L'Any Planes arrenca amb el lliurament del premi d'investigació i una xerrada sobre el periodisme dels anys 30

Un acte institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ha significat, aquest vespre, el tret de sortida de l’Any Planes, el conjunt d’actes que s’ha organitzat per recordar i difondre la figura d’aquest periodista manresà, 80 anys després del seu assassinat. En l’acte, l’alcalde de Manresa ha recollit i s’ha compromès a donar curs a la petició que Planes sigui declarat Manresà Il·lustre. En el marc de l’acte s’ha lliurat el premi Josep Maria Planes d’Investigació Periodística a l’equip del programa “A la recerca del paradís”, emès a l’espai 30 Minuts de TV3. L’editor, advocat i expresident d’Òmnium Quim Torra ha ofert una interessant xerrada sobre el periodisme dels anys trenta, la generació de Planes.


imagen

La figura i l’obra de Josep Maria Planes, el periodista manresà ser assassinat el 1936 a la carretera de la Rabassada de Barcelona per un escamot de la FAI, als 29 anys, ha estat recordada en l’acte que ha omplert aquest vespre el saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa. L’acte ha servit per estrenar l’Any Planes, el programa d’actes que un conjunt d’entitats ha organitzat per difondre la seva figura i reivindicar el seu nomenament com a Manresà Il·lustre.

 

L’acte d’avui, presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha servit per lliurar el IV Premi Josep Maria Planes a l’equip del documental “A la recerca del paradís”, sobre el viatge de combatents de l’estat per afegir-se a la Jihad. Va ser emès el febrer de 2015 a l’espai “30 Minuts” de TV3 i en són autors la periodista Anna Teixidor, l’operador de càmera Marc Faro, el realitzador Lluís Montserrat i la productora Jèssica Muntaner. El premi és convocat per la Fundació Independència i Progrés i la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

En el marc de l’acte, el president de la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia, ha recordat la figura de Planes, ha explicat que ja s’ha fet la sol·licitud oficial per tal que el seu retrat s’afegeixi a la Galeria de Manresans Il·lustres, i ha fet una defensa de la necessitat, avui també, del periodisme coratjós i tenaç com el que practicava Planes. Badia ha il·lustrat el seu parlament amb textos de Planes carregats d’ironia però de plena vigència, com els que parlen de la “ignorància enciclopèdica” dels periodistes, en el sentit que “no són experts en res però poden parlar de qualsevol cosa”.

 

Seguidament, l’editor i advocat Quim Torra i Pla, expresident d’Òmnium Cultural, ha pronunciat la conferència “Josep Maria Planes i el món periodístic dels anys trenta”, en què ha recordat la figura del periodista manresà emmarcada per una generació, amb altres noms com ara del d’Eugeni Xammar. Una generació compromesa amb la seva professió, que en el cas de Planes li va costar la vida,  o a qui el conflicte que esclatà el 1936 i posteriorment l’adveniment de la Dictadura va condemnar majoritàriament a l’exili. Torra s’ha referit a les “magnífiques” publicacions manresanes de l’època, com Cenacle, Ciutat o Pla de Bages, i ha remarcat la tragèdia que significà la desaparició, d’un dia per l’altre, d’una generació de periodistes. Una generació que havia fet possible que, per exemple, en un dia qualsevol, al diari La Publicitat hi coincidissin llegir articles de Pla, Xammar, Sagarra, Fabra o Rovira i Virgili.

 

Al seu torn, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha afirmat que “poques vegades en aquest sessió de sessions hi fem actes tan locals i tan universals alhora”, en referència al manresanisme de Planes i a la concessió del premi a un treball d’un tema tan global com l’islamisme radical. Junyent ha recordat que Planes, nascut al Centre Històric de de Manresa (al carrer de la Canal), amb arrels a Sant Mateu de Bages, en pocs anys va convertir-se en un dels principals periodistes del país”. Per a l’alcalde, “homenatgem Josep Maria Planes, nascut a Manresa, i alhora reconeixem una excel·lent mostra d’un gènere que ell va començar a obrir: el periodisme d’investigació”. Segons ell, el reportatge premiat és “una mostra de periodisme rigorós i valent, fruit d’una feina intensa de recerca, de documentació, de risc fins i tot”.

 

Junyent ha afirmat que “a Manresa, a Catalunya però arreu del món necessitem bons professionals en tots els camps, també en el del periodisme. Un periodisme lliure, independent i coratjós és sinònim d’una societat més justa i també més lliure”. Igualment, ha manifestat que “entomem i prenem nota de la petició d’aquestes entitats de nomenar Planes Manresà Il·lustre i donarem curs com correspon a aquesta petició, d’acord amb el reglament previst en aquests casos, per tal que un cop finalitzat l’Any Planes es pugui fer efectiu el nomenament”.

 

La Comissió Any Planes és formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l’Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf de Planes) i Jordi Sardans (historiador). 

Documents relacionats

  • imagen