La reunió tindrà lloc dijous 9 de juny, a les 5 de la tarda, a la seu social de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent. L’objectiu és aprofundir en les sinergies detectades entre empresaris en la primera reunió i per trobar noves oportunitats de negocis al convertir en recursos els residus no aprofitats.
El projecte Manresa en simbiosi continua avançant de forma esglaonada i dijous 9 de juny, a les 5 de la tarda, celebrarà la segona sessió de treball amb empresaris de Manresa i comarca amb l’objectiu d’aprofundir en les sinergies detectades per trobar noves oportunitats de negocis en convertir en recursos els residus no aprofitats.
La convocatòria és oberta també a empresaris que no van participar en la primera reunió celebrada el gener passat i es vulguin afegir a aquesta prova pilot que impulsa l’Ajuntament de Manresa i l’Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci de Residus del Bages,la Diputacióde Barcelona, l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i el Centre Tecnològic de Manresa
Aquesta segona sessió, que tindrà lloc a la seu social de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, s’iniciarà amb la benvinguda als assistents que anirà a càrrec del regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; i amb el recordatori dels conceptes base del projecte i les sinergies detectades en la primera sessió de treball en la qual van participar disset representants d’empreses de Manresa i comarca.
Explicació dels propis empresaris de casos reals en marxa
Un dels apartats destacats de la sessió de treball de dimarts que ve serà el punt en què els representants d’empreses com Tecnium, Owens cordning i el Consorci de Residus del Bages explicaran casos reals d’experiències en marxa per al reaprofitament de recursos.
La jornada continuarà amb una ronda anomenada residus-recursos, en la qual tots els assistents es presentaran en 20 segons, especificant els tres recursos sobrants i els tres recursos que necessiten les seves empreses en el procés productiu.
Posteriorment, es faran taules de treball distribuïdes d’acord amb els diferents recursos que utilitzen les empreses com són els plàstics, els orgànics, el calor o els petits estocs. Finalment, es faran resums de cadascuna de les sessions i les seves conclusions.
Les taules de treball seran un punt de trobada per a empreses, per tal de poder desenvolupar iniciatives compartides que puguin desembocar en nous negocis. Les empreses poden portar a les taules mostres dels seus residus/recursos per tal que la resta de participants els puguin conèixer.
Manresa en simbiosi
Manresa en simbiosi va ser presentat el novembre de 2015 i té com a objectiu implementar a Manresa el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya per a maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos disponibles creant les bases per afavorir les sinèrgies entre empreses/entitats.
La simbiosi industrial és una nova estratègia empresarial que consisteix en unir diverses indústries i entitats —tradicionalment separades— en una sola xarxa on es busquin i es posin en marxa solucions innovadores, dins un mateix territori, per tal de maximitzar l’ús dels recursos: materials, energia, aigua, béns, experiència, logística... per tal d’avançar cap a l’economia circular.
A través de la xarxa s’identifiquen oportunitats de negoci que donen lloc a transaccions comercials rendibles gràcies a: donar valor afegit a recursos sobrants; trobar solucions innovadores a la provisió de recursos; i posar en comú el coneixement.
Beneficis del projecte
El projecte de simbiosi industrial que es planteja a Manresa ha de servir per ajudar a las empreses de Manresa i del Bages, a aprendre a aprofitar sinèrgies amb altres empreses tot disminuint els costos i augmentant la competitivitat; per enfortir la base industrial de la zona, potenciant la innovació i la creació de noves empreses i llocs de treball; per obrir camí per a futurs projectes d’innovació i recerca aplicada tant per a empreses com per al desenvolupament territorial; i formar i conscienciar sobre el procés d’adaptació cap a una economia circular.
Invitació a la sessió del dia 9 de juny