Aquesta setmana continuen les activitats de l’exposició “La dona al món industrial”. La mostra fa un repàs de la importància del treball femení al llarg de la història i es pot visitar fins al dia 31 de maig.
Aquest dimecres dia 11, de 10 a 12 del matí, es farà el segon taller de memòria al Museu de la Tècnica de Manresa, obert a tothom, per tal de recollir els testimonis de com era el treball femení a les fàbriques de Manresa. Aquest taller de memòria forma part de les activitats vinculades a l’exposició “la dona al món industrial”, que es pot visitar al mateix Museu dela Tècnicafins al 31 de maig.
Quan anàvem a la fàbrica..és un taller de memòria conduit per Marta Gonzàlez on s’intercanvien experiències i records del treball com a dones en una fàbrica o taller. Es tracta de passar una bona estona recordant el passat més proper alhora que contribueix a mantenir viva la memòria col·lectiva de la nostra societat. Les persones interessades poden portar alguna fotografia o objecte com a testimoni d’aquella època. La participació és oberta a tothom i s’agrairà la confirmació d’assistència al telèfon 93 877 22 31.
El primer taller es va fer el passat dimecres dia 4 i va comptar amb la participació de 19 dones que van a portar el seu testimoni, les seves vivències i el seu record de com havien estat els seus anys de treball a la fàbrica. Les principals aportacions d’aquests tallers es recolliran per engruixir els materials locals de què consta l’exposició i, en definitiva, la memòria de la ciutat.
Altres activitats: cinema i visita guiada
Aquest dijous 12 de maig a les 19h, es farà un passi de la pel·lícula “Las Sufragistas (Sufragette)” (2015), amb entrada gratuïta i oberta a tothom. Aquesta pel·lícula, dirigida per Sarah Gavron amb guió de Abi Morgan, es centra en el moviment sufragista que va néixer a Anglaterra abans de la Primera Guerra Mundial. La majoria de les sufragistes no procedien de les classes altes, sinó que eren obreres que veien impotents com les seves protestes pacífiques no servien de res. Va ser aleshores quan es van radicalitzar, i en la seva incansable lluita per aconseguir la igualtat, es van arriscar a perdre-ho tot: el seu treball, la casa, els fills i la vida. La protagonista és la Maud (Carey Mulligan), una dona que va reivindicar incansablement la dignitat de les dones
I el dissabtes 14 de maig a les 12h hi haurà una visita guiada amb Lluís Virós, doctor en història econòmica i un dels guionistes de l’exposició. La visita es farà amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Bages i comptarà amb una presentació dramatitzada.
L’exposició “La dona al món industrial” fa un repàs de la importància del treball femení al llarg de la història i en els diferents sectors de la industrialització del nostre país, alhora que ressalta el vessant familiar i social del rol de les dones. L’exposició reflecteix com les dones han treballat sempre, i la seva contribució ha estat vital per al creixement econòmic, la millora del nivell de vida de les seves famílies i la creació de millors oportunitats per a les generacions futures. No obstant això, han estat sistemàticament discriminades en tots els països i en totes les èpoques històriques. També a les fàbriques catalanes.
La mostra està oberta a tots els públics de dimarts a diumenge de10 a14h. Les activitats programades estan destinades al públic en general i sobretot tenen una finalitat pedagògica destinada al públic escolar. Es poden demanar visites concertades per grups en horaris convinguts al mateix Museu dela Ciènciaila Tècnica(telf. 93 877 22 31).
L’exposició ha estat produïda pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i la seva presència a Manresa ha estat organitzada pel Museu de la Tècnica de Manresa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, a través de les regidories de Cultura (Programa Municipal de Memòria Històrica), Gent gran i Dona (Servei d’Informació i Atenció a la Dona– SIAD). La seva dinamització compta amb la participació del Centre d’Estudis del Bages i les Biblioteques del Casino i de l’Ateneu de Manresa, que hi participen en el marc del programa i Biblioteques (biblioteques i patrimoni industrial).