Una de les altres novetats serà la comptabilització dels assistents, a càrrec de la FUB, entitat administradora de la Festa de la Llum d’enguany. Les activitats es duran a terme els dies 25 i 26 de febrer, i comptaran amb més de 200 parades.
Aquest matí s’ha presentat la vintena edició de la Fira de l’Aixada. D’entre les novetats de la 20a edició en destaquen tres: d’una banda, l’ampliació d’espais; de l’altra, la renovació d’alguns espectacles; i finalment, la comptabilització d’assistents per part de Marc Bernardich Márquez, responsable de FUB e+i. Enguany la FUB és l’entitat administradora de la Festa de la Llum.
“No creixem tant en espai, sinó en qualitat, perquè de fires n’hi ha moltes, i nosaltres tenim un plus de qualitat” ha explicat Joan Calmet, regidor de Turisme i Festes. De fet, Joan Orriols, president de l’Associació Manresa de Festa, ha volgut remarcar un fet que diferencia aquesta fira d’altres que es fan al territori, i és que té un valor afegit perquè “expliqca una història que forma part de l’imaginari dels manresans, i la portem molt endins”.
En total, hi haurà 204 parades repartides per diversos punts de la ciutat. Durant el termini d’admissió de parades es van rebre 300 sol·licituds, de les quals se n’han atorgat 188. A aquestes parades cal afegir-hi les demostracions d’artesans i oficis.
Respecte la comptabilització de participants, Calmet ha volgut puntualitzar que aquestes dades facilitaran la feina a serveis d’emergències a l’hora de planificar els actes i també de cara a processos d’esponsorització i mecenatge. “La percepció que tenim és que, juntament amb la Mediterrània, aquesta és la segona activitat amb més participants de la ciutat”, ha conclòs.
La imatge de la Fira de l’Aixada 2017 és obra del manresà Pep Soler. El dissenyador ha representat una moneda real d’època medieval, amb la inscripció del 20è aniversari de la Fira. El fons sobre el que se situa és una paret de la façana sud de la Seu de Manresa, on s’hi identifiquen les marques dels picapedrers, que es reprodueixen en les pàgines interiors del programa de mà.
A l’acte, hi ha participat, a més de Joan Calmet i Joan Orriols, Antoni Fornells, president Associació Misteriosa Llum; Ivan Padilla, Tàtels Pérez i Mireia Cirera, de la Taula de coordinació artística; i Maribel Arribas i Lluïsa Vinyes, en representació dels veïns del carrer Vilanova-Plaça Gispert.
Més espais per a la Fira
La Plaça Gispert i el carrer Vilanova ampliaran el recinte de la Fira. Aquesta ampliació ha sorgit a proposta del veïnat i d’entitats i comerciants de la zona, que s’han mostrat molt contents i “agraïts” que l’Ajuntament hagi volgut apostar per aquests espais. Al seu torn, Calmet ha expressat la conveniència “de fer-hi activitat” i, per tant, incloure-la en la Festa per revitalitzar la zona.
El col·lectiu Viladomencs, format pels comerciants i veïns d’aquesta zona, oferirà “El Tribunal” a uns infidels (dissabte i diumenge), i un concert de música antiga el dissabte al vespre, a càrrec d’Akash-ikà. A més, serà el punt de partida d’actuacions d’altres entitats participants, com Tradiball Endansa, que hi iniciarà el seu cercadanses, tant dissabte com diumenge al migdia.
Dues de les novetats d’enguany seran els Jocs del Dimoni (un pagès que ven l’ànima al dimoni perquè plogui és la trama per desenvolupar un Akelarre de llum, color i so per part del grup Tabalons i Diablons de Xàldiga) i “Baixem a la ciutat”. Aquest espectacle el duen a terme els grups Picarol-Cascavell i Esclop de l’Esbart Manresà de l’Agrupació cultural del Bages, que narra la història d’una família de Viladordis que baixa a Manresa per treballar.
Igualment, el carrer del Balç es convertirà en el carrer dels cuireters, que mostraran com desenvolupaven la seva feina al carrer del Balç durant el segle XIV, fet que, segons Calmet, podrà dotar aquest espai de “contingut cent per cent medieval” i permetrà “tematitzar amb el que s’hi feia a l’època”. L’activitat comptarà amb la col·laboració del Gremi de Blanquers d’Igualada.
Destaquen també la Festa del Tronc (recrea la celebració a través de danses de l’arribada dels homes al poble després de setmanes de tallar troncs a les muntanyes), la cercavila dels Ministrers (espectacle musical itinerant per omplir de música els espais que no disposen d’escenari) o el Col·lectiu de Jueus de l’Aixada (un espectacle renovat que combina teatre i dansa i permet explicar costums, tradicions i contes propis de la comunitat jueva).
