L’esdeveniment, que se celebrarà aquest divendres 25 de novembre, oferirà activitats diverses i posarà especial èmfasi en sensibilitzar els joves contra la violència masclista, implicant-los en l’organització i realització del certamen.
L’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona Montserrat Roig (SIAD) i el Consell Municipal dela Dona, presenten una nova edició del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violènciacontra les Dones que enguany abordarà el problema del ciberassetjament com a novetat destacada del certamen, que se celebra el 25 de novembre, i que, com en l’any anterior, compta amb la implicació de la ciutadania i en especial dels joves.
La roda de premsa per explicar els actes que s’han preparat per a l’efemèride s’ha fet aquest matí i ha comptat amb les intervencions de la regidora de la Dona de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz; la presidenta de l'associació Lilium i representant del Consell Municipal de la Dona, Conxita Almarcha; i la tècnica del SIAD, Carme Batista. També les ha acompanyat Javi Gianno, coautor de l'acció artística “Buscando mi aliento”.
La regidora Cristina Cruz ha manifestat que “el certamen palesa la continuïtat del consistori en la lluita per eradicar la violència contra la Dona i que compta amb la implicació i la col·laboració del consell Municipal de la Dona, d’entitats diverses i del jovent, que enguany participa activament en les accions programades”.
350 joves a la plaça Major en l'Acte institucional
L’acte institucional de la campanya se celebrarà el mateix divendres 25 a les 12 del migdia a la plaça Major i “comptarà amb la presència d’uns 350 joves que ompliran la plaça per expressar el seu rebuig contra aquesta xacra social”, ha constatat la tècnica del SIAD, Carme Batista, que ha fet un repàs dels actes programats.
Així, i prèviament a l’acte institucional, s’abordarà el problema del ciberassetjament amb el teatre fòrum “1.000 likes”, que es durà a terme a les 9.30 del matí a l’auditori de la Plana de l’Om, i anirà adreçat a l’alumnat de secundària. Es tracta d’un espectacle, on la interacció mitjançant el mòbils i els smartphones seran els protagonistes. Organitzat per l’Oficina Jove i el SIAD, palesa la relació que els i les joves tenen amb la tecnologia, els seus usos però també els seus abusos.
Concretament, es posarà sobre la taula com afecten les noves formes i canals que aporten les noves tecnologies a l’assetjament escolar, una problemàtica tan antiga com de rabiosa actualitat. Missatges de text cruels, divulgació de falsos rumors per correu electrònic o en les xarxes socials, publicació de fotos o vídeos que humilien, creació de perfils falsos amb la finalitat de burlar-se d’algú, etc.
Al seu torn, Conxita Almarcha, la presidenta de l'associació Lilium i representant del Consell Municipal de la Dona, ha comentat que “aquest any tornaran a organitzar l’encesa d’espelmes amb el símbol de la dona però l’espai escollit serà la Plana de l’Om”. “Hi pot participar tota la ciutadania i és una acció gratuïta”, ha emfatitzat Almarcha.
Implicació dels joves al certamen
Conscients de la importància de la prevenció com una de les eines més eficaces per lluitar contra la violència masclista, un any més la campanya dóna especial importància a la sensibilització entre els col·lectius més joves amb l’objectiu de fer-los partícips del certamen i implicar-los en l’organització i la realització de moltes de les activitats que es duran a terme.
Amb aquest objectiu serà de nou la veu dels joves la que, mitjançant el concurs de manifestos, representarà la ciutat de Manresa en el seu rebuig contra la violència envers les dones.
Així mateix, la creació i realització de l’acció artística en l’acte institucional anirà a càrrec de l’alumnat de batxillerat artístic de l’IES Lluís de Peguera, mentre que la gravació i l’edició de l’acte la faran l’alumnat d’audiovisual de l’IES Lacetània.
Activitats diverses per expressar el rebuig a la violència masclista
L’exposició fotogràfica “Joves contra la violència: el ciberassetjament”, realitzada per l’alumnat de l’institut Pius Font i Quer i que pretén aprofundir en el tema tractat en l’obra de teatre, tancarà el conjunt d’activitats protagonitzades pel sector de població més jove de la ciutat.
