La campanya de divulgació i ús de desfibril·ladors públics, ‘Manresa, ciutat cardioprotegida’, continua amb accions de conscienciació fins al 2017

Una caminada cardiosaludable per la ciutat, una minimarató de reanimació a la FUB i la col·locació de mapes de situació en parquímetres, són algunes de les propostes que es faran per informar als ciutadans de Manresa sobre el bon ús de la trentena de desfibril·ladors que hi ha repartits per tota la ciutat. 


imagen

A principis d’any, i sota el lema ‘Manresa, ciutat cardioprotegida’, es va instal·lar una trentena de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) repartits per tota la ciutat. La instal·lació dels desfibril·ladors ha estat acompanyada d’una campanya de formació i divulgació sobre l’ús adequat d’aquests aparells que analitzen el ritme cardíac de la víctima i actuen si és necessari per recuperar el batec normal del cor.


Ara, i després de més de mig any amb els desfibril·ladors al carrer, s’ha signat un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa i els Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM), el qual s’estableixen els circuits a seguir i la coordinació de tots els elements necessaris amb l’objectiu final de minimitzar les conseqüències d’una aturada cardíaca fora dels recintes sanitaris.

 

En les accions previstes per aquest any hi ha l’adquisició de dos nous desfibril·ladors, impartir deu sessions de formació i divulgació adreçades a la població general i als col·lectius específics que hi estan interessats. Es preveu també la col·locació de mapes de situació dels desfibril·ladors als locals socials de les associacions de veïns, a la senyalització vertical de la ciutat i a les pantalles dels parquímetres, on s’indicarà la situació del lloc i els aparells més propers a l’indret.

 

Per altra banda, i dins el marc dels actes de la Setmana del cor a principis d’octubre, es farà una caminada cardiosaludable per conèixer alguns dels indrets de la ciutat on estan instal·lats els desfibril·ladors (on es faran simulacions reals), tallers de reanimació cardiopulmonar i activitats a la plaça Sant Domènec. I a finals del mes d’octubre a les instal·lacions de la FUB es farà una minimarató de reanimació cardiopulmonar per als alumnes dels centres educatius de Manresa.


Promoure’n el bon ús

 

El departament de Sanitat de l’Ajuntament de Manresa expressa la importància que té la ciutadania en el bon ús dels desfibril·ladors públics per poder salvar vides i fer de la ciutat un lloc més segur.

 

I és que un mal ús dels aparells, per bandalisme o curiositat, suposa l’activació d’una sèrie de recursos que podrien ser necessaris en un altre lloc on hi hagi una emergència real. Així, Sanitat informa que quan s’obre la vitrina de l’aparell, a banda d’activar-se una alarma sonora, s’inicia una trucada als serveis d’emergència on reben la localització de l’aparell que s’està utilitzant i s’activa els recursos necessaris per fer front a l’emergència. També es dóna avís a la policia local o als mossos d’esquadra que es personaran al lloc dels fets.

 

Tot el projecte s’inicia l’abril del 2015 amb la signatura del conveni de cessió de trenta-un desfibril·ladors a la ciutat per part de Rotary Club Manresa Centre i Mútua General de Catalunya. D’aquests trenta-un, dinou estan instal·lats al carrer, set en interiors i cinc en vehicles de la policia local i protecció civil.

 

En paral·lel a l’entrada en funcionament dels desfibril·ladors s’ha desenvolupat un pla formatiu que ha constat de cinc sessions informatives en diferents barris de la ciutat, tres formacions reglades per a personal d’instal·lacions i dues per a la policia local, i s’han impartit un total de disset tallers adreçats a alumnes entre 11 i 16 anys.

 

A nivell divulgatiu s’han repartit 37.000 díptics informatius als domicilis, s’ha creat un accés dins l’app Viu Manresa on es pot visualitzar el mapa d’ubicacions dels aparells i s’ha recollit tota la informació del projecte a la web municipal.

Documents relacionats

  • imagen