La mostra, que es podrà veure fins al 28 de novembre, palesa el treball fet pels infants del Consell durant el curs 2015-2016 per definir què suposa el valor del respecte i que inclou la creació de l’”Itinerari del respecte a la nostra ciutat” que uneix 4 espais que recorden aspectes patrimonials que impulsen a treballar per la cohesió social.
Els nens i nenes de Manresa seran les persones que en un futur conduiran la vida de la ciutat. Per aquest motiu, és molt important la tasca d’educació en valors que es fa des de diferents àmbits i que, a més, siguin els mateixos infants qui expliquin què els hi han aportat les diferents activitats.
En aquest sentit, i coincidint amb la Setmana dels Drets dels Infants - una celebració que vol tenir com a protagonistes els nens i nenes i les seves opinions vers el món on vivim-, s’ha muntat una exposició que es podrà veure a la Biblioteca Infantil del Casino fins al 28 de novembre i que aglutina tot el treball que es va realitzar durant el curs escolar 2015-2016 en el marc del Consell dels Infants per definir què suposa el valor del respecte.
La mostra consisteix en un recull de fotos i textos que sintetitzen aquest treball i el resultat final que guiava l’actuació: marcar a la ciutat un itinerari que recordi aspectes de la història i el patrimoni que impulsen a treballar per la cohesió social i per un món en pau.
El procés
Aquest projecte va durar tot un curs escolar, al llarg del qual es van dur a terme dinàmiques i reflexions amb els grups participants per definir de manera senzilla, però àmplia, el valor del respecte: un respecte que comença per la cura d’un mateix per arribar a tractar amb empatia i sensibilitat tant les altres persones com la natura. Els infants van plasmar aquest treball de forma plàstica, buscant símbols amb els que es pot identificar el respecte.
Al final de tot el procés, cada grup classe participant va aportar la seva proposta i va ser l’Escola d’Art l’encarregada d’unir tots els punts que tenien en comú per fer-ne els 4 dissenys definitius que, al seu torn, s’han gravat en 4 plaques que configuren “l’ itinerari del Respecte a la nostra ciutat”. Actualment, qualsevol grup interessat pot sol·licitar una visita guiada d’aquesta ruta a l’Oficina de Turisme.
Els infants participants.
Han participat més de 400 alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles l’Espill, Jeroni de Moragas, Joviat, Muntanya del drac, Renaixença, La Salle, Sant Ignasi, Oms i de Prat i Vedruna Manresa. Per definir els continguts, s’ha comptat amb l’experiència del Consell Municipal de Solidaritat pel què fa a la promoció de la Cultura de la Pau i els Drets Humans.
El projecte global
Aquesta acció neix en el marc del projecte de ciutat Manresa 2022, a través del qual l’Ajuntament de Manresa col·labora amb el Camí Ignasià per convertir aquesta ruta de pelegrinatge en un “camí del respecte”, des de Loiola (Guipúscoa) fins a Manresa.
El projecte està impulsat per tots els municipis que formen part del Camí Ignasià i es centra en destacar el respecte com un valor fonamental per a l’ésser humà i les societats. L’itinerari, en conjunt, uneix gairebé 700 km i més de 60 municipis a través de les plaques que simbolitzen aquest valor. Altres poblacions i entitats, com la Cova de Manresa, ja s’han sumat a la iniciativa i han col·locat les seves plaques del respecte a l’entorn del Camí Ignasià, per donar així un valor afegit a la ruta.