Estructura Empresarial del Bages és un estudi metodològic elaborat per l’Ajuntament de Manresa a través de l’anàlisi dels comptes anuals de 2.710 empreses del Bages que permet fer una fotografia fixa de l’actual teixit industrial i comercial de la comarca. La publicació elabora un rànquing de les 250 principals empreses per facturació, un rànquing per sectors i per municipis.
Iberpotash, Denso Barcelona i Joyeria Tous són les tres empreses de la comarca que més facturen. Els vehicles de motor i altres materials de transport i els productes alimentaris i begudes són els dos sectors econòmics de major facturació. Manresa és el municipi on hi ha major xifra de negoci de forma global, i Santpedor el de major de xifra de negoci per càpita. Aquestes són algunes de les dades interessants que recull la desena edició de l’Estructura Empresarial del Bages, una publicació pionera a l’Estat espanyol que elabora anualment l’Ajuntament de Manresa per conèixer la realitat econòmica de la comarca.
Els principals detalls d’aquesta publicació han estat presentats avui per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; per la primera tinent d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Mireia Estefanell; i per la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens. Ha participat també el tècnic del Servei de Presidència i suport de l’Alcaldia l’Ajuntament de Manresa, Ramon Culleré.
La presència de la diputada respon al fet que aquest any la Diputacióde Barcelona ha aprofitat l’experiència d’aquest model d’anàlisi i l’assessorament dels tècnics de l’Ajuntament de Manresa per a la publicació, per primer vegada, d’Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona, un estudi elaborat i editat per l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació.
L’Estructura Empresarial del Bages és un estudi que s’ha elaborat a partir dels comptes anuals de l’any 2014 que 2.710 empreses (Societats Anònimes i Societats Limitades) , van presentar al Registre Mercantil de Barcelona, informacions comptables que permeten tenir una visió global del teixit productiu de la comarca. La publicació analitza les dades globals, estableix un rànquing de les 250 principals empreses (80% de la facturació global), ofereix informació detallada de la facturació entre els 38 sectors en què es divideix l’economia comarcal, i finalment ofereix dades d’aquestes empreses a cadascun dels 30 municipis del Bages.
El Bages, setena comarca per xifra de negoci a la província de Barcelona
Valentí Junyent ha agraït al tècnics de l’Ajuntament de Manresa pel seu treball “durant 10 anys” que permeten fer una “radiografia del teixit empresarial del territori” i al a Diputació de Barcelona i la diputada Sònia Recasens “pel seu interès a l’hora d’utilitzar la metodologia de Manresa i aplicar-la a tota la província de Barcelona”.
L’alcalde ha manifestat que el Bages “és la setena comarca per xifra de negoci, darrera del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Osona i Maresme”. Així mateix, ha valorat l’existència al Bages “de més de 2.700 empreses que ocupen més de 25.000 persones”. Junyent ha ressaltat la importància de la petita i mitjana empresa en la “creació de riquesa al territori” i ha destacat també el fet que “els resultats comptables de les empreses durant el 2014 manifesten un repunt de millora en l’economia del nostre entorn”.
Més de 90.000 empreses a Barcelona facturen el 83,8% de tot Catalunya
Per la seva part, Sònia Recasens també ha tingut paraules d’agraïment a l’Ajuntament de Manresa pel seu suport a l’hora de fer possible, el febrer passat, la presentació de l’informe “Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona” que, segons la diputada “és un informe molt útil, que marca tendència i que té voluntat de continuïtat” per conèixer l’estructura productiva de totes les comarques i la identificació de les principals empreses de la demarcació.
Recasens ha fet quatre pinzellades dels resultats de l’informe provincial i ha destacat que, a nivell de facturació, les prop de 90.000 empreses que hi ha a la demarcació de Barcelona han facturat un 83,8 % de la facturació total catalana: 266.000 milions d’euros i que apleguen a 1.214.684 ocupats, el 81,3 de Catalunya.
Les empreses del Bages han facturat 5.100 milions d’euros
Mireia Estefanell, durant la seva intervenció, ha fet un repàs de les principals dades a la comarca i al municipi de Manresa. En total, les 2.710 empreses que han presentat els comptes anuals van facturar l’any 2014 un total de 5.103 milions d’euros i han ocupat 25.820 treballadors, unes xifres superiors a anys anteriors. La gran majoria de les empreses bagenques són societats limitades (2.398), la resta són societats anònimes (312). Pel que fa a la distribució sectorial del volum de negocis general a la comarca, el sector primari concentra el 7% del volum de negocis; la industria, el 55,1%; la construcció, el 4,7%, i el sector serveis, el 33,2%.
Del rànquing dels municipis segons les xifres de facturació es constata que Manresa és el primer municipi de la comarca (1.514,7 milions d’euros), seguit de Sant Fruitós de Bages (786,4) i Santpedor (746,4). Quant a les xifres de facturació per càpita, Santpedor és el municipi de la comarca que registra un nivell més alt (100.063 euros facturats per cada habitant), seguit de Sant Fruitós de Bages (94.174), Gaià (93.315) i Avinyó (90.813).
En l’apartat dedicat a les dades generals, la publicació informa del rànquing de les 250 empreses amb major volum de facturació. Aquest rànquing el lidera Iberpotash (293,1 milions d’euros), Denso Barcelona (232,8) i Joyeria Tous (223,0), tres societats mercantils dedicades respectivament a la industria extractiva, a la fabricació de peces per vehicles de motor i a la fabricació i venda de joies. El quart i cinquè lloc l’ocupen Gestamp Metalbages (141,0), i Matadero Frigorífico Avinyó (127,4), respectivament.
Manresa té 1.220 empreses i ocupa a 9.831 treballadors
Aquesta publicació constata que el teixit productiu al municipi de Manresa consta de 1.220 empreses, 144 societats anònimes i 1.076 societats limitades, que generen un volum de negocis de 1.524,7 milions d’euros ocupant 9.831 treballadors. Les activitats que concentren un major volum de negocis són les que s’inclouen sota l’epígraf “Altres indústries manufactureres” (15,5 del volum de negocis del teixit empresarial del municipi), on destaca l’empresa Joyeria Tous (223,0 milions d’euros); “maquinària i equips” (9,8%), on destaca Ausa Center (59,3 milions d’euros); i “venda i reparació de vehicles de motor” (9%), on destaca Futurauto (24,7 milions d’euros).
Mireia Estefanell ha recordat que aquest estudi només surten les societats anònimes i societats limitades que han de presentar els comptes al Registre Mercantil i, per tant, empreses importants de Manresa com són empreses públiques o fundacions no estan reflectides en aquesta publicació.