Tres llengües, tres cultures, tres petits països per descriure un món a través de les veus dels poetes Yolanda Castaño (Galícia), Mireia Calafell (Catalunya) i Íñigo Astiz (País Basc). El recital tindrà lloc al Refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença a les 21 hores.
L’espectacle “País Petit”, un dels actes més consolidats del Tocats de Lletra, torna demà divendres, 14 d’octubre, amb un recital trilingüe a càrrec dels poetes Yolanda Castaño (Galícia), Mireia Calafell (Catalunya) i Íñigo Astiz (País Basc).
Tres llengües, tres cultures, tres petits països per descriure un món a través de les veus dels seus joves protagonistes amb l’acompanyament musical d’Horacio Fumero.
El recital, que tindrà lloc al Refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença (Canonge Montanyà, s/n) a les 21 hores, està organitzat per Òmnium Cultural del Bages, el Gremi de Llibreters de Catalunya i Tocats de Lletra de l’Ajuntament de Manresa. També compta amb el suport d’Etxepare Euskal institutua.
El mateix dia a les 19.30 hores s’inaugurarà a la Llibreria Papasseit (plaça Gispert, 2) l’exposició “Retrats literaris” de Teo Peiró. El projecte “Retrats literaris” sorgeix com a inquietud personal de l’artista Teo Peiró en la recerca de formes diferents de representació del retrat.
Les protagonistes
Yolanda Castaño: (Santiago de Compostela, 1977) poeta, pintora i crítica literària gallega en llengua gallega. Ha estat Secretària General de l'Asociación de Escritores en Lingua Galega(AELG) i de Letras de Cal, i col·laborat en diverses publicacions com Festa da palabra silenciada, Dorna, A xanela,Clave Orión, La Flama en el Espejo, Quimera, O Correo Galego, A nosa terra, Elipse, Enclave, El Mundo…
Autora d’obres com Elevar as pálpebras, Delicia, Vivimos no ciclo das erofanías, Edónica. O libro da egoista, Libro de la egoista, Profundidade de Campo, Erofanía, A segunda lingua.
Mireia Calafell (Catalunya, 1980): és poeta i integrant del grup de recerca Cos i Textualitat de la Universitat Autònoma de Barcelona. S'ha llicenciat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i actualment estudia el Doctorat de Teoria de la Literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat Poètiques del cos (Galerada, 2006), Costures (Viena Edicions, 2010) i Tantes mudes (Perifèric edicions, 2014) tres poemaris amb què ha guanyat els premis de poesia Amadeu Oller (2006), el VIII Memorial Anna Dodas, el Josep Maria López-Picó de Poesia (2009), el Benvingut Oliver (2013) i el Premi Lletra d'Or (2015). La seva poesia ha estat traduïda a l'anglès, holandès, castellà, àrab i portuguès.
Iñigo Astiz (Pamplona, 1985). És periodista del diari Berria des de fa quatre anys i l’any 2012 va publicar el seu primer llibre de poemes titulat “Baita hondakinak… Aquesta col·lecció gira entorn el tema de la família i s’hi poden trobar poemes molt emotius.
Horacio Fumero: Va néixer a Cañada Rosquín (Santa Fe), Argentina el 1949. Va estudiar contrabaix al Conservatori Manuel de Falla de Buenos Aires i cursa estudis superiors al Conservatori Superior de Música de Ginebra, a Suïssa.
El 1973 va viatjar a Europa per participar, junt amb Gato Barbieri, al Montreux Jazz Festival, i a altres festivals de jazz en altres ciutats d'Europa, com ara Varsòvia, Roma, París, Estocolm, Madrid, Zagreb o Copenhagen. Residint a Suïssa va col·laborar amb l' Orquestre a' Cordes de Lausanne i altres grups de jazz.
El 1980 s'estableix a Barcelona i des del 1981 formà part del trio estable de Tete Montoliu, amb qui va treballar de manera ininterrompuda fins a la seva mort el 1997. Des de llavors ha treballat amb artistes com Freddie Hubbart, Johnny Griffin, Horace Parlan, Danilo Perez, Joe Newman, Harry "sweets" Edison, Philip Catherine, George Cables, Idris Muhammad, Bobby Hutcherson, Cedar Walton, Sal Nistico, Jerome Richardson, Oliver Jones, Woody Shaw, Benny Golson, James Moody, etc.
Ha actuat com a solista amb l' Orquestra de Cambra del Teatre Lliure de Barcelona, l' Orquestra Simfònica de Granada, l' Orquestra Nacional d'Espanya, l' Orquestra de Cambra Andrés Segovia de Madrid, amb Lalo Schiffrin i l' Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
Habitualment treballa amb solistes espanyols com ara Lluís Vidal, Albert Bover, David Xirgu, Gorka Benítez, Jorge Pardo, José Reinoso, Antonio Serrano, Manel Camp, Jordi Bonell i Raynald Colom, entre altres, i amb músics argentins de renom com ara Rodolfe Mederos, Pablo Mainetti, Adrián Iaies, Susana Rinaldi, Horacio Ferrer, Luis Salinas, Liliana Herrero, entre altres.
El Tocats celebra 10 anys
El Tocats de Lletra, organitzat per l’Ajuntament de Manresa i el Gremi de Llibreters de Catalunya, arriba a la seva desena edició convertit en un festival poètic i literari de referència a Catalunya. Enguany, i sota el títol de “Complicitats”, el certamen, que tindrà lloc del 13 al 30 d’octubre, oferirà un programa extens i variat amb una quarantena de propostes culturals, innovadores i de qualitat.