Durant els dies 4 i 5 de febrer diverses ciutats de Catalunya acolliran actes per donar a conèixer els objectius de la campanya. Manresa repartirà parades informatives per la ciutat i programarà activitats per conscienciar de la necessitat d’acollir persones refugiades. El plat fort serà l'acte de diumenge a la tarda al teatre Conservatori, que inclourà actuacions musicals. La campanya culminarà en una gran manifestació el 18 de febrer a Barcelona.
La ciutat de Manresa participarà activament en la campanya "Casa nostra, casa vostra", en favor de l’acollida de persones refugiades. L’objectiu de la campanya és conscienciar i mobilitzar la ciutadania i passar de la preocupació a l’acció. Per això, la campanya promou la signatura d’un manifest conjunt per aconseguir la reacció de les institucions i promocionar la manifestació que es durà a terme a Barcelona el proper 18 de febrer. El manifest es pot llegir aquí.
Per a fer bullir l’olla i començar a donar a conèixer la campanya, els dies 4 i 5 de febrer s’han organitzat per tot Catalunya diversos actes. Aquest matí s’han presentat en roda de premsa a l’Ajuntament. A l’acte, hi ha assistit la regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària; Oriol Barri, membre de "Casa Nostra, Casa Vostra"; Ainhize Irujo, coordinadora de la campanya a Manresa, i Paqui Borjas, coordinadora de la campanya a la Catalunya Central.
A Manresa, la tarda del dia 4 es faran activitats com dansa, teatre i corals. A la Plana de l’Om, a partir de les 17 h, hi haurà grups corals: la del Conservatori, Lúpulus Ensembla i En Clau de Bages. A la Plaça Sant Domènec s’hi faran concerts, també a partir de les 17 h. Hi tocaran Arlet, Rupits, Gossos, Fugitiu, Bambuscat’s, Esclat Gospel Singers i S’temple Bar. Finalment, a Crist Rei s’hi ubicarà l’espai de dansa, a les 16 h (Lindy Hop amb Bon Hop de Swing; Dansa-Clown dels nens i nenes d’Expressa’t; dansa contemporània amb Cia Acció Manresa; i finalment Tradiball en Dansa). Igualment, en aquests punts hi haurà estands de recollides de firmes pel manifest conjunt en favor dels refugiats.
El dissabte al vespre (20.30 h) es farà la preestrena del documental “No puc tornar a casa. El llarg camí de l’exili”, una producció de TV3, a la sala del dels Carlins. A més del passi, també es comptarà amb la presència de testimonis que han participat al documental i també de Manel Raya, responsable del Departament de Documentals de TV3. Josep Morell, de la productora Otokkar també hi serà present.
El diumenge, dia 5, els actes continuaran. Durant la tarda, a les 16 h, es farà una meditació conjunta a la Sala Mestre Blanch; i a les 19 h es farà una encesa d’espelmes a la Plaça de Fius i Palà.
Però el plat fort serà l’acte que es durà a terme al teatre Conservatori a partir de les 17.30 h. S’hi faran xerrades i presentacions de la campanya, i comptarà amb la presència de Xavi Rosiñol (periodista i membre de "Casa nostra, casa vostra", Alguer Miquel (cantant de Txarango), Oriol Barri (cantautor i voluntari als camps de refugiats) i Seamend Ahmed (refugiat sirià), i les actuacions musicals de la Coral Escola de Música d’Artés i Jo Jet i Maria Ribot. Serà en aquest acte quan es presentarà la cançó "Un món per a les persones", interpretada per Strombers, Joan Rovira, Ferran Gallart, Paula Giberga, Senyor Mit, Gemma Abrié, Laia Frigolé, Maria Ribot i Oriol Barri.
Les entrades valdran 3 euros, un preu “simbòlic” segons Santolària i que servirà també per adquirir una espelma per participar a l’encesa posterior. "És important remarcar que tots els diners aconseguits aniran destinats a la campanya", ha recalcat Barri. A més, i com també passarà en els altres actes de diumenge, hi haurà estands de recollida de firmes. "L’objectiu és recollir el màxim de signatures possibles" pel manifest, ha recorda Irujo.
Gran teixit de voluntaris
Més de 300 voluntaris han participat en la confecció de la campanya a tot Catalunya, i la implicació d’entitats culturals i associatives ha estat cabdal. Aquesta implicació permet, per exemple, que s’hagi fet una exposició divulgativa a les escoles i xerrades i tallers repartits arreu del país. A més, també està en marxa un espot ("Vull venir, vull que vinguin") a les xarxes socials en el qual hi intervenen persones refugiades que apel·len directament a la ciutadania. També hi participen personalitats del món de la comunicació i la cultura (Jordi Basté, Mònica Terribas, Antoni Bassas, Josep Cuní, Toni Cruanyes, Xavier Sardà, Andreu Buenafuente, l’actor Lluís Homar, Julio Manrique, Clara Segura, Isabel Coixet, el grup Manel, Joan Dausà, etc).
"La campanya surt de la societat civil i pretén fer veure a la societat el drama dels refugiats", ha explicat Santolària, qui ha volgut remarcar la importància de traslladar el missatge a la població per "desfer rumors" i encoratjar-los a participar als actes, tot recordant que "Manresa és una ciutat acollidora". En aquesta mateixa línia, Oriol Barri ha ressaltat el fet que la campanya està feta "per gent normal, gent que des de la pròpia vivència ha volgut canviar la situació".
Des d’Òmnium Bages i l’ANC, ha explicat Borjas, s’estan organitzant autocars per assistir a la manifestació del dia 18. Les inscripcions es podran fer des d’un lloc web habilitat per l’ocasió o de manera presencial a l’Espai Òmnium (C/Sobrerroca, 38; de dilluns a divendres, de 19 h a 21 h). El preu per persona serà de 6€. Els autocars sortiran a les 14 h des de l’estació d’autobusos per arriba a les 16 h a Barcelona, moment en què començarà la mobilització.
A més de la gran manifestació prevista, des de "Casa nostra, casa vostra" s’ha organitzat un multitudinari concert (entrades esgotades) al Palau Sant Jordi pel proper 11 de febrer, en què hi participaran Lluís Llach, Manolo García, Sílvia Pérez Cruz i Macaco, entre d’altres.