Les activitats per impulsar una altra forma d’entendre l’economia s’obren pas a Manresa. El 3 de juny tindrà lloc la 2a Mostra d’Economia Social i Solidària, amb un preludi de luxe, la conferència de Chistian Felber, impulsor de l’Economia del Bé Comú. L’Economia social i solidària no és només un conjunt d’idees, sinó que ja forma part d’una realitat que, com a consumidors i consumidores, podem ajudar a consolidar.
Manresa vol formar part del conjunt de municipis i persones que veuen en l’Economia Social i Solidària un camí imprescindible per generar canvis i defensar els drets socials. I és que diferents iniciatives, tant a nivell local com internacional, aposten per una economia carregada de valors: al servei de les persones i respectuosa amb el medi ambient.
El proper 3 de juny, a Sant Domènec, tindrà lloc la 2a Mostra d’Economia Social i Solidària. Aquest matí s’ha presentat, amb la presència de les regidores d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolaria; Ocupació i Emprenedoria, Cristina Cruz, i Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Mercè Rosich. També hi eren presents Nil Saladich, representant de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central, i Pau Collado, de Càritas Manresa.
Abans de la Mostra, per escalfar motors i posar sobre la taula molts elements a favor d’una economia humanitzada, Manresa rebrà la visita d’un “padrí” d’excepció: l’economista Christian Felber, impulsor del concepte d’Economia del Bé Comú. Christian Felber farà una conferència sobre “Nous valors per a l’economia” el dimecres 31 de maig a 2/4 de 8 del vespre al Teatre Conservatori.
Christian Felber és un professor universitari d’economia austríac, ballarí, escriptor i divulgador en matèries d’economia i sociologia. És especialista en economia sostenible i alternatives per als mercats financers. Creu que és factible una economia de mercat ètica dissenyada per millorar la qualitat de vida de totes les persones i el medi ambient. Es recomana que les persones interessades a assistir a la conferència fain la inscripció prèvia trucant al tel 938776490 o enviant email a cio@ajmanresa.cat. Hi haurà servei de monitoratge per a infants (també prèvia reserva).
Aquesta conferència serà l’avantsala de la Mostra, que tindrà lloc el dissabte 3 de juny a la Plaça Sant Domènec. L’objectiu és crear un espai de trobada i intercanvi. Hi trobarem tant activitats lúdiques com informació de diferents projectes de l’àmbit i estands informatius. Per a les persones interessades en el cooperativisme, la banca ètica, la moneda social i el comerç just, és una bona oportunitat per trobar propostes d’aquesta mena.
El matí començarà amb un tast de cacau de comerç just i contes. A continuació, la jornada comptarà amb la presència de l’Esther Vivas, coneguda per participar en diferents mitjans, però especialment per la seva tasca com a investigadora i activista en diferents moviments socials sobre consum conscient.
Al migdia hi haurà un dinar popular amb paella vegetariana a càrrec d’Ecoxarxa per continuar amb tertúlia amb les experiències Pam a Pam i Ateneu Cooperatiu. Nil Saladich, representant de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central, ha recordat avui que l’entitat va iniciar les seves activitats fa uns mesos, i està ubicat al CEDEM (al Palau Firal de Manresa) , tot i que dóna servei a les comarques centrals (Bages, Moianès, Berguedà, Solsonès, Anoia i Osona). En formen part sis cooperatives d eles comarques centrals, té per objectiu impulsar noves iniciatives d’economia social i cooperatives i és un de les deu entitats d’aquesta mena que ha impulsat la Generalitat al país.
A la tarda, una mostra de productes tèxtils obrirà pas a les activitats musicals a càrrec de Celeste Alias i Simon Taibi. Aquest darrer, és un exemple del projecte Cabal musical que promou la inclusió i els talents musicals, aquest jove músic oferirà una cloenda de “rap amb emocions”.
A la presentació d’avui també hi ha participat Pau Collado, de Càritas, que impulsa el projecte “Activa’t per viure de l’hort”. Es tracta d’un projecte d’acompanyament de persones en situació d'exclusió social en un procés de facilitació de l'aprenentatge en agricultura ecològica i la comercialització en proximitat dels productes agraris i es realitza amb col·laboració de l'Ajuntament de Manresa.
La Mostra és organitzada per les regidories de Dinamització Econòmica, Ocupació, Cooperació i Cohesió Social de l’Ajuntament de Manresa i amb la complicitat d’Ateneu Cooperatiu, Treballem bé, Ecoxarxa, Xarxa d’Inclusió i Consell Municipal de Solidaritat.