La 4a edició de la Setmana dels Horaris se celebra a tot Catalunya del 12 al 18 de juny i l’objectiu és explicar les propostes elaborades sobre la Reforma Horària, una iniciativa ciutadana que té per objectiu impulsar un canvi d’hàbits mitjançant l’establiment d’uns horaris igual a la majoria de països europeus.
L’Ajuntament se suma a la celebració de la 4a Setmana dels Horaris que es durà a terme del 12 al 18 de juny a tot Catalunya per tal de donar a conèixer la iniciativa per la reforma Horària. Es tracta d’una iniciativa ciutadana que promou un canvi d’hàbits mitjançant l’adaptació al marc horari europeu.
La reforma horària proposa compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina, introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida, avançar les hores dels àpats, tant del dinar com del sopar, i sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.
L’objectiu és que es pugui gaudir de més llibertat en la gestió del temps, atès que s’assoliria un ritme de vida més ordenat per tant, es milloraria la salut i la qualitat de vida. També es potenciaria la igualtat entre les persones i la capacitat de relacionar-se seria més positiva.
Per aquest motiu la iniciativa fa unes recomanacions en funció de col·lectius específics:
Així planteja com objectiu assolir la igualtat de gèneres amb uns horaris que fomentin la coresponsabilitat plena en les feines de la llar entre homes i dones, i també, que es comparteixi el temps de cura dels infants. Igualment, es busca la igualtat en les condicions laborals i en el colideratge de les empreses i la societat i pel dret a una vida plena.
Segons les diagnosis i estudis realitzats, les dones catalanes i espanyoles són les més estressades de tot Europa ja que fan la major part de les feines de casa i cuiden els fills a la vegada que treballen amb salaris més baixos que els homes. Per tant, tenen poc temps per gaudir de temps lliure.
Un altre col·lectiu esmentat és el de la gent gran que els últims anys han vist com la seva responsabilitat en la cura dels nets, inclús de tota la família, s’ha incrementat. Els avis van a buscar els nets i netes a l’escola, fan de mainaders, etc. i per tant, el seu temps d’oci ha disminuït. És necessari una nova cultura del temps per gaudir d’activitats com fer esport, cursets, turisme i també per participar en espais públics, institucions, etc.
Manresa forma part de les més de cent ciutats i pobles de Catalunya que s’han adherit a la Xarxa de ciutats i pobles per la Reforma Horària.
Iniciativa per la Reforma Horària
La Iniciativaper ala Reforma Horàriaté els seus inicis al 2013, quan es va constituir una associació formada per una quinzena de persones expertes en diferents camps amb l’objectiu és fonamentar, sensibilitzar i dissenyar la reforma en 3 anys.
Durant aquests anys han estat elaborant diagnosis de la situació en diferents àmbits, han dut a terme proves pilot en diferents municipis i agents socials, han elaborat material divulgatiu i de sensibilització, han consensuat tot un seguit de recomanacions per a diversos col·lectius, etc.
La recerca, i els estudis realitzats palesen que l’organització horària actual és incapaç de fer front a la complexitat del moment present.
Ahir la Generalitat de Catalunya va anunciar que el Pacte Nacional per la Reforma Horària se signarà el mes de juliol per ser aplicat l’any 2025.
A gairebé tota Europa, l'horari laboral és de 8-9 h a 17-18 h, parant un màxim d'una hora per dinar a meitat de la jornada. En canvi a l'Estat espanyol (i per tant a Catalunya) és habitual que la població treballadora s’aturi dues o tres hores per dinar, i que la jornada laboral s’allargui fins a les 19 h o les 20 h, o més enllà.
Aquesta jornada poc compactada provoca que se sopi a partir de les 21 h en el millor dels casos, dificulta el temps de cura d’infants i gent gran, afebleix la participació cívica i comunitària, impossibilita el consum i gaudi de la cultura i baixa l’eficiència de les organitzacions.
El prime time televisiu s’acomoda a horaris que fan reduir les hores de son. En definitiva se solapa el temps personal i el temps de descans. A més, aquesta organització del temps de vida quotidiana no té l’origen en el clima, un mite que es desmunta tot sol comprovant que a Portugal, Marroc, Itàlia o Grècia se sopa a les 19-20 h del vespre.
Per a més informació es pot consultar la web: http://www.reformahoraria.cat/documentsreformahoraria