L’acte, que commemora la mort de Flors Sirera, consistirà en una taula rodona, aquest dimecres, que combinarà la denúncia de la vulneració dels drets humans a Rússia i la informació sobre la querella per aclarir l’assassinat de Sirera.
En commemoració del 20è aniversari de la mort de la cooperant manresana Flors Sirera, aquest proper dimecres, 18 de gener, tindrà lloc el “Memorial pels Conflictes Oblidats i a favor de la Justícia”, a les 8 del vespre a la Casa Flors Sirera, sota el títol “Les desaparicions forçades a Rússia, una realitat desconeguda”. L’objectiu és posar en valor la valentia de lluitar pels drets humans i la democràcia.
Si bé l’origen d’aquest acte era el record de l’assassinat de la cooperant Flors Sirera a Ruanda, l’any 1997, la trobada anual sempre ha volgut estendre aquest homenatge al conjunt de cooperants i persones anònimes que han deixat la vida treballant per la defensa discreta i quotidiana pels drets humans.
El Memorial és una ocasió per conèixer més de prop la realitat internacional i per sumar esforços per demanar una resolució pacífica dels conflictes. La guerra als Grans Llacs ha estat un cas paradigmàtic on els interessos econòmics i geoestratègics de la comunitat internacional han passat per davant de la justícia i del benestar de la societat civil. Cal no oblidar que l’assassinat de la Flors i dels seus companys de l’ONGD, Metges del Món, va ser un intent de fer desaparèixer testimonis “incòmodes” de la barbàrie que existia contra la població civil.
Vint anys després d’aquests assassinats, continua obert el procés judicial per aclarir els fets i demanar responsabilitats als implicats. Les famílies de les víctimes i diverses institucions, entre les quals l’Ajuntament de Manresa, van incentivar una querella admesa a tràmit l’any 2008 i que lluita per no cedir a pressions i fer justícia. De fet, les persones més implicades i pendents de judici formen part del nucli de poder actual al règim de Ruanda.
Objectius de l’activitat
D’una banda, l’objectiu de l’activitat és actualitzar la informació relativa als avenços de la querella; de l’altra, donar veu a d’altres situacions de vulneració dels drets humans que existeixen actualment i, sovint, són silenciades. Per aquest motiu, es combinaran a l’acte les aportacions de dues persones coneixedores de l’àmbit dels drets humans.
Obrirà l’acte Marta Ter, llicenciada en Filologia Eslava, màster en Relacions Internacionals i Desenvolupament, i durant 8 anys coordinadora d’una campanya de denúncia de la vulneració dels drets humans a Rússia a l'ONG Lliga dels Drets dels Pobles. Ter aportarà el seu testimoni d’anys d’investigació i ho combinarà amb un documental que porta per títol Vides Inacabades.
L’acte continuarà amb la participació de Jordi Palou-Loverdos, advocat de la querella i mediador en processos de pau. Loverdos ha acompanyat durant molts anys el treball per fer justícia als Grans Llacs i ha promogut el diàleg interruandès i el procés de reconciliació de la societat civil ruandesa, tant per reparar la memòria de les víctimes com per ajudar a construir la base per a una societat en pau a Ruanda.
La cloenda serà a càrrec dels Trucs de l’AEIG Antoni Gaudí, que posaran el contingut musical a un acte de record i també d’esperança en la justícia.
L’acte es desenvolupa gràcies al treball que l’ONGD manresana Inshuti ha desenvolupat durant anys per aportar informació contrastada de la situació als Grans Llacs i el seu suport a xarxes internacionals per la defensa dels Drets Humans. També es compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ja que l’activitat s’organitza en el marc del Pla de Sensibilització del Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa.