La xarxa el Perfil de la Ciutat, amb la participació de Manresa, és reconeguda amb un segell europeu de bones pràctiques

El segell europeu URBACT Good Practice Practive ha premiat el treball conjunt que realitzen 14 ciutats mitjanes de Catalunya en el disseny i l’aplicació d’una metodologia per mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats mitjanes europees

 

imagen

La Xarxa el Perfil de la Ciutat  - Indicadors bàsics de Qualitat de Vida, constituïda per 14 ciutats mitjanes catalanes, entre les quals hi ha Manresa, ha estat reconeguda amb el segell europeu URBACT Good Practice entre un conjunt de 97 exercicis de bones pràctiques d’arreu d’Europa i escollides d’entre 270 propostes presentades per 219 ciutats de 29 països.

 

Al projecte El perfil de la Ciutat hi participen també els municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, Mataró, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vic, i funciona  des de 1998. 

 

La tasca desenvolupada consisteix en el disseny i l’aplicació d’una metodologia per mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats mitjanes europees. Es basa en la creació d'una xarxa d'observatoris connectats internacionalment a socis europeus que treballen en el desenvolupament i aplicació d’eines, metodologies i indicadors per a mesurar la qualitat de vida i benestar de les ciutats i dels seus ciutadans.

 

La feina conjunta ha permès desenvolupar un seguit d’indicadors que permeten avaluar de forma comparativa la qualitat de vida de les ciutats mitjanes europees, tant amb altres ciutats com amb la seva pròpia evolució. Unes comparatives que faciliten el coneixement de la realitat de les ciutats o millorar la seva gestió aplicant mesures més adaptades i que permetin avançar en la millora de la qualitat de vida.

 

Amb els indicadors s’elabora un informe anual que tracta de forma comparada la demografia, el mercat de treball, l’habitatge, l’activitat econòmica, el teixit empresarial, la cohesió social, la sostenibilitat, per acabar en un apartat final dedicat a diagrames d’informació local. A més la xarxa manté un bloc sobre aspectes de metodologia estadística i sobre temes d’actualitat de la qualitat de vida i el benestar de les ciutats mitjanes, obert a la participació dels experts.

 

El proper mes d’octubre, els projectes seleccionats podran participar d’una trobada a Tallinn (Estònia), on tindran l’ocasió de compartir el seu exercici de bones pràctiques amb altres ciutats europees.

 

El fet d’haver aconseguit el reconeixement del segell europeu URBACT Good Practice permetrà a la xarxa (ser escollit és condició necessària) tenir la possibilitat de poder presentar-se a futures convocatòries d'URBACT, un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge per a la promoció del desenvolupament urbà sostenible que permet a les ciutats treballar de forma conjunta en la recerca de solucions per els grans reptes urbans i socials.

 

Web del Perfil de la Ciutat: http://www.perfilciutat.net

Documents relacionats

  • imagen