L'Ajuntament de Manresa aprova l'esmena de substitució de CDC i ERC a la proposició de la CUP sobre la salut sexual de les dones

El ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar ahir al vespre una esmena presentada pels grups que formen el govern municipal (CDC i ERC) que substitueix la proposició de la CUP en relació a la millora de la vida en l’àmbit de la salut sexual de les dones joves, que havia generat un gran interès mediàtic els darrers dies. Aquest és el resum del contingut del ple municipal d'ahir a Manresa, que es va iniciar amb un minut de silenci en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol de dissabte passat a l'Equador.


El ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar ahir -amb els vots favorables de CDC, ERC, C's i el regidor Miquel Davins, el vot contrari de DM i l’abstenció de la CUP i el PSC- l’esmena de substitució a la proposició de la CUP, que feia referència a aspectes relacionats amb els mètodes de recollida del sagnat de la menstruació i que ha tingut molt ressò mediàtic els darrers dies. Trobareu el text íntegre de l'esmena de substitució al final d'aquesta notícia.

 

També en l'apartat de proposicions, el ple municipal va aprovar per unanimitat la presentada per CDC, ERC, PSC, C'S i el regidor Miquel Davins, per reafirmar Manresa com a ciutat d'acollida, que entre altres coses preveu denunciar l'incompliment del dret internacional per part dels governs europeus en relació al tema dels refugiats, manifestar el compromís de Manresa per adaptar els plans d'acollida a les necessitats especials de les persones sol·licitants d'asil i donar suport a les entitats catalanes i xarxes d'entitats que treballin al servei de l'acollida.

 

Una altra proposició que es va aprovar amb el suport de tots els grups va ser la que van presentar els grups del PSC, C'S i el regidor Miquel Davins, per instar el departament de Territori de la Generalitat a millorar el servei de bus Manresa-Barcelona, per tal que com a mínim no hi hagi viatgers que hagin de fer l'itinerari dempeus als passadissos dels vehicles.

 

Igualment, el ple va aprovar la proposició del PSC, C'S i el regidor Davins, amb l'esmena pactada entre aquests mateixos grups, CDC i ERC, per tal que el procés de pressupost participatiu que s'està duent a terme aquests dies faciliti també l'execució del cinquè projecte guanyador, sempre que el cost íntegre del mateix quedi inclòs en els 200.000 euros previstos.

 

Al ple també es va aprovar la proposició del grup de la CUP, amb esmena de CDC i ERC, contra els requeriments de l'Audiència Nacional als ajuntaments que van donar suport a la declaració del 9 de novembre de 2015 al Parlament. L'acord votat ahir significa que l'Ajuntament de Manresa dóna suport a la moció aprovada al Parlament fa uns dies (7 d'abril)  en què reitera els objectius de la resolució del 9 de novembre i dóna suport als ajuntaments investigats i criminalitzats.

 

Al ple també es va aprovar la proposició dels grups de CDC i ERC de suport a les entitats del tercer sector social de Catalunya i de rebuig a la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l'IRPF. Segons el text de la proposició, l'actitud recentralitzadora de l'estat perjudica directament les entitats d'àmbit local i català, i el fet que Catalunya hagi aportat els darrers anys el 25% de la recaptació estatal de l'IRPF per a fins socials, però només n'hagi rebut anualment el 14% en forma de programes socials al territori català és un greuge a denunciar.

 

Entre els dictàmens que es van aprovar hi ha el que fa referència a la resolució del recurs de reposició interposat pel regidor Miquel Davins contra l'acord del ple pel qual es va denegar la constitució del grup municipal d'Unió Democràtica de Catalunya i es va considerar Davins com a regidor no adscrit. Ahir el ple va desestimar en tots els seus termes el recurs del regidor Davins, per considerar l'acord de ple del tot ajustat a dret.

