La puntuació de Manresa ha augmentat de 71 a 95 punt des de l’última avaluació del maig de 2013. El Segell Infoparticipa, creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, es lliurarà demà a 36 ajuntaments de Catalunya
L’aposta per la millora de la qualitat de la informació i l’augment de la transparència de la web municipal de l’Ajuntament de Manresa ha merescut el reconeixement del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, un organisme que vetlla per la qualitat i la transparència de la comunicació pública local i que analitza periòdicament les webs dels 947 ajuntaments catalans i les publica al Mapa Infoparticip@ .
Segons les dades de l’última avaluació, tancada a 31 de gener de 2014, la web de l’Ajuntament de Manresa obté 95 punts, 24 més que en l’anterior avaluació del maig de 2013, quan en va obtenir 71. Així, Manresa comparteix el tercer lloc de la classificació amb Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, Mollet del Vallès, Premià de Mar i Castellar del Vallès, que tenen la mateixa puntuació. Per davant se situen Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Boi de Llobregat i Vilanova del Camí, amb 98 punts; i Sabadell, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat amb 100.
En total, seran 48 els ajuntaments de Catalunya que rebran distincions a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local després que la segona onada d’avaluacions del gener ha permès constatar una millora general en la informació disponible als webs municipals. D’aquests, 36 rebran el Segell Infoparticipa, la màxima distinció; tres una Menció i nou un Reconeixement. La concessió del Segell es realitzarà en un acte que se celebrarà demà a la tarda al Palau de Pedralbes de Barcelona presidit pel rector de la UAB, Ferran Sancho, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.
L'avaluació dels webs s'ha realitzat a partir de 41 preguntes formulades per indagar si ofereixen informació sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.
Per garantir la imparcialitat de la concessió d'aquest distintiu, es va constituir un Consell Certificador el desembre passat i es van establir les tres modalitats en funció del grau de compliment dels indicadors establerts.
A Catalunya, els resultats de la primera avaluació dels webs dels 947 ajuntaments que va realitzar el LPCCP (d'abril de 2012 a maig de 2013) van posar de manifest que la informació d'aquestes pàgines era molt insuficient i deficient. Amb la segona onada d'avaluacions (tancada el gener de 2014) l'equip del LPCCP, amb la col·laboració de l'equip de la Universitat de Vic, ha impulsat la concessió del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local com un al·licient.
Aposta per la transparència
Aquest reconeixement a l’esforç per millorar la transparència coincideix amb l’estrena d’una secció a la web municipal on es recullen tant els Indicadors de Transparència dels Ajuntaments (ITA) de Transparència Internacional com els indicadors Infoparticipa que elabora la UAB.
En la mateixa línia, el Ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat, en la sessió celebrada el 21 de març de 2013, una proposició conjunta presentada per tots els grups municipals en favor de l’aprofundiment de la transparència en aquest consistori.
Més recentment, el 4 de febrer passat, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Manresa reunida en sessió extraordinària va decidir per unanimitat dels sis grups amb representació municipal donar suport al "Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública", elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona.