La ruta des de Montserrat a Manresa, amb els seus quasi 24 quilòmetres i una durada aproximada d'entre 6 i 8 hores, es podrà fer a qualsevol època de l’any i comptarà amb dos guies de muntanya especialitzats que oferiran explicacions sobre la experiència de Sant Ignasi i els punts de interès que es troben al llarg del camí.
L’Oficina de Turisme de Manresa posa en marxa un nou paquet turístic que consisteix en itineraris guiats a l’últim tram del Camí Ignasià que va des de Montserrat fins a Manresa. La ruta, amb 23,6 km i una durada aproximada d'entre 6 i 8 hores, es podrà fer a qualsevol època de l’any i comptarà amb dos guies de muntanya especialitzats. El traçat és apte per tots els públics.
Els diferents aspectes d’aquest itinerari tematitzat han estat presentats avui per la regidora de Promoció Econòmica; Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; i els guies de muntanya especialitzats en el camí ignasià, Albert Marsiñach i David Roig.
La regidora Gratacós ha donat la benvinguda els assistents i ha presentat aquesta proposta que s’emmarca dins del projecte estratègic Manresa 2022.
Gratacós ha afirmat que “actualment ja hi ha demanda de peregrins que volen visitar la ciutat i la ruta ignasiana i que es preveu que aquestes peticions aniran en augment”, per tant, “aquesta caminada és adaptable a diferents tipus de públic, familiar, autòcton i estranger i les dates per fer-la es poden convenir segons les sol·licituds”, ha assegurat la regidora.
Per la seva banda, Albert Marsiñach ha explicat que “la ruta té uns desnivells aproximats de 479 metres de pujada i 992 de baixada, i és una proposta de descoberta de patrimoni històric com el Monestir de Montserrat, Santa Cecília, Sant Jaume de Castellbell, la Torre de Santa Caterina o la Cova de Manresa, d’elements geològics singulars i d’altres elements relacionats amb el món del vi al Bages, com les barraques de vinya o les vinyes a l’entorn del Celler Oller del Mas, de la DO Pla de Bages”.
Passejada tematitzada apte per tots els públics
Marsiñach ha puntualitzat que ell i David Roig, els dos guies que acompanyaran als caminants, no tan sols guiaran als participants sinó que oferiran “les explicacions sobre l’experiència de Sant Ignasi i els principals punts d’interès del camí, així com sobre el paisatge que es troba”. “A més”, ha afirmat Marsiñach, també” són experts en primers auxilis i per tant, amb capacitat de resoldre qualsevol incident”.
Al llarg del recorregut, que s'inicia a la Plaça del Monestir de Montserrat i acaba a la Cova de Manresa, es faran diferents parades per descansar on es podrà aprofitar per fer fotografies, prendre algun refrigeri o simplement gaudir del paisatge.
El P. Josep Lluís Iriberri de l’Oficina Central del Camí Ignasià ha assessorat als guies per tal que el traçat sigui el més fidel possible al que va fer Sant Ignasi de Montserrat a Manresa el 1522.
L’Oficina de Turisme ha programat dues sortides, una el 24 de maig i una altra el dia 5 de juliol en versió nocturna. La primera excursió la farà un grup de peregrins brasilers que estrenaran aquesta passejada tematitzada. El grup arribarà a Barcelona i anirà a Montserrat. Des d’allà seguiran les passes de Sant Ignasi fins a Manresa i aprofitaran, també per fer una visita a la capital del Bages.
Al seu torn, David Roig, ha explicat que “els mitjans de difusió que s’han utilitzat per donar a conèixer aquesta proposta han estat l’edició d’un tríptic que es repartirà al Saló Internacional de Turisme de Catalunya” que es farà aquest cap de setmana a Barcelona.
També “apareixerà a les webs de l’Oficina de Turisme de Manresahttp://www.manresaturisme.cat/cat/, la web de la Covahttp://www.covamanresa.cat/, i a la de Montserrat;http://www.montserratvisita.com/”. Les inscripcions per participar-hi s’han de fer a la Oficina de Turisme de Manresa
Acció emmarcada dins el projecte estratègic Manresa 2022
Com ha afirmat la regidora de Turisme, aquesta acció s’emmarca dins el projecte estratègic Manresa 2022, que l’Ajuntament de Manresa impulsa des de fa uns mesos amb la complicitat dels agents turístics, socioeconòmics i culturals de la ciutat i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.
El Pla Director Manresa 2022, que recull els objectius i les línies d’actuació del projecte, defineix 3 eixos estratègics: Manresa és camí; Manresa és acollida; i Manresa és espiritualitat. Aquests 3 eixos són representats amb els símbols manresans de: el Pont Vell, el bol d’escudella de Sant Ignasi i la llum de la ciutat, respectivament. D’aquestes 3 eixos se’n deriven 8 àmbits d’actuació, 56 programes i més de 170 accions.
Aquest itinerari guiat del darrer tram del camí ignasià que ara s’inicia forma part de l’eix “Manresa és camí”, en què, a partir dels recorreguts que feia Sant Ignasi per Manresa i el seu entorn, es proposen una sèrie d’itineraris urbans i de rutes perifèriques. En un futur, es preveu que l’arribada i acollida dels pelegrins es faci a la planta baixa de l’antic Col·legi de Sant Ignasi, que actualment acull el Museu Comarcal de Manresa.
L’objectiu final del projecte és preparar la ciutat per commemorar els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi a la capital del Bages; és a dir, aprofitar aquesta efemèride per posar en valor el patrimoni ignasià, i alhora oferir uns serveis turístics de qualitat i una oferta interessant d’activitats culturals, artístiques, formatives i espirituals, amb la finalitat de millorar l’atractivitat de Manresa, la seva projecció exterior i la seva competitivitat com a ciutat, i així fer de Manresa una ciutat més atractiva, més acollidora, més sostenible i amb una millor qualitat de vida per als seus ciutadans.