El proper divendres 30 de setembre s’inaugura a Manresa El Camí del Respecte, un itinerari pels espais públics de la ciutat que volen ser símbols per estimular una convivència enriquidora, i que s’ha senyalitzat amb cinc plaques de bronze, ideades i treballades pel Consell d’Infants. Aquest migdia se n’ha fet la presentació.
El Camí del Respecte s’inaugurarà aquest divendres, 30 de setembre, a les 6 de la tarda, davant de l’escultura l’Acollida (Plaça Fius i Palà). És un itinerari per aquells espais públics de Manresa que conviden a recordar i a conèixer la seva història, i a interpretar-los per fer de la ciutat un lloc culturalment i humanament més ric.
Aquest migdia s’ha fet la presentació del Camí del Respecte de Manresa, en un acte a l’Espai 1522, amb la regidora d’Ensenyament, Mercè Rosich, i vuit alumnes representants del Consell d’Infants. “El respecte com a valor fonamental és el que mou aquest projecte, que els infants han treballat al llarg del curs i que com a ciutat impulsem de manera simbòlica a través d’aquest itinerari, tal com han fet altres ciutats del Camí Ignasià”, ha explicat la regidora Mercè Rosich.
Posteriorment, els alumnes han explicat el procés que han treballat, a partir de la idea bàsica del respecte, i que ha culminat amb la creació de 5 plaques de bronze que estaran col·locades en diversos punts de l’itinerari. El procés de creació de les plaques, a partir de les propostes de totes les escoles, s’ha realitzat amb la col·laboració de l’Escola d’Art.
Els edificis i els carrers parlen del passat i del present de les ciutats com també dels reptes i il·lusions de les persones que hi han viscut i que hi viuen. Així, la lectura dels fets de la nostra ciutat, les històries personals i quotidianes, que fan que Manresa sigui la ciutat que ara és, també ens aporten aprenentatges per promoure un futur inclusiu i compromès amb el respecte i la inclusió social.
Per identificar els espais de l’itinerari del Respecte s’han instal·lat cinc plaques de bronze a llocs que són testimoni de la pluralitat de pensament i de la voluntat de crear bona entesa ciutadana. El contingut de les plaques és el fruit del treball del Consell d’Infants al llarg del passat curs escolar. Les plaques estaran situades als següents indrets: una a l’escultura d’Amat-Piniella a l’exterior de la Biblioteca del Casino; una a la Baixada dels Jueus; una altra a la mesquita del barri de les Escodines; una a la Cova de Sant Ignasi i l’última al Pou de Llum, a la Balconada.
L’estrena del Camí serà el divendres, 30 de setembre. A les 6 es farà l’acte d’inauguració a la plaça Fius i Palà (escultura L’Acollida) i posteriorment, a ¼ de 7, es farà un itinerari guiat pel camí del Respecte, que començarà al Passeig Pere III, davant l’escultura d’Amat-Piniella. Tot i que l’itinerari acaba al Pou de Llum, a la Balconada, divendres finalitzarà a la Cova, on a les 8 del vespre hi haurà el concert d’Ensemble Moxos (entrada gratuïta).
Música folklòrica de Bolívia per estrenar el Camí
El concert d’inauguració a La Cova anirà a càrrec d’Ensamble Moxos, un grup folklòric d’una antiga missió boliviana, que després de Manresa faran una mini-gira per tres municipis ignasians catalans i per quatre de bascos.
Ensamble Moxos és una amalgama entre la música importada d’Europa pels missioners jesuïtes en l’època de la colònia, i les expressions natives. Així, els seus espectacles combinen per igual la música, el cant, la dansa i el teatre, i són interpretats per joves, tots indígenes ignasians de la província boliviana de Moxos.
La majoria dels membres d’Ensamble Moxos són docents de l’Instituto Superior de Música y Turismo de San Ignacio de Moxos i formen altruistament a les noves generacions de músics gràcies als recursos econòmics que ells mateixos generen amb el grup actuant pel món.
Ensamble Moxos també desenvolupa una important faceta d’investigació ja que els seus components s’han dedicat en els darrers anys a recuperar milers de partitures i documents de l’època de les missions que han multiplicat per cinc el volum de l’Arxiu Misional de Moxos, un dels més importants de Llatinoamèrica. També han treballat per recuperar bona part de la tradició oral de la zona.
Treball del Consell d’Infants de Manresa
L’itinerari manresà forma part d’un projecte global impulsat pels municipis que formen part del Camí Ignasià i té l’objectiu de destacar el respecte com un valor fonamental per a les persones i les societats.
En conjunt, l’itinerari recorre gairebé 700 km i uneix 60 municipis a través de plaques identificatives com les que ara s’han instal·lat a Manresa.
El Camí del Respecte de Manresa és una iniciativa del Consell dels Infants de la ciutat i les plaques que el senyalitzen són fruit del seu treball i de la seva creativitat durant el curs escolar passat. Amb aquests símbols els nens i nenes conviden a entendre el respecte com una manera de viure amb harmonia amb un mateix, amb els altres i amb l’entorn.
El treball s’emmarca dins el Pla de sensibilització i educació en valors de Manresa.