Les emocions i els valors centren el primer pregó institucional ‘en parella’ de la Festa Major de Manresa

“El valor de les coses no es troba tant en el temps que duren sinó amb la intensitat amb que les vius”; “No podem posar una vida plena en una caixa de somnis petits”; “Al final de la vida l’amor que ens endurem només serà l’amor que haurem estat capaços de donar”. Són algunes de les frases que s’han pogut sentir en el Pregó Institucional de Festa Major, aquest migdia al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, que per primer cop ha estat pronunciat per dues persones: Maria Mercè Conangla i Jaume Soler, experts en gestió de les emocions. 


imagen

Aquest migdia ha tingut lloc el Pregó de la Festa Major a la Sala de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, i per primera vegada han estat dues persones les encarregades de pronunciar-lo. Els pregoners han estat Maria Mercè Conangla i Marín (Manresa, 1958) i Jaume Soler i Lleonart (Manresa, 1950), que fa quaranta anys que comparteixen vida i projectes professionals, en el marc de la psicologia personal, creixement personal, gestió emocional i treball en valors. Tots dos han fet reflexions sobre el creixement personal, sobre valors com la humanitat, el respecte, l’amor, la generositat, i hi han afegit anècdotes personals. El públic ha respost amb una gran ovació final.

 

“El viatge més llarg és el que es fa cap a l’interior d’un mateix”, ha esmentat Jaume Soler, citant el Premi Nobel de la Pau Dag Hammarskjöld, per parlar del viatge interior que a tots ens cal fer i que a la vegada ens costa arribar a conèixer. També ha citat Mandela per parlar de la llum de cadascú, aquella que a voltes ens espanta, “per això mai sabrem de que som capaços fins que ho intentem i ho duem a terme”. “No podem posar una vida plena en una caixa de somnis petits”, ha dit, per la responsabilitat individual que tenim en prendre decisions i riscos per allò que estimem. Soler s’ha referit a Manresa i ha assegurat que “sempre ha estat una ciutat acollidora, oberta a la convivència amb altres maneres de ser”.

 

Segons ha explicat el pregoner, “en un món tan incert com l’actual, ple de reptes i caos i afirma de la poca legitimitat que té només mirar-nos a nosaltres mateixos, on entre nosaltres només ens veiem contrincants i competidors per uns recursos naturals cada cop més esgotats”. Així Soler creu que s’ha de deixar un planeta amb menys ferides i menys patiment humà, i la manera de fer-ho és “des de casa nostra, des de la nostra ciutat, promovent la sensibilitat en els infants per tot allò que és viu”. Promovent un profund respecte per la vida on “la compassió i la tendresa són els millors antídots davant la deshumanització”.

 

En aquesta línia, Maria Mercè Conangla ha estat categòrica: “el món ens necessita”. I hi ha afegit que la natura és font de benestar i que “nosaltres som natura”, no cal buscar-la a fora, i “és molt poc intel·ligent viure desconnectats de la nostra naturalesa”.

 

Seguidament, Jaume Soler ha afirmat que ”les coses més importants a la vida no són coses”, i que  “la saviesa no és l’acumulació d’anys i coneixements sinó tot allò que som capaços d’integrar “des de la ment i el cor” en forma d’actes concrets. “La intel·ligència és un do; la bondat, una elecció” i com deia el Petit Príncep, “l’essencial és invisible als ulls”.  Així, ha parlat de l’educació i de la importància de l’afectivitat en el procés educatiu, on cal estimar a les persones per ajudar-les a treure el millor d’elles mateixes. També s’ha referit a les incerteses del món actual i la necessitat que com a comunitat “hem de saber donar respostes més ètiques i emocionalment ecològiques a allò que s’esdevé”. I ha remarcat la importància de la confiança, tan en un mateix, en els altres i en la vida per poder transitar  en aquests entorns incerts del nostre món. Citant Gandhi, Conangla fa aquesta recomanació: “sigues tu mateix el canvi que vols al món; només la metamorfosi individual farà possible la transformació col·lectiva”.

 

Els pregoners han esmentat la necessitat de recuperar la vida més senzilla i frugal. De mirar-nos les persones que amb el seu amor, responsabilitat i generositat canvien el món; persones desconegudes que “amb els seus petits actes quotidians augmenten els nivells d’amor, de bellesa, de dignitat i d’ètica al món. Si sóc solidari mai no seré un solitari.  Tot canvia i la nostra superviviència rau en la nostra capacitat de transformació”.

 

“Al final de la nostra vida l’amor que ens endurem només serà l’amor que haurem estat capaços de donar”, han assegurat. En la mateixa línia s’han referit a la responsabilitat del món que deixem, un món de recursos limitats i que depèn de les nostres accions, de la nostra generositat i la honradesa. “Quan acumulem passa d’alguna cosa sol ser perquè ens en falta d’una altra. És una forma de compensar el buit existencial. I per això cal estar alerta: l’honradesa s’atura abans de passar la porta mentre que la corrupció entra sense trucar. L’ús ètic dels recursos és l’únic que farà sostenible la vida en aquest planeta”.

 

Per finalitzar el pregó conjunt, Soler i Conangla han parlat de la Festa major i han advertit que “és impossible imaginar un país en conflicte que estigui de festa. Perquè festa és generositat en donar i en rebre, és joc, són rialles i abraçades, és asseure’ns a taula per compartir amb les persones que estimem”. Han remarcat la necessitat d’integrar el mot “festa” a la nostra vida i que “siguem més feliços per poder ser més bons”. Els pregoners han animat els manresans i manresanes a practicar l’art de l’agraïment i celebrar la festa sembrant vitamines emocionals arreu”

 

Podeu consultar aquí el pregó íntegre de Maria Mercè Conangla i Jaume Soler.

 

Al seu torn, l’alcalde de Manresa , Valentí Junyent, ha recordat que la fórmula de fer el pregó en parella no té precedents a Manresa i ha remarcat que “com a govern municipal, es podria dir que també governem en parella des de fa sis mesos”. Per això considera útils reflexions del pregó, com ara que “tant en la parella, com a la feina i a la política, cal un enorme respecte als espais de l’altre i a la seva singularitat, escoltant i apreciant les seves aportacions i entenent que trobar el fil transversal que ens uneix és més intel·ligent que no pas centrar-nos en allò que ens separa”.

 

Potser sense ser-ne conscients, ha afirmat l’alcalde, “la nostra manera d’actuar en aquest govern conjunt de la ciutat ha estat marcada per aquestes pautes i la veritat és que crec que el resultat fins el moment és molt satisfactori per a tots els que en formem part. I esperem que també ho sigui per la Ciutat”.

 

Junyent ha esmentat unes jornades a què va assistir amb Soler i Conangla, i resumeix els aprenentatges d’aquells dies amb una cita de Viktor Frankl: “Viure significa assumir la responsabilitat de donar la resposta correcta als problemes que la vida ens planteja, i complir les tasques que aquesta ens assigna contínuament a cadascun de nosaltres”.

 

Segons l’alcalde, “tots i cadascun de nosaltres hem d’assumir la responsabilitat que ens pertoca en cada un dels nostres àmbits d’actuació: a casa, a l’escola, a l’empresa, a l’administració, a la política,...”, i per quest motiu “hem de buscar solucions adequades als problemes que trobem, i complir de la millor manera possible amb les nostres obligacions. Certament, això és la vida”

 

Junyent ha agraït els consells i recomanacions dels pregoners. Des de “l’aposta per la creativitat, pel valor de la generositat i per la riquesa de la diversitat fins al respecte de les singularitats, a favor de la convivència, escoltant als altres i debatent els diferents punts de vista”. Però sobretot, l’alcalde ha remarcat dues idees que “crec que com a persones i com a ciutat ens han d’ajudar a afrontar el futur amb més garanties”:

 

En primer lloc, “la importància del coneixement d’un mateix, de qui som com a persones o què som com a ciutat. De no perdre aquella llum resplendent que portem dins i que ens ajuda a superar les dificultats. I en segon lloc, el fet que “la saviesa acumulada i l’educació ens poden ajudar a tirar endavant, però sobretot ens cal confiança. En nosaltres i en els altres”.

 

Junyent ha remarcat que per dur a terme aquestes actuacions cal “integritat i honradesa” i, en aquest punt, ha reivindicat “el paper que fan els polítics íntegres i honrats d’aquest país, que son la immensa majoria”.

 

Podeu consultar aquí el discurs complet de l’alcalde

 

En aquest enllaç podeu consultar la publicació de l'Ajuntament de Manresa amb el Pregó de la Festa Major 2016

Documents relacionats

  • imagen