L’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa han presentat avui les conclusions del projecte innovador ‘Manresa en Simbiosi’, que promou l’economia circular en el sector empresarial del Bages. Es tracta d’una prova pilot en marxa des del maig del 2015 que ha implicat 27 empreses de l’àrea de Manresa en la millora de la gestió d’11.000 tones de residus.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Ajuntament de Manresa i representants d’empreses de l’entorn de la capital del Bages han fet avui balanç del primer any del projecte ‘Manresa Simbiosi’, que promou des del maig del 2015 les sinergies entre empreses de la zona per millorar l’optimització dels recursos i la gestió dels residus en el camí cap a una economia circular.
Es tracta d’una prova pilot impulsada per l’ARC, l’Ajuntament de Manresa i el Consorci del Bages per a la Gestió e Residus, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Centre Tecnològic de Manresa i l’Associació d’empresaris de Bufalvent.
La seu del Polígon Industrial Bufalvent de Manresa ha acollit l’acte, que ha comptat amb l’assistència de Josep Maria Tost, director de l'Agència Catalana de Residus; Àuria Caus, regidora d'Indústria i Comunicació de l'Ajuntament de Manresa; Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa; Joan Llansó, president de l'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial de Bufalvent; Verónica Kuchinow, representant de Símbiosy; Denis Boglio, representant de l'empresa Fitaller. L'acte ha comptat també amb d'altres representants algunes d'empreses participants al projecte com Tècnium i Lutesor. La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central.
Més d’un milió d’euros d’estalvi potencial
‘Manresa en Simbiosi’ ha permès posar en contacte diverses indústries i entitats, per entrar a formar part d’una xarxa de connexions i intercanvis on es busquin i es posin en marxa solucions innovadores, dins un mateix territori, per tal de valoritzar materials residus, energia, aigua, experiència, espais, logística, etc., i avançar cap a l’economia circular.
A través de la xarxa s’identifiquen oportunitats de negoci que donen lloc a transaccions comercials rendibles en tant que es dona valor afegit a recursos sobrants amb solucions innovadores a la provisió de recursos; i es posa en comú el coneixement adquirit.
El projecte ha servit per identificar una generació local d’energia per valor d’1’2 milions d’euros amb la implantació de la sinergia d’energia, i un estalvi de 135.000 euros en la gestió de residus. L’anàlisi s’ha fet a partir de la participació de 27 empreses, així com 50 tècnics i empresaris involucrats. El projecte ha identificat 8 sinergies –quatre en implantació i quatre en estudi-, al voltant de recursos com l’energia, plàstics, matèria orgànica, així com petits estocs.
L’estudi ha quantificat la millora de la gestió de 12.000 tones de residus, 256 tones de les quals deixen d’anar a l’abocador, així com l’estalvi d’11 tones de matèries primeres.
Durant l’acte s’han donat a conèixer quatre exemples d’acords entre empreses del Bages que ja optimitzen i reutilitzen els recursos, al voltant de la recuperació i valorització de plàstics, l’aprofitament de retalls de patronatge de paper i plàstics, l‘optimització de recursos orgànics i optimització de gestió de residus de fibra de vidre.
També s’han explicat les subvencions que l’ARC ofereix a les empreses i agrupacions d’empreses per dur a terme projectes de simbiosi industrial. En els ajuts d’economia circular de l’any 2016 l’ARC va atorgar 118.000 euros per finançar parcialment 6 projectes de simbiosi industrial a Catalunya, entre els quals es troba la continuació del projecte ‘Manresa en Simbiosi’. Es preveu publicar les convocatòries d’ajuts per a l’any 2017 durant el mes de març.
Durant l’any 2017, l’ARC aportarà 20.000 euros per continuar l’actuació de promoció de la simbiosi industrial a Manresa, en el marc dels ajuts 2016 per al foment de l’economia circular.