Manresa commemora Pius Font i Quer amb motiu del 50è aniversari de la seva mort

Els actes d’homenatge arrenquen aquest divendres, a les 20.30h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Manresa, i tindran continuació amb diverses activitats al llarg del mes de maig per recordar el botànic il·lustre i fill adoptiu de la ciutat


 

imagen

Manresa arrenca demà els actes de commemoració del 125è aniversari del naixement i 50è de la mort del Dr. Pius Font i Quer (1888-1964), botànic il·lustre i fill adoptiu de la ciutat de Manresa des de 1914. A més a més d’aquestes dues efemèrides, també es commemoren els 100 anys que Manresa el va anomenar fill adoptiu de la ciutat i 100 anys de la publicació de la seva tesi doctoral Ensayo Fitotopográfico del Bages (1914). 

El programa d’actes d’homenatge ha estat presentat avui pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; de la directora de l’Institut Pius Font i Quer, Teresa Torra; del professor de Visual i Plàstica del mateix institut; Josep Morral; i del representant de la delegació al Bages de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), Oriol Oms. 

Joan Calmet ha volgut remarcar “la rellevància en les tasques docent, científica i ciutadana” del Dr. Pius Font i Quer. El regidor de Cultura ha valorat de forma positiva la col·laboració entre l'Ajuntament, la comunitat educativa de l'Institut Pius Font i Quer i la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural per reconèixer aquest fill adoptiu de la ciutat que va ser un dels científics catalans més rellevants del segle XX. 

En paraules de Teresa Torra, directora del centre d’educació secundària, “tenim un centre amb el nom d’una persona que ben pocs coneixem i que alguns no saben ni pronunciar i volem aprofitar les efemèrides per donar-lo a conèixer a la ciutat”. La director de l’Institut Pius Font i Quer també ha volgut incidir en el fet que a banda de les dues efemèrides, els 125 anys del naixement i 50 de la mort, hi ha el centenari des que va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat, “un fet rellevant pel lligam amb la ciutat, que ha passat desapercebut”. 

Per la seva part, Oriol Oms ha volgut destacar la vessant docent de Pius Font i Quer recordant que “va crear escola malgrat la curta estada a la universitat i els seus manuals són un referent i encara circulen per l’estat i llatinoamericà”. 

Josep Morral ha avançat el contingut de l’exposició d’homenatge i ha posat l’accent en la vessant lingüística del biòleg: “A banda de la faceta científica i docent, Font i Quer també va ser un defensor de les llengües de la península ibèrica i va publicar els seus articles en Portuguès, gallec, basc, castellà i català” 

Acte institucional al Saló de Sessions, aquest divendres

L’acte d’homenatge es farà demà divendres 25 d’abril, a dos quarts de nou del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Hi intervindran Valentí Junyent, alcalde de la ciutat; Pere Rubió, primer director de l’INS Pius Font i Quer; Josep Maria Mata i Perelló, exprofessor del departament de ciències de l’INS Pius Font i Quer; Josep Vigo i Bonada, catedràtic de biologia vegetal de la Universitat de Barcelona; Raül Font-Quer, nét del científic; i Joandomènec Ros i Aragonés, biòleg i President de l’Institut d’Estudis Catalans. 

Entre els convidats de l’acte de demà, destaca la presència de Josep Vigo i Joandomènec Ros. Josep Vigo, que va conviure am Pius Font i Quer, és un botànic que ha destacat en l’estudi de la flora i vegetació dels Pirineus Orientals, tot impulsant un projecte de dades de la flora catalana. El 1993 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya i el 2010 el premi de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. 

Per la seva part, Joandomènec Ros, és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, on és catedràtic d’Ecologia des del 1986. Va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2006). 

L’acte al Sessió de Sessions serà el primer d’una sèrie d’activitats programades conjuntament per l’Ajuntament de Manresa, l'Institut Pius Font i Quer, i la delegació del Bages de la Institució Catalana d'Història Natural i Meandre per recordar i homenatjar el Dr. Pius Font i Quer i que es duran a terme a partir d’aquest divendres i al llarg de tot el mes de maig. 
Tota la informació relacionada amb l’acte de commemoració i la resta d’activitats estan recollides al bloc que l’Institut Pius Font i Quer ha creat per la ocasió:http://www.iespfq.cat/blog/).

Caminades, xerrades i exposicions

Les activitats que acompanyen l’homenatge de les efemèrides de Pius Font i Quer continuen aquest diumenge 27 d’abril amb una gimcana botànica que sortirà a les nou del matí del Pavelló nou del Congost. La passejada per l’entorn natural de la ciutat serveix per a identificar 50 espècies vegetals del Bages amb motiu del centenari d’Ensayo fitotopográfico de Bages, la tesi doctoral de Pius Font i Quer. (http://bibdigital.rjb.csic.es/spa/Libro.php?Libro=601). És necessari fer la inscripció (http://www.iespfq.cat/blog/?page_id=68) abans del dia 26 d’abril. 