Però amb l’objectiu que aquest sigui també un acte intergeneracional, el Taller de cançons de tots els temps del Programa de gent gran interpretaran “Alliberació”, un poema musicat per a l’ocasió.
Un altre acte destacat de la campanya serà l’acció artística organitzada pel Consell Municipal dela Dona“Buscando mi aliento”, que es portarà a terme el mateix dia25 ales 7 de la tarda a l’auditori dela Planade l’Om i que anirà a càrrec de la companyia Sincronizada. El coautor de la perfomance, Javi Gianno, ha explicat que es tracta d’un espectacle que mescla dansa, música, textos i imatges per mostrar el rebuig contra tot tipus de violència.
També altres entitats i institucions de la ciutat s’han sumat a la lluita contra la violència masclista organitzant diferents actes, com el Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines, l’Oficina Jove, el Col·legi d’Advocats i l’IES Lacetània.
Programa d’actes
Durant el mes de novembre
Concurs de manifestos contra la violència
Adreçat a l’alumnat de secundària
Organitza: SIAD Montserrat Roig
Col·laboren: Centres d’educació secundària de Manresa i Consell Municipal dela Dona
19 de novembre
Teatre fòrum per a la prevenció de les relacions sexuals i afectives, violentes i abusives, a càrrec de La Xixa Teatre
Lloc: Sala d’Actes Casal de les Escodines
Hora: 18 h
Organitza: Pla de desenvolupament comunitari de les Escodines, Associació de Veïns i Veïnes del barri de les Escodines
Col·laboren: Ajuntament de Manresa i Diputació de Barcelona
Del 21 al 25 de novembre
Dinàmica ‘free hugs’ (abraçades lliures)
Per treballar la prevenció de la violència de gènere entre els joves de secundària
Lloc: Centres d’educació secundària
Hora: Durant l’estona del pati
Organitza: Oficina Jove del Bages
23 de novembre
Punt al campus “Teixim valors contra la violència masclista”
Accions de sensibilització entre els joves universitaris
Lloc i hora: UManresa-FUB de10.45 a 11.15 h / UPC Manresa d’11.45 a 12.15 h
Organitza: Oficina Jove del Bages
25 de novembre
Penjada del llaç blanc a la façana de l’Ajuntament
Lloc: Plaça Major
Servei d’orientació jurídica a la dona
A càrrec d’advocats/des del Col·legi d’Advocats de Manresa
Lloc: Planta baixa de l’edifici dels jutjats
Hora: de10 a13 h
Organitza: Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa
Col·labora: Comissió de violència sobre la dona de l’ICAM
“1.000 likes: Teatre fòrum per a joves sobre ciberassetjament“
A càrrec de Nus Teatre / Acció Social
Adreçat a l’alumnat de secundària
Hora: 9.30 h
Lloc: Auditori de la Planade l’Om
Organitza: SIAD Montserrat Roig i Oficina Jove del Bages
Acte institucional contra la violència de gènere
Lloc: Plaça Major
Hora: 12 h
- Lectura de manifestos: el guanyador del concurs i el del Consell Municipal dela Dona.
- Actuació musical a càrrec del “Taller de cançons de tots els temps" del Programa de Gent Gran de l'Ajuntament de Manresa
- Acció Artística a càrrec de l’alumnat de batxillerat artístic l‘IES Lluís de Peguera
Organitza: SIAD Montserrat Roig
Col·laboren: Centres d’educació secundària i Consell Municipal dela Dona
Acció artística “Buscando mi aliento”
A càrrec de la companyia Sincronizada
Lloc: Auditori dela Planade l’Om
Hora: 19 h
Organitza: Consell Municipal dela Dona
Col·labora:Ajuntament de Manresa
Encesa d’espelmes
Lloc: Plana de l’Om
Hora: de18 a21 h
Organitza: Consell Municipal dela Dona
Col·labora:Ajuntament de Manresa
A partir del 25 de novembre
Instal·lació artística “Martina”
A càrrec de l’alumnat de visual i plàstica d’ESO
Lloc: IES Lacetània
Organitza: Departament de Visual i Plàstica de l’IES Lacetània
Del 29 de novembre al 10 de desembre
Exposició: “Joves contra la violència. El ciberassetjament”
Lloc: Vestíbul dela Bibliotecadel Casino
Horari: de dilluns a divendres de10 a20.30 h. Dissabtes de10 a19 h.
