L’acte de presentació es farà aquest dijous al Palau Firal de Manresa amb la participació de la regidora d’Ocupació de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz; i del sotsdirector de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, Marc Soler; i amb l’assistència de representants d’ajuntaments, entitats empresarials i centres de formació de la comarca, en el marc del projecte Ocupació al Bages Industrial.
El projecte Ocupació al Bages Industrial celebrarà aquest dijous 30 de juny, a les 9.30h, al Palau Firal de Manresa, un acte per presentar dos projectes de postgrau desenvolupats en empreses de la comarca per alumnes de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, així com per informar de les actuacions en l’àmbit d’investigació i desenvolupament d’aquest projecte que té l’objectiu de dotar a les empreses petites i mitjanes del sector metal·lúrgic de personal amb una qualificació adequada i desenvolupar actuacions per contribuir a la seva competitivitat, a la productivitat i internacionalització.
Els dos projectes industrials R+D seleccionats i becats són el projecte de "Modelització de la ventilació a la mina", del graduat d’Enginyeria de Recrsos Energètics i Miners Enric de Pablo Reventós; i un projecte sobre "La eliminació de contaminants gasosos i olor utilitzant un bioflitre de membranes", del graduat d’Enginyeria Química Daniel Rodríguez Ruiz.
L’acte comptarà amb la presència de la regidora de d’Ocupació i Dona de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz; i del sotsdirector de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, Marc Soler; i amb l’assistència de representants d’ajuntaments, entitats empresarials i centres de formació i de recerca de la comarca, i empreses del sector participants en el projecte. Les persones interessades a participar poden confirmar la seva assistència a l’adreça: mblanco@ajmanresa.cat
A banda de la presentació dels dos projectes seleccionats es presenta un tercer projecte adreçat a la formació d’operaris de "Monitorització d'un procés de muntatge" desenvolupat per Daniel Varo García, Graduat en Enginyeria de Sistemes TIC i coordinat i liderat per la Patronal Metal·lúrgica del Bages. L’objectiu és, a banda donar a conèixer els resultats d’aquestes actuacions, ressaltar la importància de la innovació i la necessitat de valoritzar i potenciar els estudis d’enginyeria a la comarca així com la col·laboració publico privada entre empreses, universitats i entitats locals.
Ocupació al Bages Industrial
Ocupació al Bages Industrial és un projecte per impulsar l'ocupació al sector industrial metal·lúrgic i auxiliar d'automoció liderat per l’Ajuntament de Manresa a través del CIO Manresa finançat pe la Diputació de Barcelona, en col·laboració del Consell Comarcal del Bages, ajuntaments del Bages (Cardona/Solsona, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Fruitós de Bages, Castellbell i el Vilar, Sallent, Súria, Sant Salvador de Guardiola, Navarcles, El Pont de Vilomara i Rocafort i Sant Vicenç de Castellet ) i altres ens col·laboradors publico-privats EPSEM-UPC, Fundació Lacetània, Patronal Metal·lúrgica del Bages, PIMEC Catalunya Central, Cambra de Comerç i Indústria de Manresa.
Projectes per incentivar els perfils professionals en R+D
Una de les demandes sorgides arran de la diagnosi del sector industrial a la comarca és la dificultat per desenvolupar polítiques de recerca i desenvolupament atesa la manca de perfils professionals d'aquest tipus. Aquestes iniciatives i foment de polítiques de R+D es consideren cabdals per la supervivència i expansió de moltes empreses, en especial les auxiliars de l'automòbil.
Amb aquest objectiu, amb la voluntat de trobar persones interessades en desenvolupar treballs recerca, es va decidir posar en marxa beques de suport per a projectes de mestratges industrials, una acció que s’ha liderat i executat totalment des del teixit empresarial, amb el suport dela UPC.
En concret la proposta contemplava la realització de dos treballs de mestratge amb una dotació de 500 euros mensuals de beca a cada alumnes del Campus Universitari del Bages que desenvolupés un mestratge industrial. Les propostes de treball de postgrau s’havien de centrar en el desenvolupament pràctic i concret d'un material, producte o sistema de producció a proposta d'una empresa metal·lúrgica del Bages. Els joves becats han comptat amb el suport constant i intensiu per la realització del treball per part d’experts de l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, amb la col·laboració del Centre Tecnològic de Manresa i la Patronal metal·lúrgica del Bages.
Aquesta acció –engegada l’any passat- es plantejava com una bona pràctica per mostrar a empreses i estudiants possibles millores en la producció i incitar interès en doctorats industrials; fomentar la transferència de coneixement científic i tecnològic d’estudiants universitaris a les empreses industrials del nostre territori i igualment, donar oportunitats d’ocupació als joves que han implementat el seus projectes en aquestes empreses.
Voluntat de continuïtat donant suport a més projectes
S’estan dedicant esforços per mostrar els resultats dels mestratges i es busca en un futur la participació d'empreses que vulguin implicar-se més i cofinançar els projectes. Cal dir que el resultat d’aquesta primera prova ha estat molt ben rebut. S’han aconseguit els dos processos de R+D abans esmentats i que es presentaran aquest dijous, els quals estan adreçats a la aplicació de mesures per evitar la contaminació d’empreses industrials del Bages així com millorar la seguretat a l’entorn laboral que alhora permetrà maximitzar l’ús de maquinària.
Arran d‘aquesta experiència, des de la Patronal metal·lúrgica han posat de relleu la necessitat de repetir aquesta acció atès que ja hi ha noves empreses interessades perquè han vist una manera propera i fàcil de poder endegar processos de petites polítiques de R+D, assumibles i molt útils. Per tant, es torna a proposar que hi hagi una acció similar que consistirà en convocar noves ajudes per tal que alumnes de postgrau o mestratge industrial puguin proposar treballs aplicables a les empreses del Bages. La propera convocatòria però, no es proposarà becar als alumnes sinó altres fórmules com que directament les universitats els contractin laboralment.