Coincidint amb la setmana en què s'han fet públics els projectes amb més suport popular del procés de pressupostos participatius a Manresa, representants de l'Ajuntament han compartit aquesta experiència en jornades que han tingut lloc a Sant Cugat del Vallès i Lleida.
Sotmetre al criteri de la ciutadania una part dels pressupostos municipals és una pràctica que, de mica en mica, van fent més consistoris del país. Manresa ja té dos anys d'experiència, i precisament aquesta setmana ha culminat, amb la publicació dels projectes més votats, el segon procés de pressupostos participatius. Aquest bagatge de què ja disposa Manresa ha motivat que altres poblacions s'hagin interessat pel procés. Aquesta setmana, l'experiència de Manresa s'ha pogut escoltar a Sant Cugat del Vallès i a Lleida.
Dimarts a la tarda, el cap del gabinet d'alcaldia de l'Ajuntament de Manresa, Joan Francesc Domene, va participar en una taula rodona sobre experiències municipals de pressupostos participatius a l'Auditori de Sant Cugat del Vallès, organitzada per l'Ajuntament de la ciutat. Hi van intervenir també altres consistoris que d'alguna manera també han posat en pràctica procesos participatius, com Vic i Sallent, i també un representant de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB. L'Ajuntament de Sant Cugat acaba de posar en marxa també el procés de pressupostos participatius.
L'endemà, dimecres, la primera tinent d'alcalde i regidora de Dinamització Econòmica i Participació, Mireia Estefanell, va ser present a la taula rodona "Els pros i els contres dels processos participats a les ciutats", juntament amb un representant de l'Ajuntament de Terrassa. L'activitat estava inclosa en el desè Congrés de Convivència a la ciutat de Lleida, que ha tingut lloc entre el 26 i el 28 d'abril, organitzat per la Paeria de Lleida, i ha abordat la temàtica "Reflexions sobre l'avui i el demà de la democràcia participativa als municipis".
En tots dos casos, el fet que el procés de Manresa hagi culminat fa tan pocs dies, i que enguany s'hagi estrenat un nou sistema de tria dels projectes (amb votació oberta diversos dies, presencialment i on line) va motivar l'interès dels participants.