Cap de setmana ple d'activitats entorn el Projecte Manresa-Mauthausen al Museu Comarcal de Manresa

Aquest divendres tindrà lloc la 4a trobada d’alumnes de la Xarxa de Memòria i Prevenció del feixisme. Dissabte, hi haurà un col·loqui i sessions de treball sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions,  i lectures dramatitzades de poemes amb acompanyament musical.


imagen

L’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa acull un cap de setmana ple d’activitats que s’emmarquen dins el Projecte Manresa-Mauthausen. Les propostes complementen l’exposició que porta el mateix nom i que  es va inaugurar 31 de març passat. Aquesta mostra recull el conjunt de tasques realitzades per alumnes dels Instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera de Manresa sobre què va significar l’holocaust i el que va passar a Mauthausen on van estar confinats molts republicans catalans i espanyols.  

 

Així demà divendres, 6 de maig, es farà es farà la 4a trobada d’alumnes de la Xarxa de Memòria i Prevenció del feixisme. Dissabte, hi haurà un col·loqui sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions, amb sessions d’estudi amb historiadors i alumnes. També, amb el nom Les Veus de l’Exili, es farà un acte amb lectures dramatitzades de poemes amb acompanyament musical.

 

El projecte Manresa-Mauthausen s'inicià amb la participació dels alumnes en la commemoració del centenari natal de l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), i s'ha materialitzat amb el viatge als camps de concentració d’Ebensee i de Mauthausen-Gusen, participant anualment en la trobada Internacional d’Homenatge als Deportats dels Camps d’Extermini i a través de diverses accions a l'aula i al carrer. Els dos instituts formen part de la Xarxa Mai Més d'Instituts de Catalunya per la prevenció del feixisme impulsada per l'Amical de Mauthausen.

 

Sessions d’estudi d’aquest dissabte

 

Dins les activitats organitzades per dissabte, es comptarà amb les intervencions de Rosa Toran que parlarà de Montserrat Roig i la seva obra sobre els camps nazis amb motiu dels 25 anys de la mort prematura de la escriptora catalana, que amb la seva obra “"Els catalans als camps nazis", va treure a la llum les atrocitats que es van succeir en els camps de la mort.

 

Després, Pol Torres, l'alumne de l'Institut Pius Font i Quer que és l’autor del treball de recerca de batxillerat "Joan Poch Sardà: Quan el nom passa a ser un número", exposarà seu estudi que gira entorn la vida d’un deportat a Mauthausen.

 

Posteriorment, Quim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano dissertaran sobre el tema dels deportats manresans i bagencs. Seguidament, Joan Carrió explicarà els seus “Records d’infant” per palesar les barbaritats que van patir als camps nazis.

 

En acabat els alumnes dels instituts que han viatjat al camp de concentració de Mauthausen comentaran la seves impressions i experiències.

 

El mateix dissabte, a les 7 de la tarda, es portarà a terme la lectura dramatitzada “Les Veus de l’Exili” a càrrec del Grup de Teatre dels Carlins acompanyats per musics dels instituts Pius Font i Quer i Peguera.

  

Programa:

 

Divendres, 6 de maig de 2016

 

de 9.30 a 14 h.

 

4ªTrobada d’alumnes de la Xarxa de  Memòria i Prevenció del Feixisme  Manresa 2016

 

1a part / Exteriors de Manresa

 

9.30 h. Recepció ala Plaçadela Reforma

10.00 h. Visita al Refugi Antiaeri dela Renaixença

10.30 h. Visita al monument memorial Joaquim Amat-Piniella. Benvinguda ala Trobadaa càrrec del president de l’Amical de Mauthausen i Cant del  Deportats (INS Manuel de Cabanyes, Vilanova)

 

2a part / Museu Comarcal de Manresa - Espai Memòries

 

11.15 h. Benvinguda a càrrec de l’alcalde de Manresa i lliurament del Premi Montserrat Roig

11.30 h. Presentació del treball dels alumnes dels instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera. Visita a l’exposició "Projecte Manresa-Mauthausen”

11.45 h. Presentació del treball artístic del INS Dolors Mallafré (Vilanova)

12.00 h. Intervenció dels alumnes del INS Les Vinyes i Cubelles ( Cubelles)

12.15 h. Intervenció dels alumnes de Santa Coloma de Gramanet

12.30 h. Intervenció dels alumnes de l’INS Baix  Montseny (Sant Celoni)

12.45 h. Intervenció dels alumnes del INS Lluch i Rafecas (Vilanova)

13.00 h. Presentació de l’espai “Joves per la preservació dela Memòria” a les xarxes socials . Marina Bau

13.15 h. Intervenció de Xavier Valls i Pep Castilla, en nom del professorat

13.30 h. Cloenda

 

 

Dissabte 7 de maig

 

de 10 a 14h

 

Col·loqui sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions

 

Rosa Toran i Pol Torres, 25 anys de Montserrat Roig

Joan Poch Sardà, Quan el nom esdevé un número

Quim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano, Deportats manresans i bagencs

Joan Carrió, Records d’infant

Alumnat dels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer, Viatjar als camps

 

 

a les 19 h

 

Les Veus de l’Exili

 

Lectura dramatitzada de textos sobre l’exili d’autors com Carles Riba,  Joan Oliver,  Joan Sales,  Joaquim Amat-Piniella, Miquel Martí i Pol i Agustí Bartra, amb interpretacions musicals. Grup de Teatre dels Carlins per la interpretació, acompanyats de músics dels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer.

 

Selecció dels Textos: Jordi Estrada

Interpretació teatral: Grup de Teatre dels Carlins -Dolors Garzón, Montse Mas, Maria Saenz, Fina Tapias, Àngels Torrens, Joan Torrens, Txell Vall-

Interpretació musical: Alumnes dels instituts Pius Font i Quer -Andreu Carreño (viola), Núria Casas (contrabaix), Carla López (violí), Marta Monrós (veu i piano), Maria Torras (piano), Sergio Zafra (guitarra)- i Lluís de Peguera - Clara Cirera (flauta travessera), Júlia Foradada (piano) i Maria Garcia (violoncel).

 

 

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen