Les 10 persones guanyadores han rebut avui els premis del concurs LlumCat 2014.
El CNL Montserrat ha organitzat per segon any consecutiu el concurs LlumCat, un concurs organitzat en el marc dels actes de la festa de la Llum, que té la finalitat de divulgar el coneixement de la història i la tradició d’aquesta festa manresana. En aquesta edició hi ha hagut un total de 314 participacions, de les quals 211 han estat correctes.
Les persones afortunades han rebut els premis de mans del president del Consell del CNL Montserrat i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i d’alguns dels col·laboradors que han aportat els premis. En el decurs de l’acte, els premiats s’han mostrat molt contents de rebre el premi i també perquè gràcies a aquesta activitat han conegut aspectes de la història de la Llum que desconeixien. Algunes persones també han manifestat que no coneixien l’activitat del CNL Montserrat, cosa que ha servit perquè un participant del Voluntariat per la llengua, també afortunat amb un premi, expliqués la seva experiència i encomanés les ganes de participar-hi a la resta d’assistents.
L’acte de lliurament ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona, i de la presidenta de l’Associació Misteriosa Llum, Antònia M. Gorgas, així com del president de Manresa+comerç, Jaume Pont i de les representants de la FUB i de Diesa Restauració, Àngels Fusté i Laura Lluma que han valorat molt positivament aquesta activitat.
El lliurament de premis s’ha tancat amb la intervenció del president del Consell del CNL Montserrat, que ha felicitat els guanyadors, ha agraït la participació dels concursants i la col·laboració de les organitzacions que han aportat els premis i que han difós el concurs per mitjà del bàner enllaçat al seu web. A més, Joan Calmet ha aprofitat per destacar les tasques de promoció de l’ús i el coneixement del català que duu a terme el CNL Montserrat, entre les quals ha remarcat el programa de llengua, cultura i cohesió, que ha definit de la manera següent: Llengua, perquè es practica català a través de la lectura i la conversa, de la consulta a les pàgines web recomanades per respondre les preguntes del concurs, del programa d'actes, i les activitats pròpies de la festa de la Llum, totes en català. Cultura, perquè es dóna a conèixer un dels fets històrics que més impacte han tingut en el desenvolupament econòmic, demogràfic i cultural de la ciutat de Manresa: la construcció d'una sèquia que va solucionar el problema d’abastament d’aigua a la ciutat l’any 1345. Cohesió, perquè a través de la llengua i la comunicació entre persones, el coneixement de les tradicions, les festes i la història del lloc on es viu es crea cohesió entre la població.