Començarà a les 6 de la tarda a la Muralla de Sant Francesc i repeteix l’itinerari que es va estrenar el 2016, amb el recorregut a peu dels Reis i les principals figures des de Sant Domènec a la Plaça Major, passant pel carrer del Born i Sant Miquel.
Aquest dijous, 5 de gener, els Reis d’Orient arribaran a Manresa per omplir de festa els carrers de la ciutat en una cavalcada que començarà a les 6 de la tarda a la muralla Sant Francesc i que comptarà amb la participació de 900 persones i 20 carrosses, que inclouen les dels tres reis, la del príncep Assuan i la resta de carrosses d'entitats i barris i tot una comitiva d’espectacle, llum, màgia i color.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i la representant de l’Agrupació Cultural del Bages, Imma Torrecillas; acompanyades de la tècnica de municipal de Cultura, Emma Oliveras, han explicat aquest matí en roda de premsa els detalls i característiques de la cavalcada d’enguany.
La cavalcada, organitzada per l’Agrupació Cultural del Bages i l’Ajuntament de Manresa, tindrà com cada any una durada aproximada entre dues hores i dues hores i mitja. Passarà pel carrer Guimerà enlloc del primer tram del Passeig (millora que es va incorporar el 2015) i al darrer tram les comitives reials el faran a peu: els reis baixaran de les seves carrosses a l’alçada de la plaça Sant Domènec i passaran pel carrer del Born, plana de l’Om i carrer Sant Miquel fins a la Plaça Major.
El recorregut serà: muralla Sant Francesc, muralla Sant Domènec, carrer Guimerà, passeig Pere III, plaça 11 de Setembre, plaça Bonavista, carretera de Vic, muralla del Carme i plaça Sant Domènec, carrer del Born, plana de l'Om, carrer Sant Miquel i Plaça Major.
Al llarg del trajecte, un any més, hi haurà noves coreografies i comparses com la de caramels dolços i joves dels Centres Oberts de l’Ajuntament de Manresa (La Font, Xalesta i Sergi Aguilera) i les de les diferents entitats de la ciutat i voluntaris.
La Unió de Botiguers (UBIC) enguany ha preparat una carrossa de regals ben generosa, que lluirà i portarà regals per a tots i totes. Una altra entitat de la ciutat, Xàldiga, també té preparada una gran sorpresa per aquesta cavalcada.
Organitzativament i a nivell de seguretat, s’agraeix públicament la col·laboració desinteressada del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, que ha realitzat un estudi de les necessitats tècniques i legals que afecten a les carrosses. L’estudi i la seva implementació contribueixen de manera molt positiva a la continua millora de les carrosses, per tal que la cavalcada pugui ser un èxit, no només en il·lusió, màgia i espectacle, sinó també en planificació i seguretat.
Afectacions al trànsit el dia de la cavalcada
A partir de les 14 h es prohibirà l’estacionament de varis carrers del recorregut.
Amb motiu dels desviaments de trànsit previstos per la Policia Local, el servei de transport públic urbà Bus Manresa es veurà afectat en totes les línies del servei a excepció de la Línia 8 Perimetral – Estacions, de manera que modificarà els trajectes per a utilitzar vies alternatives com Av. Bases de Manresa i carrer Barcelona o bé Passeig del Riu i Via Sant Ignasi. S’informarà de les afectacions a l’interior dels vehicles i a les parades del servei. Per a més informació www.manresabus.com.
La parada de bus de Pg. Pere III – pl. Espanya, utilitzada pels serveis Interurbans, s’anul·larà a partir de les 18 h, de manera que els serveis utilitzaran l’Estació d’autobusos com a parada propera al centre de la ciutat.
Arribada dels reis a la Plaça Major
L'arribada del Reis, l'Àngel i el Carter Reial i les respectives comitives, a la Plaça Major gaudirà d'una major vistositat i proximitat per a tots aquells infants que els vulguin saludar ja que, faran a peu tot el recorregut des de la plaça Sant Domènec fins a la Plaça Major. És per això que l’organització de la cavalcada convida a tots els manresans a rebre els Reis a Sant Domènec amb fanalets i acompanyar-los en el tram final fins a la Plaça Major. Com ha senyalat la regidora de Cultura aquesta serà la cavalcada de la proximitat.
A la Plaça Major els tres Reis faran l'adoració al nen Jesús, escena en la qual col·labora el grup de Teatre els Carlins.
Després de diverses representacions nadalenques i altres coreografies de la comitiva reial, Melcior, Gaspar i Baltasar pujaran a l’Ajuntament on rebran la salutació de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en representació de la ciutat, que els hi entregarà la “clau màgica “ per tal que puguin deixar els regals a totes les cases i un d’ells dirigirà unes paraules a tots els infants i persones presents.
Per a una millor organització del l'arribada dels reis a la Plaça Major, s'ha previst tal i com es va fer el 2016 un espai reservat a la premsa i un espai específic per les autoritats municipals.
Últims dies del Carter Reial a la plaça Major
Abans no arribi el dia esperat de la cavalcada, els nens i nenes de Manresa tenen encara 2 dies (3 i 4 de gener) per fer arribar les seves peticions i desitjos als Carters Reials que, per cinquè any consecutiu, s’han ubicat sota un dels porxos de l’Ajuntament, a la Plaça Major, de 18 a 20 h.
La presència dels Carters Reials a la Plaça Major va acompanyada d’activitats per als més petits i per al públic familiar. Jocs populars i tradicionals del CAE, els capgrossos del Lluquet i el Rovelló del Casal Familiar Recreatiu Els Carlins, el Laberint de Quiràlia, i els següents tallers i actuacions:
Dimarts 3 de gener
De 18 a 19 h Pl. Major
Danses de l’Escola de dansa i Grup juvenil de l’esbart
(Agrupació Cultural del Bages)
De 19 a 20 h
Balls de l’Escola de Dansa del Casal Cultural Dansaires Manresans
De 18 a 20 h
Taller de cal·ligrafia i arbre dels desitjos
Dimecres 4 de gener
De 18 a 19 h
Cantada de Nadales i Gospel
A càrrec d’Esclat Gospel Juvenil
De 19 a 20 h
Cantada de Nadales
A càrrec d’alumnat de l’Esclat
De 18 a 20 h
Tallers familiars de circ
A càrrec de La Crica
A la Plaça Major hi haurà cartes dels reis en català del Centre de Normalització Lingüística, informació de la campanya del Consorci de Normalització Lingüística Montserrat, “I tu, jugues en català?” i caldo calent del pelegrí, en una carpa de l’Oficina de Turisme.
Aquest conjunt de propostes han estat organitzades per l’Agrupació Cultural del Bages (carter reial), i l'Ajuntament de Manresa i amb la col·laboració l’Associació de Comerciants del carrer Sobrerroca, Pl. Major, Sant Miquel i voltants, i AVV del Barri Antic.