Les Ametlles de la Llum s'actualitzen als gustos del segle XXI

La UManresa-FUB, els administradors de la Festa de la Llum d'aquest any, els pastissers artesans de la ciutat i la Fundació Alícia estan al darrere d’aquesta reformulació del producte, que es caracteritza per uns ingredients de proximitat, un treball artesanal i un preu assequible. Aquest migdia se n'ha fet la presentació.


imagen

Un producte artesà, elaborat als obradors de pastisseria de Manresa amb matèries primeres de qualitat i actualitzat als gustos del segle XXI. Així serà a partir d’ara la llaminadura característica de la festa de la Llum, les Ametlles de la Llum, que han renovat de forma conjunta els pastissers artesans de la ciutat de Manresa amb la col·laboració de la Fundació Alícia per dotar la Festa d’un dolç singular, llaminer i fàcil de compartir.

 

En una roda de premsa celebrada aquest migdia, Teresa Solé, comissionada de la FUB per a l'Administració de la Festa de la Llum, ha volgut destacar el repte que ha significat revertir un procés d’elaboració d’un producte que es feia “de manera industrial” i elaborat fora de la comarca a un altre propi, artesanal i cuidat. “Volíem buscar un fil conductor per a la festa que fos el paraigua, i aquest fil conductor és l’actitud: que sigui positiva, valenta, creativa”, ha explicat Solé. I és precisament a partir d’aquesta actitud proactiva que es van decidir de reformular les ametlles.

 

Les tradicionals Ametlles de la Llum, documentades des de mitjans del segle XIX, estaven composades per una ametlla recoberta d’una capa granulada i dolça de diferents colors. En les noves ametlles es conserva l’essència del producte original (ametlla torrada) com a ànima del dolç. La cobertura deixa de ser un confit per convertir-se en un bombó d’aparença rugosa com ho eren les ametlles originals. Entre l’ametlla i la capa externa de xocolata hi ha un recobriment de gianduja, un praliné d’ametlla amb xocolata amb llet. Així el nou dolç integra tres textures d’ametlla: l’ametlla torrada a l’interior, la crema d’ametlla en el praliné i l’ametlla granulada en la cobertura.

 

“Volíem fer un producte de qualitat, on el principal ingredient fos l’ametlla”, ha explicat Salvador Pérez, en representació dels pastissers artesans de Manresa. “És un producte amb moltes hores de treball, ja que cada una està feta a mà, una a una”, ha ressaltat. A més, ha volgut posar èmfasi en el procés, que obliga a treballar el producte fins a tres cops diferents per aconseguir la textura i gust final. “És un producte totalment artesanal, sense maquinària, fet amb molt d’amor”.

 

La proposta de renovar les Ametlles de la Llum ha estat dels administradors de la Festa d’enguany, UManresa-Fundació Universitària del Bages, amb l’objectiu de fer un producte que sigui genuïnament manresà, des de la seva creació fins a la seva elaboració. També s’ha procurat que el dolç sigui més adequat als gustos del segle XXI i que, per tant, guanyi atractivitat per a tothom.

 

Per a Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, aquest era un dels principals reptes: tenir en compte aspectes de salut, sobretot per minimitzar el paper del sucre. Tanmateix, ha destacat tres elements més: la patrimonialitat del producte, entesa com un producte “de proximtiat”; la importància de les persones i de “l’ofici”, en clara referència als pastissers, els responsables de “fer i refer” el producte; i finalment el preu: “hem comparat el preu amb dolços del mateix rang, i les ametlles de la Llum són més barates, encara”, ha conclòs.

 

Les noves ametlles volen ser un dolç llaminer, que es consumeixi tant de manera individual com de manera compartida, com a postres. La renovació ha inclòs també el disseny i l’elaboració d’un embolcall actualitzat i modern, que serveixi com a present i record de la ciutat.

 

En l’elaboració de les noves ametlles hi ha participat la Fundació Alícia i els pastissers artesans de la ciutat (Cucurella, El Cigne, KKO, la Llaminadura, Perarnau i Sobrevias). Tots aquests pastissers han fet un treball col·lectiu per fer evolucionar el dolç i posar en valor la feina dels pastissers artesans. El paper d’UManresa-FUB s’ha concretat en el plantejament de la proposta, en el disseny del nou pàckaging i en la campanya de comunicació per al llançament del nou dolç.

 

És per això que el regidor de Festes de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha volgut fer una triple felicitació: a la FUB, de qui ha dit estar molt “orgullós” de la feina que estan fent; a la Fundació Alícia, i també als pastissers de Manresa, per la “implicació” i per “l’esforç” que ha suposat. Calmet ha volgut ressaltar l’arrelament d’aquest producte a la ciutat, i ha vaticinat que d’aquí 25 anys encara se’n faran i consumiran. “El producte és excel·lent i esteu fent història. Heu engegat del no-res una cosa que d’aquí 25 anys n’estic segur que estarà encara al mercat”, ha conclòs.

 

Les Ametlles del segle XXI es podran adquirir en paperines o bé a granel a totes les pastisseries que han participat en el seu procés d’elaboració. Durant la Festa de la Llum se’n faran diferents tastos: després del pregó institucional, durant el lliurament del Premi Sèquia i a l’arribada de la caminada que portarà la Llum des de Montserrat fins a Manresa. Amb les noves ametlles, es distribuirà un fulletó explicatiu de la Festa de la Llum i del seu dolç característic.

Documents relacionats

  • imagen