El curs, que s’impartirà els propers 11 i 25 de març a les instal·lacions de l’Ateneu les Bases, pretén formar els tècnics de fitness amb coneixements i recursos per facilitar la pràctica esportiva de persones amb lesions medul·lars.
Els propers 11 i 25 de març, Manresa serà la seu d’un seminari sobre atenció a la discapacitat física i la mobilitat reduïda a les sales de fitness. L’objectiu d’aquest curs és facilitar la pràctica esportiva de persones amb lesions medul·lars. És per això que la Gerència de Serveis d'Esports, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, ofereix una prova pilot de suport al tècnic/a de fitness per proporcionar-li recursos i coneixements amb garanties de qualitat per desenvolupar programes d’entrenament adreçats a persones amb discapacitat.
L’objectiu és contribuir a la millora de l’atenció de la discapacitat en el món del fitness i, en definitiva, seguir treballant per la inclusió d’aquest col·lectiu a través de l’esport. Les sessions, dinamitzades per la Fundació Isidre Esteve, comptaran amb reconeguts professionals vinculats a l’àmbit de la discapacitat, l’esport inclusiu i l’activitat física fruit de la seva experiència al Centre Pont del CAR de Sant Cugat del Vallès.
Tot plegat pretén fer adquirir als participants coneixements sobre la lesió medul·lar i d’altres discapacitats físiques, les seves característiques i conseqüències. Així mateix, pretén compartir recursos per realitzar entrenaments de fitness per a persones amb discapacitat física, aprendre les tècniques de transferència de les persones cap a la maquinària de la sala de fitness i utilitzar adequadament els materials disponibles.
Els continguts del curs són els següents:
- Aprenentatge del que comporta una lesió medul·lar i d’altres discapacitats físiques, les seves conseqüències i l’aplicació a la vida quotidiana i a l’entrenament.
- Planificació de l’entrenament en una sala de fitness amb material convencional per a persones amb mobilitat reduïda.
- Utilització del material d’una sala de fitness amb usuaris amb mobilitat reduïda.
- Coneixement dels canvis de la cadira de rodes a la maquinària de fitness (transferències).
Les sessions es duran a terme a l’Ateneu de les Bases de Manresa. Les inscripcions es van tancar el passat 3 de març i es van esgotar les 30 places de què disposava. Hi assistiran tècnics de sala de diversos complexos esportius municipals de la província de Barcelona.
L’acte d’inauguració, aquest dissabte a les 9 del matí, serà presentat pel diputat delegat d'Esports de la diputació de Barcelona, Josep Salom i Ges, i el regidor d’esports de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta.
Programa de les sessions
Dissabte 11 de març
09:00 a 09:15h Presentació del curs
10:00 a 11:00h Modificacions fisiològiques a l’exercici de les persones amb lesions medul·lars
11:00 a 12:00h La discapacitat física i les complicacions associades
12:15 a 14:00h Neuroestimulació aplicada
15:15 a 16:30h Transferències, canvis de posició i ajudes a les persones amb discapacitat en
una sala de fitness
16:30 a 17:30h Disseny i planificació de las sessions d’entrenament
17:30 a 18:00h Entrenament cardiovascular / Escalfament coordinatiu
18:30 a 20:45h Exercicis d’estabilitat central (CORE)
Dissabte 25 de març
09:00 a 10:00h Valoració inicial
10:15 a 13:00h Del Centre Pont a la competició: entrenament específics de força i resistència
13:00 a 14:00h Taula rodona: La necessitat de l’activitat física
15:15 a 17:15h Exercicis compensatoris per l’hemisferi superior
17:15 a 18:00h Alliberació miofasial
18:15 a 19:15h Disseny pràctic de sessions de casos reals
19:15 a 20:15h Taula rodona: L’esport, una eina per a la integració
20:15 a 20:45h Conclusions