La proposta, a càrrec de l’AV de Cal Gravat i de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Manresa, pretenia donar a conèixer les caixes-niu i mostrar-ne la utilitat i beneficis. L’actuació forma part de les millores que s’estan fent a diverses zones verdes de la ciutat, entre les quals destaca la reforma del drenatge del sector nord del parc de Puigterrà.
Estudiants dels projectes USEE (Unitat de Suport d’Educació Especial) i "3 per 5" van participar ahir a l’IES Cal Gravat en un taller dedicat a les caixes-niu. La proposta, sorgida de l’Associació de veïns de Cal Gravat i de Parcs i Jardins de l’Ajuntament, s’inscriu en un conveni amb la Fundació World Nature dins el projecte “Refugis WN de Fauna i Flora”, que pretén afavorir precisament la fauna i la flora de balcons, terrasses, parcs, jardins i petits racons verds de la ciutat per crear, així, una xarxa d’espais en favor de la natura urbana.
El taller va comptar amb la presència d’un tècnic de la Fundació World Nature, que va fer una xerrada sobre els ocells més comuns de l’entorn més pròxim i dels beneficis que aporten. També va servir per donar a conèixer les caixes-nius, els beneficis que aporten i la seva utilitat. A través del taller es pretenia transmetre els valors d’amor i respecte cap a la natura, des d’un punt de vista pràctic, dinàmic i lúdic, afavorint així que els alumnes es divertissin alhora que aprenien petites accions i gestos que afavoreixen la biodiversitat a les ciutats. Una de les tasques que els participants van dur a terme va ser construir caixes-niu i, un cop enllestides, penjar-les als arbres del voltant de l’institut.
Des de Parcs i Jardins s’aposta per la col·locació de caixes-niu als parcs i jardins de Manresa per afavorir-ne la biodiversitat urbana i la presència d’ocells benèfics (com la mallerenga) i pel control de plagues que afecten l’arbrat urbà, com la processionària dels pins.
Millores als parcs de Manresa
La instal·lació de caixes-niu s’emmarca dins un pla d’actuacions de punts verds de Manresa, com la millora del drenatge del sector nord del parc de Puigterrà, que es van iniciar el passat mes de setembre i que pretenia resoldre la recollida i conducció d’aigües pluvials, o la millora de la xarxa de reg de les zones enjardinades de la part superior del parc.