Les targetes alimentàries i les activitats d’educació i lleure a tres centres oberts municipals durant l’estiu tenen per objectiu atendre els infants en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
L’Ajuntament de Manresa, conjuntament amb les entitats que formen part de la Taula del Tercer Sector, han promogut la creació del que s’anomenen les targetes alimentàries, un mecanisme per atendre alimentàriament els infants de les famílies que ja han rebut beca menjador durant curs 2015-16.
Es tracta d’unes targetes amb import limitat i estan actives els mesos de juliol i agost.
Els Serveis Socials municipals determinen les persones beneficiàries de les targetes i s’encarreguen d’informar-les de les característiques del servei. Però és Creu Roja Manresa qui porta a terme el programa, pel fet que disposa dels mecanismes necessaris ja que atén usuaris durant tot l’any i té un proveïdor adequat per aquesta finalitat.
Així doncs, Creu Roja Manresa reparteix les targetes i comprova que les compres realitzades siguin d’aliments i que es compleixin les condicions pactades amb les famílies. El suport s’ha ofert a les famílies de 329 infants i l’ajut per a cadascun d’ells s’entén com un complement per a la seva alimentació i és de 26 euros al mes.
El pressupost per aquest servei que abraça els mesos de juliol i agost és de 17.108 euros.
Centres oberts municipals
Al servei de les targetes alimentàries se li ha d’afegir que l’Ajuntament de Manresa manté a l’estiu l’activitat de tres centres oberts municipals, equipaments per fer-hi casals d’estiu destinats a una seixantena de nens de 6 a 12 anys en situació de vulnerabilitat i risc de pobresa.
Els tres centres oberts són el de La Font (Grup La Font dels Capellans, 11, escala 1), el Sergi Aguilera (Bernat Oller, 14-16) i La Xalesta (up La Balconada, C. Comerç, 14), i donen servei cada dia de dilluns a divendres de 8 a 14 hores fins al 31 d’agost.
Aquests casals estan pensats com un servei de continuació dels centres oberts municipals que ja funcionen durant el curs, i tenen per objectiu atendre infants i adolescents en situació de risc, potenciar l’aprenentatge i compensar els dèficits socioeducatius que es presentin.
Per altra banda, l’estada als casals garanteix una alimentació equilibrada i saludable per a tots els joves durant el període estiuenc quan no hi ha servei de menjador.
Durant les sis hores diàries de casal es realitzen diferents activitats de lleure (piscina tres cops a la setmana i jocs grupals), educatives (tasques de suport escolar i tasques d’higiene personal), i d’alimentació (esmorzar i dinar).
El centre obert és un servei que es fa gràcies al finançament de la Generalitat de Catalunya, que hi fa una aportació de 45.675 €.
Activitats al Centre Cívic de les Escodines
En paral·lel a aquests casals oberts, el Centre Cívic de les Escodines també estarà obert cada dia de dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 hores, fins al 9 de setembre. El centre ofereix un servei d’activitats gratuït per seixanta nens de 3 a 16 anys de famílies ateses pels Serveis Socials.
Durant les tres hores que dura el casal es duen a terme activitats de lleure, organitzats amb tres grups d’edats diferents, i se’ls dóna un berenar complet.
Aquest és un dels projectes guanyadors de l’edició d’enguany dels Pressupostos participatius de l’Ajuntament de Manresa i està impulsat per l’Associació de veïns i veïnes de les Escodines.
El projecte té com a objectiu protegir la població infantil de Manresa en situació de vulnerabilitat i risc de pobresa durant els períodes de vacances, i facilitar-los l’accés a activitats d’oci i cultura.
El cost del projecte és de 20.400 €, finançats per l’Ajuntament de Manresa.