L’activitat està impulsada per la regidoria d’Esports i està adreçada a l’alumnat del cicle inicial de Primària de totes les escoles de la ciutat. Consistirà en diverses sessions d’iniciació a la natació i es desenvoluparà a les instal·lacions de les Piscines Municipals I l’Ateneu les Bases.
El programa municipal Natació a l'Escola, que impulsa la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, ha arrencat aquesta setmana i comptarà durant el curs escolar 2016-2017 amb la participació d’uns 1.500 alumnes que cursen 1r i 2n d’educació primària (cicle inicial). Enguany, el programa –que es va iniciar el curs 2009-2010- celebra la seva vuitena edició i aconsegueix per primera vegada la participació dels 21 centres escoles de la ciutat.
Els detalls de la nova edició del programa han estat presentats avui a les instal·lacions de les Piscines Municipals pel regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; i el Cap de l'Àrea Esportiva de CN Minorisa, Rafa Herrador. La jornada de presentació ha coincidit amb dues sessions de natació que han anat dirigides a un centenar d’alumnes de les escoles Oms i de Prat i El Pilar.
El regidor ha explicat que Natació a l’Escola és una activitat d’iniciació a la natació que inclou el transport i el monitoratge de l'alumnat, consta d’unes 10 sessions on els alumnes es distribueixen en diferents nivells en funció de les seves necessitats d'aprenentatge. Enguany el programa es desenvolupa a les instal·lacions de les Piscines Municipals i l’Ateneu les Bases, en funció de la proximitat de les escoles. El programa també compta amb la col·laboració del CN Minorisa, amb el monitoratge de les sessions i amb l'experiència en la seva tasca de difusió i promoció de la natació.
Serracanta ha manifestat que des de la regidoria d’Esports es considera la iniciació a la natació “una activitat prioritària” i d’importància vital perquè, en primer lloc, és una competència bàsica a la qual ha de tenir accés tota la població i, en segon lloc, és una “activitat molt completa que aporta els beneficis físics de la majoria dels esports” i que cal sumar-hi els avantatges de fer-ho en el medi aquàtic (baix impacte per l’absència de la gravetat, incrementa la flexibilitat, afavoreix la coordinació, el desenvolupament multilateral de l’infant ...).
L’Ajuntament de Manresa hi aporta 55.000 euros anuals
Aquesta activitat –que té per l’Ajuntament un cost de 55.000 euros per curs - està plantejada com una unitat didàctica, desenvolupant-se tenint en compte el currículum d'Educació Infantil i Primària dins del marc de l'Educació Física i, entre d'altres, està adreçat a adquirir els principis bàsics del domini aquàtic (familiarització, flotació, respiració, immersió, propulsió i inici a la tècnica); iniciació als jocs aquàtics; adquisició d’uns hàbits higiènics i de salut; i millora de l’autonomia personal en el medi aquàtic.
Cal destacar que el nivell de satisfacció dels participants en aquest programa –segons la darrera enquesta realitzada- és molt alt i la valoració, per part dels mestres responsables, dels aspectes relacionats tant amb el desenvolupament de les sessions, com en l'organització del programa és d'un 8’75 sobre 10.
D'altres aspectes que es destaquen de forma positiva poden ser, entre d'altres, que es pugui realitzar una activitat en el medi aquàtic dins de l'horari lectiu i que es treballin diferents hàbits d'autonomia personal.
Una bona ocasió per seleccionar esportistes per al CN Minorisa
El Cap de l'Àrea Esportiva de CN Minorisa, Rafa Herrador, ha mostrat la seva satisfacció per la realització del programa ja que aquest, a banda dels aprenentatges bàsics que adquireixen els nens, també permet al club, a través dels informes dels tècnics, oferir a alguns dels nens que mostren bones condicions la realització de sis sessions complementàries (els dissabtes) per completar la seva formació i oferir-los formar part dins d’alguna de les quatre disciplines en les quals treballa el club: la natació, triatló, waterpolo o natació sincronitzada.
En aquest sentit, el regidor Serracanta ha recordat la bona sintonia entre Manresa i la natació “un esport que té històricament un segell de ciutat” gràcies als bons esportistes que han destacat en les disciplines aquàtiques i “que ens han donat campions olímpics”.