Comencen les obres a l'antic Col·legi de Sant Ignasi per habilitar els espais d'acollida del Camí Ignasià i ampliar els espais expositius del museu

Demà dimarts comencen les obres a l’ala sud de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, que estan destinades als nous espais d’acollida i punt d’arribada del Camí Ignasià, així com ampliar els espais expositius de la planta primera del Museu Comarcal del Bages. També es construirà una rampa a l’ala oest del claustre, en la primera fase dels nous accessos al museu.


imagen

Demà, 5 de juliol, s’inicien les obres a l’ala sud de l’antic Col·legi de Sant Ignasi (l’edifici que acull el Museu Comarcal de Manresa i l’Arxiu Comarcal), on s’habilitaran nous espais d’acollida i el punt d’arribada del Camí Ignasià, que uneix Azpeitia (Guipúscoa) i Manresa. També s’ampliaran els espais expositius de la primera planta amb una nova sala, i es començaran a fer els nous accessos al museu, mitjançant una rampa a l’ala oest, i nous lavabos.

 

Aquestes obres tenen un cost de 456.000 euros i estan finançades a parts iguals per una subvenció del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i per l’Ajuntament de Manresa. L’inici de les obres serà demà i han d’estar acabades el 30 de setembre.

 

Les obres formen part del conjunt d’actuacions arquitectòniques i urbanístiques que es duran a terme els propers dos anys a l’edifici de l’antic Col·legi Sant Ignasi i al seu entorn urbà. Un paquet d’actuacions que representarà una injecció global de 3,6 milions d’euros i que inclourà obres a l’interior de l’edifici i també a l’entorn, per millorar la urbanització i la connectivitat entre Escodines i Barri Antic / Vic-Remei.

 

A l’ala sud de l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi, es rehabilitarà tota la planta baixa i la primera, incloent el portal barroc que connecta amb el carrer Viladordis.

 

Amb la intervenció s’executarà en planta baixa, una àrea d’acollida de pelegrins, destinada a oferir un espai de benvinguda i descans, i una sala polivalent, per a activitats relacionades amb el projecte Manresa 2022 (conferències, presentacions, acollida personalitzada de grups, sessions de meditació, etc.). L’actuació comporta reforçar i remodelar l’estructura del sostre de l’ala sud situat entre la planta baixa i la planta primera.

 

Les obres també inclouen la remodelació d’espais de tallers, situats a la planta primera de l’ala sud de l’edifici, per destinar-lo a ampliació dels espais expositius del Museu Comarcal.

 

Altres actuacions previstes en les obres que comencen demà són la remodelació dels lavabos, situats al costat nord del claustre, al servei dels pelegrins del camí Ignasià; i l’execució d’una rampa al costat oest del claustre, que unirà la planta baixa i la planta entresòl i que és la primera peça dels nous accessos que es completaran en les fases posteriors .

 

Una transformació molt important de l’edifici

 

Les obres que ara comencen tenen per objectiu executar una primera fase d’obres que permeti afrontar una transformació important en la funcionalitat de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, especialment pel que fa als accessos als equipaments que acull i a la implantació dels espais d’acollida de pelegrins en el punt final del camí Ignasià.

 

L’Antic Col·legi de Sant Ignasi, el primer equipament construït pels jesuïtes a la ciutat, actualment acull el Museu Comarcal de Manresa i l’Arxiu Històric Comarcal del Bages. L’edifici de l’Antic Col·legi de Sant Ignasi és l’indret escollit per situar-hi els espais d’acollida dels pelegrins del camí Ignasià. L’Antic Col·legi esdevé, doncs, el punt d’arribada del Camí Ignasià.

 

El document director de l’Ajuntament de Manresa sobre les intervencions arquitectòniques a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi dóna resposta a la necessitat de reorganitzar l’esquema funcional de l’edifici, redefinir-ne els accessos, implantar-hi nous espai d’acollida de pelegrins i ampliar els nous espais de museització del Museu Comarcal tenint en compte, especialment, la nova situació de l’entorn urbà de l’edifici generada per l’enderroc recent de la Sala Ciutat.

 

El conjunt d’intervencions previstes a l’edifici, les de la primera fase que comença demà, i les de les fases posteriors, pretenen assolir els objectius generals següents:

 

- Dotar l’edifici d’un nou accés principal des del nou espai públic previst a l’espai de la Sala Ciutat, antic solar de l’església originària enderrocada durant la guerra Civil espanyola.

 

-Formalitzar adequadament el nou front de l’edifici sobre el nou espai públic. La solució al nou front haurà de definir quin paper cal que tinguin les empremtes de l’església sobre la mitgera.

 

-Reorganitzar funcionalment l’edifici de manera que sigui possible un ús més autònom de cadascun dels equipaments emplaçats a l’Antic Col·legi de Sant Ignasi (museu, arxiu històric i espais d’acollida de pelegrins).

 

-Resoldre les deficiències en les condicions d’evacuació de l’edifici.

 

-Potenciar l’espai del claustre com a espai públic obert a la ciutat i amb usos amb accés directe des d’aquest espai com els espais d’acollida de pelegrins.

           

-Racionalitzar la distribució d’espais del Museu Comarcal. Aquesta racionalització, i millora, hauria d’incloure dotar l’equipament d’un vestíbul propi, ampliar els espais expositius i racionalitzar els espais auxiliars.

Documents relacionats

  • imagen