 

D'altra banda, el ple de la corporació també va aprovar l'adhesió al nou Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses sobre les polítiques municipals en matèria de canvi climàtic i gestió sostenible de l'energia i també a la Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació (Xarxa XALOC). També es va donar llum verd a l'extinció del conveni de cessió del servei educatiu de recursos pedagògics i de medi ambient, situat a la Casa de la Culla, al Consell Comarcal del Bages. Aquest servei passarà a ser gestionat per Aigües de Manresa.

 

El ple de la corporació s'havia iniciat a les 7 de la tarda amb un minut de silenci en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol de dissabte passat a Equador.

 

 

---


ESMENA DE SUBSTITUCIÓ DE CDC i ERC A LA PROPOSICIÓ 7.4 DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP PER A LA MILLORA DE LA VIDA EN L'ÀMBIT DE LA SALUT SEXUAL DE LES DONES JOVES

 

Atès que el suport que reben les joves durant la pubertat i concretament a l’inici del seu cicle menstrual és a través de la família i de l’educació sexual que s’imparteix a les escoles i instituts de secundària.

 

Atès que qui té competències en temes de salut sexual i reproductiva  a Manresa són els equips d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que depèn del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i que des de fa més de 15 anys que es fa formació sobre sexualitat a tots els instituts públics i concertats de Manresa.

 

Atès que entre els serveis que ofereix l’ASSIR hi ha l’atenció individual i col·lectiva a la joventut (nois i noies) sobre un ampli ventall de temes relacionats amb la sexualitat, entre els quals els que tenen a veure amb la menstruació.

 

Atès que l’ASSIR també ofereix el programa “Tarda jove” al CAP Bages per atendre de forma individual i confidencial qualsevol tema relacionat amb la sexualitat dels joves, sense necessitat de demanar cita prèvia.

 

Atès que el departament de Salut i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat disposen d’un programa conjunt anomenat “Salut i escola” per potenciar la coordinació dels centres docents i els serveis sanitaris en la promoció i prevenció de la salut -també la sexual-, i que compta amb una infermera que periòdicament ofereix sessions formatives a tots els centres d’educació secundària públics i concertats de Manresa.

 

Atès que el cicle menstrual es un moment en la vida de la dona, en què es donen una sèrie de canvis importants des del punt de vista biològic, hormonal, de percepció d’un mateix, de canvis en el propi cos i que requereixen una especial atenció qualificada i professional per facilitar un desenvolupament harmònic.

 

Atès que el SIAD té altres funcions assignades i que no disposa ni dels professionals ni dels mitjans per assumir la tasca que se li reclama; a diferència dels serveis que pot oferir l’ASSIR i els diversos programes de la Generalitat esmentats.

 

Atès, que l’Ajuntament de Manresa considera que l’educació és un pilar bàsic per potenciar l’autoresponsabilitat en la salut.

 

Proposem l’adopció dels següents acords:

 

1. Demanar al Servei Català de la Salut i a l’ASSIR que en el marc de la formació que es dóna als centres d’educació secundària (IES) es presti especial atenció al cicle menstrual de les dones, a com conviure amb aquest d’una manera saludable i com establir una bona relació entre la persona i el comportament del seu cos.

 

2. Sol·licitar a l’ASSIR que es faciliti informació de tots els mètodes per la recollida del sagnat menstrual (compreses naturals o sintètiques, copes menstruals, esponges marines, tampons...); i que s’expliquin els avantatges i inconvenients de cadascun, amb informació contrastada científicament i complerta, per tal que les noies puguin decidir amb tota la informació necessària quin mètode és el més adient per a elles.

 

3. Fer arribar a les AMPES dels IES la petició que considerin la possibilitat de promoure accions de formació als pares i mares perquè disposin de la informació per poder acompanyar als seus fills i filles en un moment tan important del cicle vital com és la pubertat.

 

4. Recomanar a les infermeres del programa “Salut i escola” que disposin de tota la informació necessària sobre tots aquests mètodes de recollida del sagnat durant les sessions formatives als centres de secundària.

 

5. Derivar totes les demandes que arribin al SIAD sobre formació de salut sexual i/o reproductiva als equips d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).