El Consell de Solidaritat de Manresa es posiciona davant la situació actual de les persones refugiades

El Consell fa una crida als governs europeus a complir amb les seves responsabilitats i es compromet a fer a Manresa activitats d’educació en valors i informatives per acostar a la ciutadania dades contrastades sobre les causes dels conflictes.

 

imagen

Les entitats del Consell Municipal de Solidaritat de Manresa i les persones afins a la tasca que s’hi realitza, van realitzar ahir una reunió extraordinària davant l’actual situació de les persones refugiades i els darrers acords europeus en matèria d’acollida.

 

La trobada, amb la presència de la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, va tenir l’objectiu d’intercanviar idees i recursos per poder donar una resposta conjunta des de les diferents institucions i entitats de la ciutat. El punt de partida és coordinar accions que tinguin visibilitat a Manresa i motivin la ciutadania a mobilitzar-se per salvaguardar els drets humans d’aquells que fugen d’un conflicte per a salvar-ne la vida.

 

Les aportacions de les entitats participants i del mateix Ajuntament es van sintetitzar en dos línies de treball:

 

-          Cridar als governs europeus a complir amb les seves responsabilitats.

 

  • Denunciar l’incompliment del dret internacional per part dels governs europeus amb l’acord signat la setmana passada i que preveu l’expulsió cap a Turquia de tots els refugiats que arribin a Grècia. Els instem a protegir les persones en comptes de blindar les fronteres amb eines repressives i dissuasòries. No oblidem que l’art. 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, reconeix el dret d’asil com a fonamental.

 

  • Sensibilitzar a la ciutadania, per evitar qualsevol risc de criminalitzar a les persones refugiades, víctimes d’una guerra, i donar suport als programes preventius per la promoció de la solidaritat i l’empatia, i rebutjar la por a la diferència.

 

  • Prioritzar els recursos per atendre adequadament les persones refugiades en comptes de utilitzar milions d’euros perquè alguns estats retinguin la circulació de les persones refugiades.

 

  • Posar els avenços i eficiència de les societats del segle XXI a benefici de les persones, articulant adequadament l’acollida de persones refugiades, com a mínim d’aquelles quotes pactades, facilitant la voluntat humanitària d’acollida manifestada pels municipis, entre ells Manresa.

 

  • Reconèixer la nostra responsabilitat per l’intervencionisme constant a l’Orient Mitjà, que ha desestabilitzat des de fa anys la zona i que es regeix per criteris econòmics i estratègics dels països de l’anomenat ‘primer món’.

 

-          Realitzar a Manresa activitats d’educació en valors i informatives per acostar a la ciutadania dades contrastades sobre les causes del conflictes :

 

  • Cicle “Persones Refugiades, un repte sense resoldre”. Tindrà lloc del 27 d’abril al 15 de maig.

 

  • Proposta educativa específica per a centres escolars.

 

  • Campanya de promoció de la reducció de despesa militar i toc d’atenció als governs europeus davant el continu enriquiment que suposa la venda d’armes en els conflictes internacionals i, en concret, en la crisi de Síria.

 

  • Un acte central amb la voluntat que la ciutadania manifesti el seu rebuig a qualsevol forma de violència i es recordi que Manresa és una ciutat acollidora i compromesa amb el bé comú i els drets humans. Es crea un grup de treball dins del Consell que treballarà en aquest acte de forma específica.

 

  • Solidaritzar-nos, des de la Memòria històrica, amb la població civil de Síria, amb el seu patiment de deixar casa seva i la seva terra i amb la urgència que puguin tenir un futur digne.

 

El Consell vol recordar que, al llarg de la història, “només les solucions no violentes i de respecte a les persones, han permès resoldre de veritat els conflictes. Cal defensar conjuntament les conquestes fonamentals de la humanitat: l’ètica i els drets humans universals”.

 

Qualsevol persona que vulgui col·laborar als actes es pot posar en contacte amb la Casa Flors Sirera o el Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa. Les institucions internacionals aconsellen que les mostres de suport es canalitzin a través d’ajudes econòmiques a les ONGD que estan treballant al terreny.

 

Documents relacionats

  • imagen