Ds de la perspectiva artística, Ivan Padilla, de la Taula de Coordinació artística, ha traslladat la intenció que la fira “sigui atractiva, cuidada i de qualitat”, fet pel qual ha volgut posar de relleu el treball fet amb les entitats perquè disposin de tot allò que necessitin pels espectacles.
Els actors i actrius que interpreten els personatges també es renoven. De fet, dos dels nous actors han protagonitzat una sorprenent actuació durant el transcurs de la roda de premsa; el rei Pere III i Desfar han entrat quan s’estaven presentant els nous actors i s’han incorporat a la taula de presentació.
Així, els nous actors i actrius queden així: el rei Pere III serà interpretat per Sergi Gamisans; la reina Maria de Navarra serà Irene Mas; El bisbe Galceran Sacosta serà interpretat per Àngel Mompó; Climent Ribera farà de Jaume Desfar; David Capsada de Ramon d’Iglesias; Edu Plaza de Pere Molins; el Tinet serà enguany Adrià Mas; Joan Jordana farà de Degà; Víctor Cánovas i Sevas Fernández de vilatans; i finalment, Gemma Gudayol farà de mare.
Activitats per a la mainada
Aquest any s’ha volgut impulsar també més activitats pels més petits. Per això, es faran tallers gratuïts a la Plana de l’Om sobre escriptura medieval, pintura romànica amb pigments i encunyament de monedes.
A la Plana de l’Om, a més, hi haurà una exposició d’armes a càrrec de Michel Redrado. Al carrer Sobrerroca s’hi podrà trobar un taller d’instruments musicals amb canya (a càrrec d’Alejandro Ballestar); al Parc de la Seu hi haurà l’Escola de màgia (a càrrec de Javi Feroz i Diana Cazadora), un taller de cuir (a càrrec de Carme Cuesta) i un taller de vímet i llana (a càrrec de Joana Querol).
Demostració d’oficis
Un dels punts forts de la Fira serà la demostració d’oficis, que s’ubicaran en dos espais diferents. Un serà a la Plana de l’Om (retauler, tallista i vitrallers), i l’altre al Parc de la Seu (bufador de vidre, llauner i ceramista). A més, també cal sumar-hi aquells que es podran trobar a les pròpies paradetes i també l’ofici de forjador, present al Carrer del Joc de la Pilota.
Dos concursos durant la Fira
En total hi haurà dos concursos mentre duri la Fira. El primer serà d’aparadors, i anirà dirigit a establiments comercials. Està organitzat per l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Festa i pretén dinamitzar el comerç de la zona i implicar-los en els actes de la Fira. La participació és oberta a tots els establiments de l’entorn immediat a l’espai on es durà a terme, i la temàtica ha d’estar relacionada amb l’època medieval.
El segon concurs serà de fotografia, i anirà dirigit a usuaris de l’aplicació Instagram, que hauran de publicar imatges preses amb dispositius mòbils (telèfons o tauletes) ambientades en la Fira (personatges, detalls...) amb l’etiqueta #ConcursAixada17.
Els premis per als dos concursos els concedeix Viatges Caditravel, i consisteixen en un cap de setmana a Andorra, amb una nit d’estada en hotel de 4 estrelles, en règim de dormir i esmorzar, amb entrada bàsica a Caldea per a dues persones. Les bases completes dels concursos es poden consultar a www.aixada.cat
Visites patrimonials
D’entre les possibles visites patrimonials per la ciutat, en destaquen la visita als orígens del carrer del Balç, al Centre d’Interpretació Medieval del mateix carrer, al Museu Comarcal de Manresa, a la Torre Sobrerroca, a la Basílica Col·legiata de Santa Maria de la Seu o l’Espai 1522.
Productes de la Fira
Com ja comença a ser tradició, es tornarà a produir la cervesa de l’Aixada, elaborada i envasada per ca l’Arenys, i en format d’ampolla de 33 cl, amb etiqueta basada en el disseny de la imatge de la festa. La cervesa es podrà adquirir en diferents parades d’entitats locals, bars, restaurants i altres distribuïdors, i a la parada de la botiga Puigbertran (carrer Sobrerroca, 2). Aquests establiments estaran senyalitzats adequadament.
També es podrà adquirir Pa de l’Aixada. El que va néixer com un producte propi de la Fira, gràcies a la col·laboració del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, i que es pot trobar durant l’any a diferents fleques de la ciutat, es podrà comprar a la parada del Forn de Cabrianes que hi haurà a la plaça Major, i a diferents fleques del Gremi. A la parada de la botiga Puigbertran també es posaran a la venda els sirvensis (3 €) i Ametlles de la Llum.
La promoció de la Fira comptarà amb l’edició de 45.000 programes de mà, que es distribuiran per les bústies de Manresa durant els dies previs a la Fira. Així mateix, s’instal·laran 200 banderoles als carrers, 21 mupis i tres grans pancartes a les diferents entrades de la ciutat.