L'Ajuntament de Manresa i la Fundació Cots signen un conveni per la continuïtat del programa 'Fem de tiets'

Se signa un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Cots que formalitza que els infants dels centres residencials, que la fundació té a Manresa, puguin continuar ser acollits puntualment per famílies voluntàries als caps de setmana, en el marc del programa 'Fem de tiets'.



imagen

S’ha signat un conveni entre l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Cots perquè aquesta continuï col·laborant pel desenvolupament educatiu i personal dels infants acollits en els cinc Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) que la fundació té a Manresa.

 

La fundació, entitat privada sense ànim de lucre que té per finalitat proporcionar atenció a infants en situació de risc i desemperament, treballa amb la Direcció General d’Atenció a l’Infància i l’Adolescència a través de l’acolliment en aquests centres.

 

La Fundació Cots gestiona cinc CRAE, dos pisos d’autonomia, un espai de teràpia, un espai de reforç escolar i, des de l’octubre del 2015, el Servei d’integració en Família Extensa (SIFE). Aquest nou servei fa el seguiment dels nois tutelats que viuen amb la seva família extensa com ara els avis, els tiets, o els germans, i es fa d’acord amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència i l’EAIA del Bages-Berguedà.

 

Els CRAE tenen com a objectiu oferir als infants una alternativa al medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques així com contribuir al seu procés educatiu i de desenvolupament personal.

 

Així, l’Ajuntament de Manresa disposa d’un Servei de Col·laboració entre famílies, el programa anomenat ‘Fem de tiets’, per ajudar a aquelles que presenten problemes sociofamiliars. Aquest programa disposa d’una borsa de persones voluntàries, que han estat seleccionades i formades pels tècnics municipals del Servei, que acullen infants dels CRAE en el seu nucli familiar algun cap de setmana o festiu.

 

Les dues institucions creuen que amb aquesta col·laboració, als nens dels centres se’ls dóna suport per a la seva sociabilització i per al seu creixement integral. Per tant, cal continuar potenciant aquesta tasca que permet compensar mancances socioeducatives i emocionals, integrant els infants en famílies que acaben sent referents importants en la vida d’aquests nois i noies.


Fent de “tiets”

La família acollidora ofereix, voluntària i desinteressadament, una atenció complementària, mai substitutiva, en la mesura que el pares biològics no puguin donar-la, proporcionant als infants una integració al seu nucli familiar en uns moments concrets com ho farien uns "tiets" reals.

 

Les persones que fan de tiet o tieta tenen característiques molt diverses, ja que són ells qui marquen el nivell d'obligacions i la intensitat de la seva tasca de voluntariat. Poden tenir fills propis o no, poden ser joves o més grans, i amb diverses situacions econòmiques. La característica fonamental és que aquests “tiets” volen enriquir-se de l'experiència de compartir el seu temps de lleure amb un nen o nena.

 

Els professionals responsables del Servei de Col·laboració entre Famílies són una psicòloga i una educadora social. La seva funció és fer de mitjancers entre ambdues famílies i donar el suport tècnic necessari. Fan la selecció i la formació específica a les famílies voluntàries, així com l'assessorament personalitzat i el seguiment de les col·laboracions un cop iniciades.

 

L’ajuntament es compromet a continuar buscant les famílies adequades, dins de les seves possibilitats, perquè puguin acollir durant algun cap de setmana infants residents als CRAE, i alhora fa una crida a les famílies manresanes perquè se sumin al projecte. Per la seva banda, La Fundació Cots proposa els infants susceptibles de participar en el projecte, i es compromet a fer totes les gestions necessàries perquè els infants puguin ser acollits segons els objectius del conveni. El seguiment de l’acolliment es fa conjuntament entre els dos organismes.

 

Han signat el conveni l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director de la Fundació Cots, el Sr. Juan Manuel Bendala Maurenza. També hi ha estat present la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Mercè Rosich.

 

Aquest conveni té una durada de tres anys, fins al 31 de desembre de 2018, amb vigència des de la seva signatura però amb efectes retroactius des de l’1 de gener de 2016. 

Documents relacionats

  • imagen