Organitza: IES Pius Font i Quer i SIAD Montserrat Roig
Del 30 de novembre al 16 de desembre
Exposició: “No tot s'hi val. De festa, actituds festives i no sexistes”
Lloc: Oficina Jove del Bages
Horari: dilluns, dimarts i dijous, de9 a14h i tardes de16 a19h
Organitza: Oficina Jove del Bages
Dades sobre violència 2016
Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona del 2015 realitzada pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, el 12,5% de les dones majors de 16 anys han patit violència física, o sexual, de les seves parelles. Si s’extrapolés aquest percentatge al total de la població, serien 2,5 milions de dones.
L’enquesta, però, detecta que només el 28,6% d’aquestes dones demana ajut a la policia o als jutjats.
Entre els motius principals per no denunciar destaquen: no donar massa importància a la violència (44,6%), la por a les represàlies (26,56%) i la vergonya, o el no voler que ningú ho sàpiga (21,08%).
De les dades preocupants que es desprenen de l’estudi, destaquen que de les dones que sí han denunciat, el 27,5% van continuar la relació amb el seu agressor i que el 20,9% es va fer enrere i va retirar la denúncia.
Els fills apareixen també com a víctimes, ja que el 63,6% de les dones afirmen que eren presents durant l’agressió i en el 92,5% dels casos eren menors de 18 anys, el 64,20% dels quals també va rebre directament la violència.
Amb relació a les víctimes mortals, a tot l’estat espanyol han estat 39 les dones assassinades aquest 2016. Tot i així, aquestes 39 dones només són les que ja s’ha confirmat que la seva mort va ser per part de la seva parella o exparella.
Però cal destacar qui hi ha 60 víctimes mortals més: 14 dones, el cas de les quals encara s’està investigant; 10 dones assassinades per persones no vinculades al seu cercle íntim; 4 nenes assassinades per familiars; 9 dones assassinades per familiars; 5 dones assassinades per prostitució; 4 dones assassinades per robatori; 1 assassinat per violència comunitària; 6 assassinats de dones sobre el quals no hi ha prou dades; 1 dona assassinada per violència econòmica; 1 cas dubtós i 5 homes assassinats per violència masclista, dos dels quals menors d’un any d’edat.
En total, 94 dones assassinades per violència masclista i altres tipus de violència i 5 homes per violència masclista. http://www.feminicidio.net/articulo/listado-feminicidios-y-otros-asesinatos-mujeres-cometidos-hombres-espa%C3%B1a-2016
Des de l’any 2003 fins a l’actual, a Espanya hi ha hagut més de 850 dones assassinades. A Catalunya, durant el 2016 han mort 5 dones a mans de les seves parelles o exparelles. Segons el Departament d’Interior de la Generalitat, el nombre de denúncies interposades als Mossos d’Esquadra per violència masclista en l’àmbit de la parella durant els nou primers mesos del 2016 a Catalunya, ha estat de 9.609, de les quals 824 són de la Catalunya Central.
Malgrat que la demanda d’ordres de protecció ha augmentat progressivament cada any, ha disminuït el nombre d’ordres concedides per part dels jutjats. Només el 2016, a Catalunya, de les 2.719 demandes de protecció que s’han produït fins ara, els jutjats catalans n’han denegat o desestimat prop d’un 60% (Font: Estadístiques Consell General del Poder Judicial).
La Línia d’Atenció a les Dones 900 900 120 de l’Institut Català de les Dones ha rebut fins al setembre 7.632 trucades per violència masclista, 316 de les quals procedeixen de les comarques centrals. Un 98,9% d’elles manifestaven violència psicològica, el 36,5% violència física, el 6,7% violència econòmica i el 2,2% violència sexual. En molts casos, però, coincideixen més d’una forma de violència.
El SIAD ha atès fins al 18 de novembre un total de 243 dones, 117 de les quals per violència masclista. Aquest grup de dones presenta 14 nacionalitats, però la majoria de les dones que s’atenen per violència és espanyola (85 dones), seguida de la marroquina (13 dones). Per edats, la franja més nombrosa correspon a les dones d’entre 30 i 45 anys (58 dones), seguida de les dones de 46 i 55 anys (27) i de les dones de 19 a 29 anys (27 també).