L’actuació, que es va iniciar el setembre passat, resol la recollida i la conducció d’aigües pluvials del costat nord del turó. Els treballs donen resposta a la petició dels veïns que resultaven afectats per la baixada de les aigües pluvials dins els seus patis. L’Ajuntament ha millorat també la xarxa de reg de les zones enjardinades de la part superior del parc.
L’Ajuntament de Manresa ha finalitzat les obres de millora del drenatge del sector nord del parc de Puigterrà, una actuació adreçada a resoldre la recollida i conducció de les aigües pluvials del costat nord d’aquest turó. Els treballs, que es van iniciar el setembre passat, han tingut un pressupost en 95.716,23 euros (iva inclòs) i donen resposta a una petició històrica dels veïns que resultaven afectats per la baixada de les aigües pluvials dins els seus patis.
L’àmbit de les obres realitzada ha abastat el sector nord del parc, a la part posterior del carrer Circumval·lació, des de l’antiga Pista Castell fins a les primeres finques del carrer Pujada del Castell. La franja principal d’actuació s’ha situat en la part superior del talús, amb la intenció de poder resoldre la recollida de les aigües pluvials abans no formin xaragalls (incisions que produeix l'aigua de la pluja en escórrer-se per un terreny inclinat) en el talús i arribin als patis de les finques amb els greuges que això comporta als veïns. L’objecte global de les obres ha estat la distribució dels elements naturals i artificials que recullin i condueixin les aigües pluvials cap a la xarxa de sanejament, de forma controlada.
La presentació de les obres finalitzades ha anat a càrrec del regidor de Planejament i Projectes Urbans i Entorn Natural de l’Ajuntament de Manresa, Marc Aloy; del president de l’Associació de Veïns Vic-Remei, Vicenç Cano; de la vicepresidenta de l’AV Passeig i Rodalies, Carme Prunés; i de l’arquitecta municipal, Roser Caus.
Marc Aloy ha mostrat la seva satisfacció per l’acabament d’aquests treballs que “eren molt necessaris i adreçats a resoldre un problema històric que ocasionava moltes molèsties i desperfectes als veïns d’aquest entorn”. El regidor ha explicat que, a banda de canalitzar les aigües de pluja, l’actuació s’ha completat amb diversos treballs com “la replantació de vegetació, millores en alguns trams d’escales, la millora de la xarxa de reg així com diversesr actuacions per evitar els estacionaments irregulars de vehicles”.
Aloy ha manifestat que “el parc de Puigterrà és un gran actiu de Manresa i el pol verd més important del centre de la nostra ciutat” i ha anunciat que “l’Ajuntament treballarà en un Pla Director que ens ha d’indicar el full de ruta necessari que dur a terme altres actuacions per continuar millorant aquest espai en els propers anys”.
Per la seva banda, els representants veïnals Vicenç Cano i Carme Prunés han coincidit en manifestar que estaven “molt contents” amb el treball realitzat "que aquest de setmana ha superat una prova de foc amb la pluja intensa que ha caigut" i que aquesta actuació “és un primer pas que era urgent i molt necessari”. Ambdós han demanat a l’Ajuntament que “no s’aturi aquí” ja que hi ha altres qüestions importants per millorar “un espai únic i amb un gran potencial”, com ara “les millores en les quatre entrades del parc, sobretot pensant a per fer-les més accessibles a la gent gran, i també la instal·lació d’enllumenat i d’un lavabo públic”.
Instal·lació d’una barrera-duna
L’arquitecta Roser Caus ha anat detallant totes les actuacions realitzades i ha destacat com a element de configuració formal més potent la construcció d’una barrera-duna. Amb aquest sistema basat en la terra armada, es formalitza una duna de terreny resistent, encastada al terreny natural, que evita les esllavissades. Annex al peu de la duna, s’ha instal·lat una cuneta prefabricada de formigó que garantirà una major facilitat de manteniment i millor conducció.
Aquesta duna es veu interrompuda en aquells punts de pas per arribar a zones interiors del parc, inaccessibles per cap altre lloc. Però la cuneta té continuïtat, cobrint-se amb una llosa prefabricada per tal de permetre el pas. Paral·lelament, als llocs on, de cara als usuaris, no era recomanable col·locar cunetes prefabricades, als talussos on la mateixa topografia ho demana s’han fet cunetes amb terres que es dirigeixen al mateix circuit de drenatge.
Una vegada resolt el capçat del talús, s’han fet dues baixades amb cunetes de formigó executades in situ, amb una secció esglaonada per tal d’evitar acceleracions del cabal. Les dues baixades desemboquen en una cuneta a la zona del muret existent darrera del casal d’avis. Aquest cuneta s’ha hagut de refer per tal d’assegurar-ne la secció i el pendent.
Altres intervencions complementàries
A més dels treballs esmentats, Caus ha explicat que s’han realitzat "diverses intervencions complementàries amb l’objectiu de consolidar les obres executades de forma integrada en el paisatge". Els treballs han estat els següents:
- S’ha eradicat l’estacionament impropi en les dues esplanades superiors d’accés al Parc, amb elements vegetals, moviments de terres i col·locació de fites de fusta tractada a l’autoclau.
- S’han replantat 10 alzines entre les dues esplanades, dins d’unes “banyeres” fetes amb un cordó de terres.
- S’han remarcat els límits accessibles als vehicles amb la disposició de fites de fusta i la recol·locació de les tanques existents del pipican.
- S’ha col·locat la senyalització vertical corresponent a la restricció de pas pels vehicles de servei i dels veïns que resideixen a l’interior del parc.
- S’ha refet un tram de camí esglaonat que estava molt erosionat per les escorrenties d’aigua i el seu ús.
- S’ha refet l’esplanada de sauló i l’itinerari que la comunica amb el carrer Circumval·lació pel darrera de la Pista Castell.
Renovació de la xarxa de reg de les zones enjardinades
D’altra banda, l’àrea de Manteniment de l’Ajuntament de Manresa està treballant en la millora del reg de les zones enjardinades de la part superior del parc de Puigterrà. Concretament, ja s’ha renovat totalment la xarxa de reg i s’han col·locat aspersors a les zones enjardinades. Igualment, a primers de l’any vinent és previst que s’inclogui el reg del parc en el sistema de telegestió, cosa que afavorirà una millor gestió de l’aigua.
El cost de la millora de la xarxa de reg ha estat de 28.000 euros i per a la telegestió el pressupost estarà a l’entorn dels 10.000 euros.