Aigües de Manresa SA, fins ara societat municipal de l’Ajuntament de Manresa, està en procés de canvi d’estatuts, amb l’objectiu d’adaptar-se a la directiva europea sobre l’adjudicació de contractes de concessió. L’empresa pública presta serveis a una quinzena de municipis del Bages i a partir d’ara facilitarà l’entrada d’aquests municipis i altres ens públics a la societat perquè, d’acord amb la nova normativa, per tal de poder rebre el servei de l’empresa pública aquests organismes han de formar part dels seus òrgans de govern. La societat, doncs, continuarà sent 100% pública però passarà a ser de titularitat compartida entre ajuntaments, el Consell Comarcal i la Mancomunitat del Bages per al Sanejament.
Aigües de Manresa SA està en ple procés de modificació estatutària, amb l’objectiu d’adaptar-se a la directiva 2014/23/UE de la UE que ha entrat en vigor i que matisa els requisits necessaris per considerar una entitat el mitjà al qual poder realitzar encàrrecs de gestió. Segons aquesta nova normativa, les entitats públiques que es beneficien dels serveis d’una empresa com Aigües de Manresa han de tenir control directe en les seves decisions. Així doncs, per tal de continuar rebent el servei, s’han d’incorporar a l’accionariat de la societat.
En concret, segons la normativa de la UE que ha entrat en vigor, els ens públics que reben serveis de la companyia d’aigües “han de tenir una influència decisiva sobre els objectius estratègics i sobre les decisions significatives” de la societat. Aquestes noves condicions legals obliguen a modificar la composició en el capital d’Aigües de Manresa, de manera que puguin entrar-hi altres entitats públiques. Un altre dels requisits és que la societat sigui de capital 100% públic, i que el 80% de la seva activitat es presti a les seves administracions matrius (els ens públics que conformen el seu capital).
Així doncs, Aigües de Manresa, fins ara de titularitat de l’Ajuntament de Manresa, està en procés de modificació d’estatuts, per tal que altres ajuntaments i ens públics puguin entrar al seu capital, cosa que els permetrà formar part de la Junta General i del Consell d’Administració. Això els permetrà exercir el control sobre Aigües de Manresa de manera conjunta, tal com preveu la nova legislació. Tot i la modificació, l’Ajuntament de Manresa continuarà sent titular de la gran majoria de les accions de la societat.
El Consell d’Administració d’Aigües de Manresa va aprovar divendres passat la modificació dels estatuts. Aquest dijous, just abans del Ple municipal, es portarà la proposta a aprovació de la Junta General d’Aigües i, si tira endavant, al mateix Ple de dijous es votarà la ratificació o no de la modificació estatutària. Posteriorment, si la modificació s’aprova, els nous estatuts s’hauran d’inscriure al Registre Mercantil i entraran en vigor.
El Consell d’Administració d’Aigües de Manresa és format actualment per 9 membres de la Corporació Municipal de Manresa. A partir d’ara, dos d’aquests regidors deixaran el Consell, i entraran a formar-ne part un representant de la resta d’ajuntaments que s’hi incorporin, que actuarà en representació de tots, i també un representant del Consell Comarcal del Bages i un altre de la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament. En continuaran formant part, com fins ara, un representant de la Junta de la Sèquia, un dels propietaris plomistes, un dels treballadors, i un dels usuaris.
Pel que fa a la Junta General, fins ara en formaven part dels 25 regidors de l’Ajuntament de Manresa i ara hi entraran també els representants de les institucions públiques que accedeixin al capital, que tindran dret a vot, proporcional a la seva representació a l’accionariat.
Actualment, Aigües de Manresa SA presta el servei d’abastament domiciliari d’aigua i el de clavegueram a Manresa i també gestiona serveis d’abastament d’aigua i clavegueram a una quinzena de municipis del Bages: Calders, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, Fonollosa, Monistrol de Calders, Navarcles, Navàs, Pont de Vilomara, Rajadell, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Santpedor; i de l’Anoia, Calaf. Igualment, gestiona serveis d’abastament en alta per al Consell Comarcal del Bages i tractament d’aigües residuals per a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament.