L'Ajuntament mantindrà el seu suport als plans comunitaris dels barris i recorda que ja ha sol·licitat els ajuts corresponents a la Generalitat

L’equip de govern de l’Ajuntament de Manresa manté intacte el seu compromís de donar suport als plans comunitaris dels barris, que actualment tiren endavant la FAVM i altres entitats. El govern recorda que el està dins els terminis previstos per fer efectiu el pagament del conveni de 2015 amb la FAVM i que si el conveni 2016 no s’ha signat és perquè depèn de la formalització prèvia del contracte programa amb la Generalitat, convocat recentment i pel qual ja està presentada la sol·licitud.


Els plans de desenvolupament comunitari (PDC) són estratègies d’intervenció social que fomenten les polítiques inclusives i inclouen accions de suport a la integració social, recerca de feina, relacions intergeneracionals, etc. Actualment a Manresa n’hi ha cinc, dels quals quatre els gestiona l’Ajuntament de Manresa, dos a través de convenis, amb Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) i Escodines, i dos més a través d’un contracte amb una empresa social, que desenvolupa els plans dels barris de la Balconada i Pare Ignasi Puig (el Xup).

 

En el cas del pla de desenvolupament comunitari de la FAVM, el conveni regulador del 2015 es va signar el 31 de juliol de l’any passat. El conveni preveia una col·laboració econòmica per part de l’Ajuntament de 72.000 euros, quantitat econòmica que el consistori rep, en bona part, de la Generalitat, en compliment del contracte programa signat amb aquesta administració.

 

Aquest conveni amb la FAVM del 2015 preveia que el consistori realitzaria els pagaments entre els mesos de setembre de 2015 i maig de 2016. Actualment, doncs, queda la quantitat de 29.000 euros pendent, però no s’ha esgotat encara el termini per fer efectiva aquesta quantitat.

 

Finançament de la Generalitat

 

Com s’ha esmentat, habitualment el consistori signa els documents per a l’execució dels plans amb la Federació i els altres gestors de plans comunitaris, però una part important del finançament per fer-los possibles prové de la Generalitat. Tal com l’Ajuntament ja ha explicat les darreres setmanes a la Federació i a les associacions de veïns, els darrers anys ha estat en vigor el contracte programa 2012-2015 amb la Generalitat. En aquest marc, fins que l’Ajuntament no tenia la confirmació de la pròrroga anual no podia comptar amb rebre la subvenció de la Generalitat ni podia signar el conveni amb els gestors del pla, tot i que pel fet d’estar en vigor el contracte programa, hi havia una garantia de continuïtat pel que fa a la quantitat econòmica que anualment s’adjudicava.

 

Enguany s’ha de signar un nou contracte programa i per tant s’ha de presentar nova sol·licitud. Des de la Generalitat ha obert recentment el termini i hi ha temps per presentar els projectes fins al 10 de maig. L’Ajuntament ja ha presentat aquesta sol·licitud per obtenir finançament per als PDC, amb la qual cosa es cobriria una part important del total. A partir d’aquí, la Generalitat fa una valoració dels projectes, crea una comissió de seguiment i avaluació i posteriorment procedeix a fer els contractes amb els ajuntaments. Només en aquest moment, un cop estigui signat el contracte programa i l’Ajuntament tingui aprovada la subvenció per part de la Generalitat que li permetrà finançar els PDC, podrà signar els convenis amb les diverses entitats que els porten a terme, com la FAVM i també les altres que s’encarreguen de tirar endavant els plans a la ciutat.


Aquesta informació ha estat comunicada les darreres setmanes per l’Ajuntament a les entitats veïnals. En la mateixa comunicació, l’Ajuntament anima les entitats i els dóna tota la informació per sol·licitar altres subvencions, a les quals, com a entitats, poden accedir, com ara els ajuts a entitats sense finalitat de lucre de la Diputació de Barcelona. De fet, alguns gestors de plans comunitaris de la ciutat tenen accés a aquesta mena d’ajuts.

 

 

Compromís amb els plans comunitaris

 

L’Ajuntament de Manresa manté, doncs, el seu compromís amb el funcionament dels plans de desenvolupament comunitari i valora molt positivament les necessitats socials que cobreixen. En aquest context, però, s’ha de tenir ben clar que la Generalitat atorga les subvencions a l’Ajuntament de Manresa, i que és el consistori qui té la potestat de contractar o conveniar amb les entitats que consideri la realització dels plans. L’Ajuntament ha manifestat la voluntat de continuar convenient els plans amb els operadors actuals, entre els quals la FAVM, i entén i comparteix la preocupació de les entitats veïnals pel retard en els cobraments, però també recorda que l’arribada dels fons econòmics per fer-los possible tenen uns terminis que el consistori no pot controlar.

 

L’Ajuntament vol recordar també que els darrers anys, algunes poblacions de Catalunya han deixat de fer plans comunitaris, pel fet que han perdut el suport econòmic de la Generalitat. En el cas de Manresa, no tant sols no s’han perdut diners, sinó que l’any 2014 es van incorporar dos nous plans comunitaris (Xup i Balconada), que fins aleshores estaven gestionats per la Federació d’Associacions de Veïns de Catalunya i que es van entomar des de l’Ajuntament, i en aquest cas es realitzen a través d’una empresa social, pel perill que desapareguessin.

 

Cal recordar, finalment, que aquesta setmana s’ha signat el conveni per al funcionament de les biblioteques de barri entre l’Ajuntament i la FAVM. També des de la regidoria de Barris i Acció Comunitària es manté un diàleg continuat i fluid amb les entitats veïnals i la FAVM. En aquest sentit, hi ha una reunió convocada per als propers dies, a la qual assistirà l’alcalde i altres regidors, per fer seguiment dels convenis del PDC i comentar el seu funcionament, entre altres qüestions.