L’acte es farà a les vuit del vespre al Centre Cultural el Casino. La sessió compta amb la col·laboració de l'Associació Memòria i Història de Manresa i l'Ajuntament de Manresa.
Aquest dimarts a les 8 del vespre es presentarà el projecte del "Banc d'ADN per a les futures identificacions dels parents desapareguts a la Guerra Civil", que busca recollir mostres d'ADN de familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil per part d'identificar-les a mesura que es vagin descobrint i obrint foses amb difunts no identificats, víctimes de la Guerra Civil.
El maig de 2010 el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, presentava a Barcelona la Llei de Memòria Històrica Catalana i les dues primeres exhumacions de fosses comunes fetes al país. No hi havia, però, cap pla definit pel que fa a la identificació de les persones desaparegudes. Aleshores, diversos familiars de persones desaparegudes van prendre consciència de la urgència de conservar el testimoni genètic dels familiars encara vius i cada cop més grans i amb risc de desaparèixer, per assegurar les futures comparatives de l'ADN i mantenir l'esperança de la identificació dels desapareguts.
El departament de genètica forense de la Universitat de Barcelona, sota la direcció del Dr. Manel Gené i la coordinació de la Dra. Carme Barrot van assumir el repte i es van posar a treballar en la creació d'un protocol rigorós, però senzill i barat alhora, per fixar les mostres familiars en un banc genètic. Era el juliol de 2012 i aquí s'iniciava un procés que ja s'estava fent en d'altres països del món on s'han patit conflictes similars. http://dom.cat/5br
El setembre de 2013, amb la inspecció en tota regla que el comissaris de l'ONU per les Desaparicions Forçades van fer a tot l'estat espanyol, des d'aquesta iniciativa es va forçar a nivell del Parlament de Catalunya una moció impulsada per la diputada Gemma Calvet, per posar a l'agenda del Govern el Banc d'ADN i la modificació de la Llei de Fosses. El 19 de desembre de 2013 se'n va aconseguir l'aprovació per una àmplia majoria. http://www.parlament.cat/activitat/bopc/10b222.pdf#page=26
Ara, a pocs dies del plaç d'aplicació de la moció 69/X per part del Govern de la Generalitat, el grup "Impulsem el Banc d'ADN pels familiars desapareguts a la Guerra Civil" està a punt de tancar la recollida de finançament pel projecte a través de Verkami http://vkm.is/bancADN Amb el micromecenatge pretenen crear un material audiovisual, en forma de curt documental interactiu, per ajudar a fer entendre la necessitat d'aquesta eina genètica per a la identificació de persones.
L'acte és organitzat pel grup "Impulsem el Banc d'ADN pels familiars desapareguts a la Guerra Civil" amb la col·laboració de l'Associació Memòria i Història de Manresa i l'Ajuntament de Manresa.