Organitzada per l’IMSERSO amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, la sala d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu acollirà durant tot el dia una jornada per donar a conèixer el projecte de ciutats amigables així com de les diferents experiències que s’estan duent a terme en alguns municipis de l’Estat per promoure l’envelliment actiu.
Manresa acollirà aquest dimecres, 14 de juny, la jornada formativa “Cómo ser una Ciudad amigable con las persones mayores”, organitzada per l’IMSERSO amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. La jornada, que tindrà lloc a la d’actes de l’Hospital de Sant Joan de Déu – Fundació Althaia, té l’objectiu de donar a conèixer el projecte i oferir informació i orientació sobre com realitzar el procés d'adhesió a la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans i el desenvolupament i avaluació del projecte en els municipis interessats, tant d'àmbit urbà com al rural.
Les dades d'aquest esdeveniment han estat presentades aquest migdia per la regidora de Cohesió Social, Gent gran i Salut de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; i del tècnic municipal del Programa de Gent gran, Enric Roca.
Al llarg del dia es mostraran diverses experiències de participació en aquest projecte per part de diversos municipis, amb exemples pràctics de com l’han desenvolupat, facilitant el debat i l'intercanvi d'informació entre els ajuntaments adherits a la Xarxa i aquells que estan interessats a adherir-se. S’exposaran, entre d’altres, experiències realitzades a Saragossa, Terrassa, Sant Vicenç de Castellet, Durango (Biscaia), Castelló i Antzuola (Guipúscoa). També, es comptarà amb la participació de responsables de l’IMSERSO (Instituto de Mayores y Servicios Sociales) i del CEAPAT (Centro de Referencia Estatal de Autonomía Personal y Ayudas Técnicas).
L’activitat s’adreça a responsables polítics i personal tècnic dels ajuntaments adherits ala Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans i d'aquells interessats a formar-ne part, així com representants de les persones grans (Consells Municipals, organitzacions de gent gran, …) amb un paper fonamental en aquest projecte, tant per la seva participació en el desenvolupament, com per la seva capacitat per proposar i impulsar l'adhesió dels seus municipis a la Xarxa.
Un projecte per promoure l’envelliment actiu i saludable
La Xarxade Ciutats Amigables amb la gent gran és una idea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dirigida als ajuntaments i destinada a crear entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable. El projecte aborda des d'una perspectiva transversal diferents aspectes de la vida diària i ho fa posant al centre la participació de les persones grans, tenint en compte les seves necessitats, percepcions i opinions al llarg de tot el procés d'anàlisi i millora de la ciutat. El projecte va ser exposat per primera vegada el 2005 i compta amb la participació de ciutats de tot el món.
Les ciutats que volen formar dela Xarxahan de complir uns requisits establerts prèviament que es basen en la realització d’una diagnosi de la ciutat, el disseny d’un pla d’acció i en establir mecanismes d’avaluació, amb la finalitat d’iniciar un procés de millora contínua.
En el cas de l’Estat espanyol, l’OMS ha delegat la supervisió de les ciutats de la Xarxaa l’IMSERSO, que es cuida de difondre i fer el seguiment del projecte. Actualment, la Xarxa de Ciutats i Comunitat Amigables, compta amb l’adhesió de 108 ciutats, que es troben en diferents fases de desenvolupament del projecte.
Amb la finalitat de fer créixer el projecte, s’han realitzat jornades divulgatives per diferents zones de l’Estat. Fins ara, s’havien realitzat a Madrid, Burgos, Cadis i Saragossa i, per aquesta ocasió, per donar cobertura a la zona nord-est, s’ha escollit Manresa, atesa la vinculació de la nostra ciutat al projecte.
Manresa, va ser reconeguda per l'OMS com a ciutat amigable amb la gent gran, l’any 2011. Per aquesta raó, s’ha estat desenvolupant el pla d’acció 2014-16, que contempla un total de 28 actuacions que donen resposta als diferents àmbits de treball i, en l’actualitat, desenvolupa la tercera fase d’avaluació de resultats.