Hi haurà dues caminades més els dissabtes 24 i 31 de maig, totes dues a les 9 del matí al Congost i amb inscripció prèvia. La primera es una caminada urbana per donar reconèixer i explicar els arbres de la ciutat. La segona es farà a l'Anella Verda de Manresa per visitar els seus espais d’interès botànic i reconèixer la vegetació. 

A banda també hi ha programades tres conferències. La primera es titula De Pius Font i Quer a l'avenir: evolució de l'etnobotànica a les terres catalanes, a càrrec del Dr. Joan Vallès (UB) i es farà el dimecres 14 de maig. Les adaptacions ecològiques de les plantes del nostre entorn, a càrrec del Dr. Josep M. Ninot (UB), serà el dimecres 21 de maig. Per acabar, el dimarts 27 de maig tindrà lloc la darrera xerrada, Les plantes exòtiques, de nouvingudes a invasores, a càrrec del Dr. Ramon M. Massalles (UB). 

Totes tres xerrades es fan a l’Auditori de la Plana de l’Om a dos quarts de 8 del vespre. 

En paral·lel a les xerrades i les caminades hi ha programada l’exposició Recordant Pius Font i Quer a la sala La Plana de l’Om des de dimecres 14 a dimarts 27 de maig.

Josep Morral i Teresa Torra també han avançat que a l'Institut Pius Font i Quer també hi haurà diversos actes adreçat a l'alumnat del centre com una xerrada i un taller de plantes aromàtiques,un taller sobre il·lustració cinetífica, un mural commoratiu, la construcció d'un parterre enjardinat i la possibilitat de identificar les aules amb nom de plantes en homenatge al treball del científic i botànic que sóna el nom al centre de secundària.

El Doctor Pius Font i Quer 

Pius Font i Quer (Lleida, 9 d'abril de 1888 – Barcelona, 2 de gener de 1964) va ser un botànic, farmacèutic i químic català que va viure a Manresa des dels 4 fins 18 anys, moment en que accedeix a la Universitat de Barcelona. 

Es va dedicar a la recerca i catalogació exhaustiva de les plantes i bolets de Catalunya, de la Península Ibèrica i del Marroc. De 1908 a 1912 va explorar la flora de la comarca del Bages. 

La seva obra més important va ser la creació, partint pràcticament de zero, de l'Institut Botànic de Barcelona, una infraestructura científica que va posar la botànica catalana a un nivell europeu de primera línia. 

A més, va complementar la seva vessant científica amb la pedagògica contribuint a renovar la manera d’ensenyar a la universitat introduint l’experimentació i l’observació directa de la natura. Després de la guerra, desposseït de tots els seus càrrecs, es va dedicar a la divulgació científica d’alt nivell. 

Activitats programades 

25 d'abril, Acte d'homenatge 
Al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa. 2/4 de 9 del vespre. 

27 d'abril, Gimcana botànica. 
Sortida a les 9 del matí del Congost- cal inscripció a www.iespfq.cat/blog/ 

14 de maig, Conferència de Pius Font i Quer a l'avenir: evolució de l'etnobotànica a les terres catalanes, a càrrec del Dr. Joan Vallès (UB). 
A l’Auditori de la Plana de l'Om, a 2/4 de 8 del vespre. 

21 de maig, Conferència Les adaptacions ecològiques de les plantes del nostre entorn, a càrrec del Dr. Josep M. Ninot (UB) 
A l’Auditori de la Plana de l'Om, a 2/4 de 8 del vespre. 

24 de maig, Caminada de reconeixement dels arbres de Manresa 
Sortida a les 9 del matí al Congost- cal inscripció a www.iespfq.cat/blog/ 

27 de maig, Conferència Les plantes exòtiques, de nouvingudes a invasores, a càrrec del Dr. Ramon M. Massalles (UB) 
A l’Auditori de la Plana de l'Om, a 2/4 de 8 del vespre. 

31 de maig, Caminada per l'Anella Verda de Manresa, tot visitant els seus espais d'interès botànic i reconeixent la vegetació- cal inscripció a www.iespfq.cat/blog/

Del 14 al 27 de maig, Exposició Recordant Pius Font i Quer, A l’Auditori de la Plana de l'Om. En aquests moments s’estan fent gestions perquè aquesta exposició pugui itinerar per diversos centres educatius i d'altres espais de la ciutat. 

Documents relacionats

  • imagen