L'Ajuntament aconsegueix reduir les incidències per rates gràcies a un pla de xoc

Les incidències per presència de rates s'han reduït considerablement a la ciutat gràcies a un pla de xoc realitzat al barri antic. L’objectiu dels plans de control és mantenir les plagues sota uns nivells que no afectin a la salut ni al benestar de les persones.

El departament de Sanitat de l’Ajuntament de Manresa ha dut a terme una actuació per disminuir la presència de rates a alguns punts de la ciutat, ja que s’havia constatat que durant el darrer semestre del 2016 els avisos en diversos indrets havien augmentat considerablement.

 

L’actuació ha servit per reduir considerablement el nombre d’incidències. Així, durant el primer trimestre de l’any s’han rebut un total de 36 avisos, dels quals 28 han estat per rates. Durant el mateix període de l’any passat se’n van rebre 50, dels quals 45 van ser per presència de rates, fet que indica una baixada significativa.

 

El pla de xoc va iniciar-se durant la setmana del 12 al 18 de desembre del 2016. Primer, es va fer una inspecció dels carrers conflictius i, posteriorment, es van instal·lar 25 punts de control.

 

La segona fase es va executar durant  la setmana del 2-8 de gener de 2017 i va consistir en revisar tots els punts, valorar l’activitat que s’havia produït i repetir l’aplicació en cas de necessitat. En 11 dels punts de control, el consum havia estat molt alt, motiu pel qual es va repetir l’actuació. A la resta, per contra, no s’hi va detectar activitat.

 

La tercera i última fase es va fer la setmana del 23-29 de gener, i es va tornar a fer una revisió dels punts de control. En aquest cas, els resultats van ser molt positius, ja que tan sols en tres dels punts hi havia hagut consum i havia estat entre mitjà i alt. La resta es va mantenir sense activitat.

 

De tots els punts tractats, els més resistents han estat els següents:

 

  • c/ Sant Andreu
  • Plaça Major
  • c/ Sant Miquel
  • c/ Cantarell

 

Els altres punts que els seguien van ser aquests:

 

  • c/ Reparadores
  • c/ Sobrerroca
  • Plaça dels Drets
  • c/ Aiguader
  • c/ Sant Salvador

 

En tots s’ha continuat intervenint de forma periòdica fins a regularitzar la situació.


Control integral de plagues

Des del departament de Sanitat de l’ajuntament de Manresa es porta a terme la vigilància i control plagues (rosegadors, insectes, paneroles, etc) a la via pública i xarxa de clavegueram amb una metodologia basada en el control integrat. Així, el programa inclou l’atenció de totes les incidències ciutadanes que arriben al servei amb la inspecció de la zona i actuació en cas de que es valori necessari.

 

L’objectiu dels plans és controlar la plaga, que no comporta necessàriament l’eliminació de tots els exemplars, sinó el fet de mantenir-los sota uns nivells que no afectin a la salut i el benestar de les persones. La vigilància, en base al control integrat, no inclou la utilització de tractaments preventius de manera sistemàtica. D’aquesta forma s’evita l’alliberament de productes químics que aplicats indiscriminadament poden comportar efectes adversos sobre la salut de les persones i sobre el medi ambient, produint en ocasions més riscos que el risc de la plaga.

 

Consells per evitar la proliferació de rates

Per tal de controlar els possibles focus de la ciutat on, per algun motiu, apareix una plaga, és imprescindible la col·laboració de la ciutadania.

 

Sempre que s’observin rates o altres animals indesitjables (ratolins, paneroles, formigues, etc) al carrer es pot trucat al telèfon 010 d’atenció ciutadana (OAC) i exposar el problema.

 

Per prevenir l’aparició i proliferació de plagues cal tenir presents les següents mesures preventives:

 

  • Tapar els accessos a llocs que puguin utilitzar com a nius o amagatalls.
  • Evitar humitats, goteres, condensacions, bassals d’aigua i l’emmagatzematge d’aigua sense protecció.
  • Vigilar els sostres falsos i altres racons sense llum, sobretot on hi hagi escalfor.
  • Tallar les branques per les quals puguin enfilar-se a altres zones més altes.
  • No acumular deixalles ni caixes de cartró.
  • Mantenir tapades les escombraries i retirar-les diàriament dipositant-les en bosses tancades en els contenidors de recollida, vigilant que quedin també tancats.
  • No deixar aigua ni aliments al seu abast.
  • Quan els gossos i els gats acaben de menjar, guardar els recipients en un lloc tancat, i sobretot evitar que no quedin restes de matèria orgànica al plat, ja que podria actuar de reclam per a rosegadors, paneroles i altres tipus d’animals. L’aigua també s’hauria de canviar diàriament.