Manresa acull visites escolars dinamitzades per sensibilitzar els joves dels perjudicis del tabac

L’Oficina Jove de Manresa mostra fins al 30 de maig l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona “El tabac al descobert”, amb la missió de prevenir la població contra el consum de tabac. La sessió d'avui ha comptat amb la presència de la regidora de Joventut, Anna Crespo, i anat adreçada a l'alumnat de secundaria de l'Escola la Salle.



imagen

Sensibilitzar els joves contra el consum del tabac i explicar els efectes nocius de fumar. Aquest és el principal objectiu de l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona “El tabac al descobert” que està fent estada a l’Oficina Jove de Manresa fins a final de mes.  Aquesta mostra està adreçada al públic en general i, molt especialment, als alumnes de secundària de la ciutat. Aquest matí ha estat visitada per estudiants de La Salle i preveu arribar a un total de 12 grups d’alumnes d’altres centres educatius com el Guillem Catà, Cal Gravat i del Programa Laborària.

 

La sessió d’avui, en el marc de la Setmana sense Fum, s’ha iniciat amb unes paraules de la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i del tècnic de la Unitat de Promoció de la Salut de la Diputació de Barcelona, Fernando Martínez, que han donat a conèixer els objectius d’una exposició que va iniciar els seu periple per Catalunya l’any 2013  i que fins ara ha tingut a prop de 30.000 visites.

 

Posteriorment, Antoni Uró, un dinamitzador extern, ha iniciat la sessió per explicar i compartir de forma dinàmica amb els joves que el tabac és una substància de gran poder additiu que causa problemes greus de salut. Durant la sessió, s’explica que encara que en un primer moment pot semblar inofensiu, moltes persones comencen a fumar perquè els altres ho fan, perquè necessiten tenir les mans ocupades o perquè relaxa. Al cap de poc temps, es pren consciència de com aquesta substància forma part del dia a dia i, tot i tenir la idea que deixar-ho és una tasca fàcil, finalment abandonar-ho es converteix en un problema difícil de resoldre.

 

L’exposició consta d’informacions i estímuls agrupats en deu plafons i d’un joc interactiu de preguntes i respostes (veritat/mentida). La mostra vol ser una eina per prevenir el tabaquisme entre els nois i les noies amb l’objectiu principal de generar actituds contràries al tabac i al seu consum. També vol refermar, en les persones que no hagin fumat mai, la seva posició per tal d’evitar (o si més no retardar) l’experimentació amb el tabac.

 

Els horaris de visita seran els dilluns, dimarts i dijous de 9 a14h i tardes de 16 a19h. Per més informació hi ha disponible el telèfon 93 877 13 60, o bé la pàgina web de l’Oficina Jove del Bages.

 

Un de cada quatre catalans és fumador


 
Fernando Martínez, durant la seva intervenció, ha donat algunes dades de consum de tabac. En aquest moment, hi ha un 24,7% de persones fumadores a Catalunya -gairebé 1.500.000 de persones-.  Això significa que hi ha una disminució de tabaquisme a Catalunya, ja que el 1990 hi havia una xifra del 33,7%. En total, unes 70.000 persones deixen de fumar cada any. En la franja d’edat situada entre de 15 a 24 anys, els nombre de fumadors estan situat en el 17,6%. (el 19,1% dels nois i el 16,1% les noies).
 

Malgrat que la mortalitat relacionada amb el consum de tabac va començar a reduir-se el 2013, actualment incideix en una de cada sis morts a Catalunya. 
 

Els homes, un 30% dels quals consumeix tabac, continuen fumant més que les dones, que superen per poc el llindar del 20%. Tot i així, la taxa d'abandonament dels homes és quasi 5 punts superior a la de les dones.

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen