El document té per objectiu assolir un escenari de futur on dones i homes puguin desenvolupar lliurement les seves capacitats personals i socials sense limitacions imposades pels rols tradicionals atribuïts al sexe. La seva elaboració és el fruït del consens de tots els col·lectius implicats en l’àmbit de la igualtat.
El Ple municipal va aprovar ahir al vespre, per unanimitat de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Manresa, el II Pla d’Igualtat de Gènere 2017-2020, un document que té per objectiu introduir la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la ciutat i assolir un escenari de futur on dones i homes puguin desenvolupar lliurement les seves capacitats personals i socials sense limitacions imposades pels rols tradicionals atribuïts al sexe.
L’aprovació unànime del document és el fruït d'un treball previ impulsat des del maig del 2016 des la regidoria de la Dona de l’Ajuntament de Manresa, que dirigeix la regidora Cristina Cruz Mas, i que ha tingut en compte per a la seva elaboració les diferents aportacions ciutadanes, enquestes i trobades amb col·lectius implicats en aquest àmbit, així com també el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.
El document aprovat s’estructura en diferents apartats:
- El marc conceptual i normatiu, importants per situar, de forma sintètica, el marc de referència en què cal situar el paper dels governs locals en el desenvolupament del Pla d’Igualtat.
- El procés d’elaboració, amb una breu descripció de les fases que conté el Pla i que és el que s’ha tingut en compte. En aquest apartat queda clar les fonts d’informació, els documents analitzats, les persones entrevistades, i els elements de participació ciutadana que s’han tingut en compte –enquestes i trobades amb el Consell Municipal dela Donaobert a totala Ciutadania-.
- La diagnosi, que identifica no sols una breu descripció sociodemogràfica de la ciutat pel que fa al gènere, sinó també els aspectes que amb les modificacions i millores oportunes poden contribuir a conduir les polítiques futures.
- El Pla d’acció, que inclou les accions proposades a desenvolupar i que s’articula a partir de sis línies estratègiques:
- Compromís amb la igualtat. Dret fonamental com a valor central de l’acció municipal.
- Acció contra la violència masclista, per tal de disminuir l´impacte i avançar en la seva eradicació.
- Drets i qualitat de vida. Promoció de condicions perquè tothom gaudeixi d´una vida digna.
- Reformulació dels treballs i els temps. Per una redistribució equitativa entre homes i dones, tant en l´àmbit privat com públic.
- Coeducació i transmissió de valors igualitaris, com a forma de superar les relacions de poder que supediten un sexe a l´altre.
- Reconeixement, lideratge i participació de les dones, per tal de treballar per una democràcia equitativa i participativa.
El document conté també actuacions orientades a la defensa de drets del col·lectiu LGTBI.