Una visita a un dels pisos ha servit per conèixer de primera mà i a través de veus implicades les experiències del projecte, que pretén coordinar propietaris, administració, entitats i ciutadania en un projecte de rehabilitació de pisos buits per cedir-los a habitatge social.
Aquest matí s’ha fet una visita guiada en un dels pisos recentment rehabilitats al barri Plaça Catalunya per tal de conèixer de primera mà els resultats del projecte de Masoveria Urbana, que consisteix en què persones seleccionades pels Serveis Socials municipals de l’Ajuntament s’encarreguen de les obres de rehabilitació de l’habitatge que ells mateixos ocuparan com a llogaters, i a canvi s’estalvien el pagament dels dos primers anys de lloguer. El projecte és impulsat per Càritas i l’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
L’acte ha comptat amb la presència de Jaume Espinal, president de Càritas Manresa, amb altres membres de l’entitat; Joan Calmet, regidor d'Habitatge i Barris de l'Ajuntament de Manresa; Àngels Santolaria, regidora d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa i representants dels propietaris i els masovers. També hi eren presents representants de la Cambra de la Propietat de Manresa.
Actualment cinc famílies participen en aquest nou projecte de Masoveria Urbana i fa poc que s’han instal·lat als seus nous habitatges de lloguer, quatre al barri de Plaça Catalunya i un altre a la Balconada. En total, una vintena de persones. El projecte, gestionat per Càritas, busca donar resposta a la necessitat d’habitatge per part de sectors desfavorits de la societat i, alhora, mirar de resoldre parcialment la problemàtica de pisos buits.
D’una banda, Càritas fa de mitjancer entre la propietat i els llogaters i aporta els professionals per a coordinar les obres; de l’altra, els propietaris posen els seus pisos a disposició i aporten els materials necessaris per a les reformes, i l’Ajuntament, a través de serveis socials, realitza les tasques de selecció dels masovers d’entre els usuaris, fent una tria acurada per garantir l’èxit del programa. “Triem els més adequats; busquem molt bé el perfil i busquem sobretot famílies amb nens”, ha explicat Santolaria, qui ha dit també que aquesta cerca del perfil és importantíssima perquè el resultat final sigui satisfactori. La Cambra de la Propietat també hi participa: s’encarrega de qüestions jurídiques per fer efectiu el contracte de lloguer.
Un dels avantatges és que com que els llogaters participen activament en la rehabilitació, això els vincula molt al pis i fa que mirin de conservar-lo en bones condicions, cosa que els propietaris d’habitatges valoren molt especialment. “Tot ha funcionat molt bé”, han explicat Ramon Teixidor i Lluís Teixidor, propietaris d’un dels pisos cedits. “Ens han tingut al dia de tot el procés”. Aquest és precisament un dels objectius: implicar els propietaris i donar-los seguretat en tot moment.
El personal contractat prové d’empreses d’inserció laboral, i la inversió total feta acostuma a ser la meitat pels materials, i l’altra meitat per la mà d’obra. “Tots hi sortim guanyant”, ha explicat en Rashid, un dels masovers que ha obert les portes de casa seva per explicar l’experiència. Gràcies a la Masoveria Urbana, s’ha pogut instal·lar fa molt poc, amb la seva família, en un pis de 90 metres, que ell mateix ha col·laborat a rehabilitar.
Durant els dos primers anys, els llogaters no paguen lloguer (només els serveis comuns) a canvi de la mà d’obra per rehabilitar el pis de lloguer on viuran. El tercer any, paguen un lloguer social, equivalent a dos euros per metre quadrat, i a partir del quart any la relació llogater-propietari pot continuar si hi ha un acord, amb la mediació també de Càritas i l’Ajuntament.
Si bé l’any 2016 el consistori va aportar al projecte la quantitat de 10.000 euros, enguany la xifra ha augmentat a 15.000 per poder ampliar el nombre de pisos a rehabilitar. També s’està projectant ampliar la cobertura de pisos al Centre Històric. De fet, l’anterior projecte de Masoveria Urbana, també gestionat per Càritas i presentat fa uns mesos, es va fer en un bloc de pisos del carrer de Sant Josep.