Les visites, que comencen aquest dissabte, es faran cada segon dissabte de mes a les 11:00 h, les 12:00 h i les 13h. En el cas que la demanda sigui més elevada, es podrien ampliar les visites a altres dissabtes. El preu de l’entrada serà de 5 euros, encara que hi haurà també una tarifa reduïda i per a paquets turístics.
La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós; Josep Guardiola, director del Grup Josep Guardiola; i el rector de la parròquia de la Seu, Mn Antoni Boqueras; han presentat aquesta tarda una nova oferta de visites turístiques a la basílica de Santa Maria de la Seu.
L’objectiu és fer unes visites més dinàmiques per aconseguir que el temple esdevingui un centre turístic de referència per als visitants de Manresa i de la Catalunya central i, alhora, un nexe d’unió entre els principals atractius turístics de la ciutat.
Inicialment, les visites es faran cada segon dissabte de mes a les 11:00 h, les 12:00 h i les 13h. En el cas que la demanda sigui més elevada, es podrien ampliar les visites a altres dissabtes. També és podran organitzar visites concertades prèviament els dies festius i la resta de dies de la setmana.
L’entrada inclourà la visita guiada per l’exterior i l’interior de la Seu, la visita al baptisteri, la cripta i, com a novetat, també la visita al Museu de la Seu. Els visitants, a banda de rebre informació de manera ràpida i àgil de la basílica, també tindran a la seva disposició informació sobre altres espais turístics de la Manresa i de les comarques de la Catalunya central, així com d’altres recursos turístics que puguin necessitar durant la seva estada. El preu de l’entrada serà de 5 euros, encara que hi haurà també una tarifa reduïda i per a paquets turístics.
La novetat de la proposta consisteix en la col·laboració i professionalització de les visites a la Seu. La possibilitat d’incloure la visita al Museu de la Seu i poder contemplar els seus tresors, especialment el frontal florentí. També s’ha de destacar la promoció conjunta de la Seu com a monument més important de la ciutat i el Carrer del Balç que ens transporta a un entramat urbà medieval que formen un conjunt medieval al centre històric de la ciutat.
La basílica gòtica
La Col·legiata Basílica de Santa Maria de Manresa -la Seu- és un dels exemples més representatius del gòtic català i símbol i icona de la capital del Bages. Situada al cim del Puigcardener, contempla la ciutat a la seva falda des de la riba esquerra del riu Cardener. Els privilegis concedits pel Papa Lleó XIII el 1886 van convertir el temple en basílica.
La Seu, el principal referent històric, identitari i espiritual dels manresans, no ha estat mai una seu catedralícia. Hi ha documentació del segle IX on es cita que el bisbe Gotmar és bisbe osonenc i de Manresa. La tradició, des de la seva construcció, ha fet que aquest fos el seu nom popular atesa la seva dimensió de catedral, l’existència d’un capítol de canonges (d’aquí el nom de col·legiata) i la solemnitat i importància que el poble sempre li ha donat.
Orígens
El promontori del Puigcardener, enlairat al costat del riu Cardener, és el lloc on neix la ciutat de Manresa amb un primer nucli de poblament iber. És a partir de finals del segle IX que hi ha la primera referència d’un edifici de culte al Puigcardener que més tard es convertiria en l’església romànica del segle XII, de la qual en coneixem el seu perímetre, base del temple gòtic. Encara es conserven alguns vestigis d’aquella primera edificació romànica: el timpà de la porta, una finestra i, sobretot, el claustre.
Característiques
La basílica de la Seu és un edifici que segueix les característiques estilístiques pròpies del gòtic català, amb planta de saló amb tres naus, caracteritzades per la gran amplitud de la central que minimitza la de les laterals. El conjunt es tanca amb un sol absis heptagonal.
El frontis del temple té una gran rosassa en la seva part superior, i per sota d’aquesta hi ha un conjunt de cronologia contemporània, integrat per una galeria porxada amb escalinata d’accés vorejada de forjats, i lateralment sobresurten dues torres: la del nord correspon a la capella del Santíssim i la sud, al baptisteri, aquest darrer de planta octogonal i remat en agulla. En el lateral nord hi ha un cloquer quadrat de 60 m d’alçada amb finestrals a dos nivells, decorat amb rellotge i capçat amb barana.
El museu històric de la Seu
El museu de la Seu es troba situat en un espai especialment habilitat per sobre de la façana principal. S’hi accedeix per una escala de cargol que queda situada al costat del baptisteri. Es va inaugurar l’any 1934 per tal de conservar i exposar les obres d’art sacre, que havien quedat en desús, fora del culte quotidià.
Entre les peces més importants destaca un crucifix romànic, de talla de fusta policromada que es pot datar vers el segle XII.
També sobresurt l’anomenat “frontal florentí”, teixit i brodat a Florència per Geri di Lapo i adquirit per a la Seu pel manresà benestant Ramon Saera l’any 1357. Es poden contemplar també les arques d’argent, del segle XVII, que contenien les relíquies dels «cossos sants », dels patrons de la ciutat, realitzades per l’argenter manresà Antic Lloreda.
Hi ha també fragments de retaules barrocs dels famosos tallers manresans dels Grau i el Sunyer, un retaule dedicat a Sant Ponç (segle XVI), una imatge de la Immaculada (segle XVII) així com nombrosos objectes d’orfebreria i d’indumentària litúrgica.
L’empresa
El Grup Josep Guardiola és una empresa manresana especialitzada en turisme cultural que té com a principal objectiu dinamitzar espais culturals amb un punt d’atracció turística i crear productes turístics vinculats a aquests espais culturals que serveixin com a eina de reclam per generar fluxos turístics a la Catalunya Central. Un exemple d’aquesta activitat és la gestió que JG Turisme està fent, des d’ara fa més d’un any, del Carrer del Balç.