La mostra, que es podrà visitar fins el 8 de maig i estarà ubicada a l’Espai Memòries, proposa tot un seguit d’activitats com projeccions, xerrades, col·loquis, etc. que giren al voltant de l’holocaust i el camp de concentració de Mauthausen.
Demà dijous, 31 de març a les 7 de la tarda, s’inaugura a l’Espai Memòries del Museu Comarcal l’exposició “Projecte Manresa-Mauthausen”.
La mostra, que es podrà visitar fins el 8 de maig, acull tot un seguit d’activitats com col·loquis, xerrades, sessions d’estudi, etc. per entendre el que va significar l’holocaust, i el que va passar a Mauthausen on van estar confinats molts republicans catalans i espanyols.
L'exposició ha estat organitzada pels professors dels Instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera, que formen part de la Xarxa "Mai més" d'instituts. S'ha fet amb la participació dels seus alumnes i amb la col·laboració de l'Escola d'Art de Manresa. També compta amb el suport de l'associació Amical de Mauthaussen.
Prèviament, el mateix 31 de març a les 6 de la tarda, al mateix lloc, es farà la presentació, per als docents, de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme per part del president de l'Amical de Mauthausen.
El diumenge 24 d’abril a les 6.30 de la tarda es projectarà el film “El hijo de Saúl”, a la Sala Auditori de la Plana de l’Om, organitzat per Cine Club Manresa.
El 6 de maig, al matí, hi haurà la 4a Trobada d'alumnes de la Xarxa de Memòria d'Instituts, al Museu Comarcal. Hi participaran estudiants d'instituts diversos de Catalunya entre els quals els dels instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera de Manresa.
L'endemà, dissabte 7 al matí, es faran sessions d'estudi i xerrades col·loqui sobre l'holocaust, l'exili i les deportacions. Es comptarà amb les intervencions de Rosa Toran que parlarà de Montserrat Roig i la seva obra sobre els camps nazis amb motiu dels 25 anys de la mort prematura de la escriptora catalana, que amb la seva obra “"Els catalans als camps nazis", va treure a la llum les atrocitats que es van succeir en els camps de la mort.
Després, Pol Torres, l'alumne de l'Institut Pius Font i Quer que és l’autor del treball de recerca de batxillerat "Joan Poch Sardà: Quan el nom passa a ser un número", exposarà seu estudi que gira entorn la vida d’un deportat a Mauthausen.
Posteriorment, Quim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano dissertaran sobre el tema dels deportats manresans i bagencs. Seguidament, Joan Carrió, un dels manresans sobrevivents del camp de Mauthausen, explicarà els seus “Records d’infant” per palesar les barbaritats que van patir als camps nazis.
En acabat els alumnes dels instituts que han viatjat al camp de concentració de Mauthausen comentaran la seves impressions i experiències.
El dissabte, 7 de maig a les 7 de la tarda, es portarà a terme la lectura dramatitzada “Les Veus de l’Exili” a càrrec del Grup de Teatre dels Carlins acompanyats per musics dels instituts.
A més a més, mentre duri la exposició es podran fer visites escolars concertades. Cal trucar al 93 874 11 55
Programa d’activitats “projecte Manresa- Mauthausen”
Dijous 31 de març a les 18 h
Presentació per als docents de la Xarxa Mai Més.
Dijous 31 de març a les 19 h
Inauguració de l’Exposició.
Diumenge 24 d’abril a les 18.30 h
Projecció del film “El hijo de Saúl”, a la Sala Auditori de la Plana de l’Om
a càrrec de Cine Club Manresa.
Divendres 6 de maig al matí
Trobada de la Xarxa Mai Més d’Instituts de Catalunya.
Dissabte 7 de maig al matí
Sessions d’estudi, Xerrades – col·loqui sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions:
- Rosa Toran: “25 anys de Montserrat Roig”
Pol Torres: “Joan Poch Sardà, quan el nom esdevé un número”.
- Quim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano sobre Deportats manresans i bagencs.
Joan Carrió “Records d’infant”.
- Alumnat d’instituts: Viatjar als camps.
Dissabte 7 de maig, a les 19 h.
“Les Veus de l’Exili”, Lectura dramatitzada amb acompanyament musical de poemes.
A càrrec del Grup de Teatre dels Carlins, per la interpretació, acompanyats per músics dels instituts.