Adam Majó, acompanyat de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, dóna a conèixer els eixos que guiaran la seva feina. El comissionat ja té sobre la taula 35 projectes per treballar
Accelerar el procés de revitalització, millorar l’espai públic, i atraure persones, activitats i projectes al Centre Històric de Manresa. Aquests són, entre d’altres, els objectius del nou Comissionat del Centre Històric de l’Ajuntament Manresa, Adam Majó, qui ha presentat aquest matí, acompanyat de l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, les línies estratègiques que guiaran el seu treball durant aquest mandat municipal.
El nou Comissionat del Centre Històric va prendre possessió del càrrec el dia 1 de febrer passat. Es tracta d'una figura de nova creació, de lliure designació, prevista en els acords entre els grups polítics que actualment formen el govern municipal, Convergència i ERC, i que va ser va ser aprovada pel Ple Municipal del desembre passat. La creació d’aquesta figura era una prioritat de l'equip de govern municipal i responia a la voluntat de fer actuacions adreçades a continuar recuperant el Centre Històric de la ciutat.
La feina de Majó té com a principals eixos de treball l’habitatge, l’activitat econòmica, la situació social i l’espai urbà. Majó ha començat a treballar de manera transversal, en contacte amb totes les àrees, i també en col·laboració amb les entitats i agents que treballen per millorar les condicions del Centre Històric.
Junyent: “Estem confiats que ho aconseguirem”
Valentí Junyent ha assegurat que la voluntat de l’equip de govern “és reforçar el treball iniciat al Centre Històric amb actuacions i fets i, sobretot, amb la implicació de veïns i comerciants fruït del diàleg constant amb tots els agents socials. Creiem que amb l’esforç de tots i totes estem confiats que ho aconseguirem”. L’alcalde ha explicat que “que amb la millora de l’economia i amb els ajuts de d’altres administracions podem donar la volta a la situació d'aquest important espai de la ciutat”.
L’alcalde ha volgut recordar moltes de les actuacions realitzades fins ara per l’equip de govern que han permès fer millores al carrer Sobrerroca, al carrer Joc de la Pilota, finalitzar el sector Montserrat, amb la Plaça del Salt i la instal·lació de les oficines d’Aigües de Manresa així com el pàrquing del Centre Històric”. Per a Junyent, "són millores perceptibles, que s'han anat desenvolupant d’acord a les possibilitats pressupostàries i amb la voluntat ferma de continuar treballant i aprofundint en l'objectiu de revitatització d'aquest entorn”.
Línies de treball del Comissionat del Centre Històric
Per la seva part, Adam Majó ha explicat que l’objectiu del Comissionat és “atraure persones, activitats i projectes al Centre Històric de la ciutat, és a dir, al barri antic i una part d’Escodines i Vic –Remei”, i ha afegit que durant aquests primers trenta dies de treball s’ha dedicat a parlar amb una trentena d’entitats i persones individuals, “trobades que m’han permès esbossar més d’una trentena d’actuacions, algunes de gran abast i d’altres de més acotades, algunes que preveiem poder desencallar aviat i d’altres a més a llarg termini, però igualment importants per al que crec que és el millor barri de Manresa amb diferència”.
Aquesta trentena de projectes s’agrupen en cinc línies de treball:
- Omplir buits. Es tracta de buscar i donar ús a edificis buits, començant pels que estan situats en punts estratègics i que tenen caràcter singular i valor patrimonial: els Jutjats Vells, l’Auditori Sant Francesc, l’antiga Cambra de Comerç, l’Anònima i l’antiga Fonda Sant Antoni serien objectius prioritaris.
- Millores en l’espai públic. Promoure actuacions com enderrocs al carrer Na Bastardes per millorar l’aspecte de la part posterior de l’Ajuntament i de la baixada dels Jueus, endreçar l’entrada al carrer Alfons XII des dela Reforma, millorar l’aspecte i la funcionalitat de Sant Ignasi-Drets, eixamplar l’espai públic a la cruïlla entre Mel i Urgell, convertir la plaça Milcentenari en espai verd, reformar el carrer Sant Andreu, reformar el sector Drets/Sant Ignasi, etc.
- Potenciar els itineraris comercials i de passeig del barri antic, sobretot als sectors de carrer Sant Miquel, Sobrerroca i Alfons XII. Per fer-ho, caldrà millorar la il·luminació, definir itineraris escolars, potenciar les activitats ala Plaça Major per reforçar els carrers que hi van a parar, buscar usos per als baixos d’aquests carrers sense limitar-nos als estrictament comercials, donar facilitats a la instal·lació de nous projectes...
- Habitatge. Per al nou Comissionat, el problema de l’habitatge al Centre Històric no és tant de pisos nous o semi-nous desocupats sinó de pisos vells que necessiten rehabilitació. En aquests moments la iniciativa privada difícilment es farà càrrec d’aquestes inversions i la pública té dificultats per aconseguir els recursos. Per tant, caldrà ser molt selectiu, descartant d’entrada els habitatges sense llum natural (plantes baixes de carrers estrets o orientats al Nord) i caldrà actuar a través de fórmules diverses (masoveria urbana, intervenció pública directa, acords amb propietaris...).
- Percepció. El Comissionat entén que el Centre Històric té un problema de percepció negativa i treballarem per revertir-la de dues maneres: Amb fets, generant notícies positives, i amb discurs, destacant les nombroses avantatges de viure o treballar al Centre Històric.