. 

L’última intervenció l’ha fet el president de l’Institut d’Estudis Catalans, el Dr. Joandomènec Ros i Aragonès, que ha destacat l’excepcionalitat de la figura de Pius Font i Quer ja que a banda de científic en diverses disciplines (mineralogia, botànica, micologia i plantes medicinals) “va fundar més de 4 institucions durant les etapes de guerra i repressió”, va crear el diccionari de botànica amb una terminologia que s’inclouria al diccionari de Pompeu Fabra i va escriure manuals i articles, “que després de 50 anys encara són vigents”. A més ha afegit que “si la dictadura va posar fi a la carrera científica de Pius Font i Quer també va fer que guanyéssim un gran divulgador”. 


Ha tancat l’acte una actuació musical per part de tres alumnes de l’Institut Pius Font i Quer, dirigides pel professor de música Lluís de las Heras. A l’acte també hi han assistit el regidor de Cultura, Joan Calmet; la directora de l’institut, Teresa Torra, i el biòleg Florenci Vallès. 


Caminades, xerrades i exposicions 

Les activitats que acompanyen l’homenatge de Pius Font i Quer continuen amb dues caminades els dissabtes 24 i 31 de maig, totes dues a les 9 del matí al Congost i amb inscripció prèvia. La primera es una caminada urbana per donar reconèixer i explicar els arbres de la ciutat. La segona es farà a l'Anella Verda de Manresa per visitar els seus espais d’interès botànic i reconèixer la vegetació. 

A banda també hi ha programades tres conferències. La primera es titula De Pius Font i Quer a l'avenir: evolució de l'etnobotànica a les terres catalanes, a càrrec del Dr. Joan Vallès (UB) i es farà el dimecres 14 de maig. Les adaptacions ecològiques de les plantes del nostre entorn, a càrrec del Dr. Josep M. Ninot (UB), serà el dimecres 21 de maig. Per acabar, el dimarts 27 de maig tindrà lloc la darrera xerrada, Les plantes exòtiques, de nouvingudes a invasores, a càrrec del Dr. Ramon M. Massalles (UB). 

Totes tres xerrades es fan a l’Auditori de la Plana de l’Om a dos quarts de 8 del vespre. 

En paral·lel a les xerrades i les caminades hi ha programada l’exposició Recordant Pius Font i Quer a la sala d’exposicions de la Plana de l’Om, des de dimecres 14 a dimarts 27 de maig.


L'Institut Pius Font i Quer també organitza actes adreçat a l'alumnat del centre, com una xerrada i un taller de plantes aromàtiques, un taller sobre il·lustració científica, un mural commemoratiu, la construcció d'un parterre enjardinat i la possibilitat d’identificar les aules amb nom de plantes en homenatge al treball del científic i botànic que dóna nom al centre. 


Activitats programades 

14 de maig, Conferència De Pius Font i Quer a l'avenir: evolució de l'etnobotànica a les terres catalanes, a càrrec del Dr. Joan Vallès (UB). 
A l’Auditori de la Plana de l'Om, a 2/4 de 8 del vespre. 

21 de maig, Conferència Les adaptacions ecològiques de les plantes del nostre entorn, a càrrec del Dr. Josep M. Ninot (UB) 
A l’Auditori de la Plana de l'Om, a 2/4 de 8 del vespre. 

24 de maig, Caminada de reconeixement dels arbres de Manresa 
Sortida a les 9 del matí al Congost- cal inscripció a www.iespfq.cat/blog/ 

27 de maig, Conferència Les plantes exòtiques, de nouvingudes a invasores, a càrrec del Dr. Ramon M. Massalles (UB) 
A l’Auditori de la Plana de l'Om, a 2/4 de 8 del vespre. 

31 de maig, Caminada per l'Anella Verda de Manresa, tot visitant els seus espais d'interès botànic i reconeixent la vegetació- cal inscripció a www.iespfq.cat/blog/ 

Del 14 al 27 de maig, Exposició Recordant Pius Font i Quer, A l’Auditori de la Plana de l'Om. En aquests moments s’estan fent gestions perquè aquesta exposició pugui itinerar per diversos centres educatius i d'altres espais de la ciutat. 

Documents relacionats

  • imagen