L'Ajuntament rep la donació de l'arxiu històric de l'Escola de Formació Social Torras i Bages de Manresa

El material ingressarà a l'Arxiu Comarcal del Bages per tal de conservar-lo, fer-lo accessible als investigadors i difondre'l en benefici de tota la ciutadania.

 

imagen

L’Arxiu Històric de l’Escola de Formació Social Torras i Bages ingressarà a l’Arxiu Comarcal del Bages perquè sigui conservat i a disposició dels investigadors i accessible als ciutadans que estiguin interessats a conèixer la història d’aquesta entitat pionera en la formació en assistència social, que va dur a terme  la seva tasca a la Manresa de la segona meitat del segle XX (1959-1979).

 

Amb aquest objectiu, aquest dimarts una delegació de Manresa-Catalunya Central del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya –dipositària d’aquest fons documental des de l’any 1979- i l’Ajuntament de Manresa han signat un contracte de donació d’aquesta documentació.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la vicedegana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Gemma Solanas, han rubricat l’acord en un acte de signatura en el qual han participat també el director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, i una representació de l’Escola Torras i Bages encapçalada, entre altres, per Montserrat Bozzo, Montserrat Bacardit i Carles Llussà.
 

La documentació donada inclou informació sobre la creació de l’escola, normes de funcionament, registre d’alumnes, correspondència, memòries, informes, actes d’exàmens, expedients escolars, tesis i treballs de finals d’estudi i fotografies, inventari de materials, entre d’altres documents de 20 anys de funcionament d’una escola  de referència a la ciutat i al país. També inclou el llibre L'Escola de Formació Social Torras i Bages. La voluntat de fer país. Manresa 1959-1979, publicat l’any 2009, dels autors, Montserrat Colomer i Salmons, Carles Llussà i Ruiz i Montserrat Bacardit i Busquet.
 

L'escola de Formació Social Torras i Bages va ser un centre pioner de formació  d’assistents socials i també organitzava cursos de formació social. La primera promoció d'assistents socials en va sortir l’any 1963. Va representar un exemple de voluntat, compromís i treball en els anys de grans dificultats, limitacions i prohibicions del franquisme, tant en el camp educatiu com pel que fa a l’assistència a les persones i, fins i tot, en la defensa del país en un moment inicial de recuperació nacional. Alhora, va aportar un impuls decisiu a uns estudis que, avui, són universitaris i significà el precedent dels estudis universitaris a Manresa.

 

També és gràcies a la tasca de les persones vinculades a l’escola que Manresa és seu d’una de les delegacions del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, una delegació molt activa i que manté la seva singularitat i capacitat de lideratge al costat de les altres delegacions corresponents als caps de província.

 

Els presents a la signatura del contracte de donació han destacat la dedicació que han esmerçat alguns dels presents, membres del que fou l’equip directiu de l’escola, per preparar tot el fons d’arxiu per a que arribi en les millors condicions a l’Arxiu Comarcal del Bages.

 

També han destacat la rellevància d’alguns dels documents que formen part del fons, com ara un projecte elaborat als anys 70 per instaurar uns estudis universitaris a Manresa, anys abans de la creació de la FUB, o bé alguns dels treballs de final d’estudis, que representen una valuosa aportació a la història de la ciutat de Manresa.

 

Documents relacionats

  • imagen