La investigació va ser iniciada per la Unitat de Policia Administrativa i Civisme de la Policia Local de Manresa el passat mes de maig i ha permés detectar els dos tallers il·legals als carrers Jorbetes i Nou de Valldaura.
Una operació conjunta de la Policia Local de Manresa i del Cos Nacional de Policia va culminar dilluns passat, dia 2 de juny, amb la clausura de dos tallers il·legals i la detenció d’un home a qui se li va imputar un delicte contra els drets dels treballadors i d’afavoriment de la immigració il·legal.
La investigació va ser iniciada per la Unitat de Policia Administrativa i Civisme de la Policia Local de Manresa, el passat mes de maig quan, en l’exercici de les seves funcions d’inspecció i control de les activitats a la ciutat, van observar indicis de l’existència d’un taller il·legal de confecció tèxtil al carrer Jorbetes.
Aquesta investigació va portar als agents a un altre taller de confecció tèxtil també il·legal, al carrer de Nou de Valldaura. Es va constatar que ambdós tallers treballaven pel mateix client, una empresa del municipi bagenc d’Avinyó.
Igualment, es va comprovar que els propietaris dels locals, així com la pràctica totalitat de les treballadores, eren estrangers, havent-hi trobat els agents indicis de que podria existir explotació laboral a persones que es trobaven en situació irregular.
El dia 2 de juny de 2014 a les 15:00 hores i un cop s’havien aplegat indicis suficients que evidenciaven l’existència d’aquestes activitats, agents de la Policia Local de Manresa, acompanyats d’agents de la Brigada Local d’Estrangeria del Cos Nacional de Policia de Manresa, van realitzar les respectives inspeccions administratives als dos tallers.
En el cas del taller del carrer Jorbetes, els agents van constatar l’existència d’un risc imminent per a la seguretat de les persones, en trobar una instal·lació elèctrica deficient i amb cablejat sense protecció, i en contacte amb diverses peces de roba preparades per a la seva producció que podrien superar les dues tones de pes.
La Unitat de Policia Administrativa de la Policia Local va denunciar la seva propietària, N.B., de nacionalitat marroquina i de 42 anys, per exercir una activitat sotmesa a llicència municipal sense disposar d’aquesta, així com per disposar de quatre empleades sense estar donades d’alta a la Seguretat Social i sense contracte de treball. A més, la senyora N.B. va ser imputada penalment per no disposar d’assegurança obligatòria de responsabilitat civil.
El local va quedar precintat i clausurat de manera cautelar, prèvia comunicació als serveis tècnics municipals. La Brigada d’Estrangeria de la Policia Nacional va denunciar la propietària i dues treballadores per diverses irregularitats en la seva documentació. Aquest taller es dedicava a la confecció de peces de roba de llit per a entitats hoteleres, consorcis hospitalaris i establiments de venda al detall d’aquest gènere.
M.J., propietari del segon local, situat al carrer Nou de Valldaura, va ser detingut després de comprovar que dues de les quatre treballadores presents en el moment de la inspecció, originàries del Marroc i de Bangladesh, es trobaven en situació irregular. A M. J., de 36 anys i de nacionalitat marroquina, se li van imputar un presumpte delicte contra els drets dels treballadors i d’afavoriment de la immigració il·legal.
Així mateix, l’encarregada del taller, la S. J., esposa del primer, va quedar imputada pel mateix delicte. També es van obrir dos expedients d’expulsió a aquestes treballadores.
En el mateix operatiu es va denunciar M.J per exercir una activitat sotmesa a llicència municipal sense disposar-ne, així com davant la inspecció de Treball i Seguretat Social per no donar d’alta les seves empleades, alhora que s’instrueixen diligències penals per no disposar, l’activitat, d’assegurança obligatòria de responsabilitat civil.
En aquest taller de confecció, es va constatar l’existència de quatre màquines industrials de cosir, on es produïen elements tèxtils per a l’hostaleria amb destinació a l'estranger, tot i que es fabricaven per encàrrec de l’empresa d’Avinyó esmentada anteriorment.
Segons les manifestacions de les treballadores, coincidien en afirmar que treballaven des de les 8 del matí a les 8 del vespre; havien de dinar mentre cosien i no sortien del taller durant aquest període, tot i que ningú no els prohibia fer-ho, sinó que donat el baix salari que percebien, que oscil3lava entre els 250 i els 300 mensuals, es veien obligades a no aturar-se perquè cobraven en funció de la producció que feien.