Porta oberta a continuar investigant l’assassinat de la manresana Flors Sirera a Rwanda

L’advocat de la família Sirera, Jordi Palou Loverdos, i la regidora de d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolaria, han informat avui de l’estat actual de la causa per la mort violenta de la infermera manresana i altres cooperants a Rwanda. 

imagen

L’advocat Jordi Palou Loverdos i la regidora de d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Santolaria, han comparegut avui per donar a conèixer les darreres notícies positives en relació al procés penal per l’assassinat de la manresana Flors Sirera i altres cooperants a Rwanda i la República Democràtica del Congo.

 

Jordi Palou Loverdos és l’advocat que representa la família Sirera i també l’Ajuntament de Manresa i d’altres en el cas dels cooperants assassinats. Palou ha explicat que l'Audiència Nacional ha accedit a la petició dels representats legals de Flors Sirera de reobrir la causa de justícia universal que investigava la mort violenta de 9 espanyols als dos països africans.

 

L’advocat ha recordat que, el 2008, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va processar a la cúpula polític-militar de Rwanda i va dictar 40 ordres d'arrest internacional per crims de genocidi, crims de guerra, crims contra la humanitat, terrorisme i pertinença a organització terrorista contra 40 alts comandaments de l'Exèrcit Patriòtic Ruandés / Front Patriòtic Ruandès.

 

Tot plegat va fer un pas enrere arran de la reforma legal impulsada el 2014 pel PP en relació a la justícia universal, que havia provocat l’arxiu del cas. Ara, però, s’ha obert la porta a continuar investigant el cas. La decisió de tres jutges de la Sala Penal-Secció 3a de l'Audiència Nacional d'Espanya es va notificar el 29 de juny de 2017, i la causa penal ha estat remesa al Jutjat Central d'Instrucció 4 (Jutge Fernando Andreu Merelles). Aquest ha de considerar si a més de sol·licitar l'extradició activa d’un dels principals encausats, el general Kayumba Nyamwasa, emet noves Ordres Internacionals d'Arrest (OIA) contra almenys 22 processats ruandesos.

 

La investigació prosseguirà mentre s'està pendent , alhora, de la resolució del Tribunal Constitucional interposada contra l'arxiu parcial de la causa motivada per les severes limitacions introduïdes per l'anterior Govern espanyol a la justícia universal.

 

Tant Santolaria com Palou s’ha mostrat optimistes sobre l’estat del procés penal, malgrat les dificultats dels darrers anys, especialment per la reforma legal de l’any 2014 impulsada pel PP que havia provocat el sobreseïment del cas.

 

Santolaria, que ha recordat que aquest mateix any es commemora el 20è aniversari de la mort de la Flors,  ha manifestat que “estem contents amb les darreres novetats i de veure que la justícia encara és possible, i els crims no queden enterrats per la impunitat dels estats” .

 

Per la seva banda, Palou ha afirmat que “seguim avançant i treballant perquè es faci veritat i justícia en memòria de les víctimes i perquè no es torni a repetir”. En aquest sentit, l’advocat ha posat en valor no només de la famílies afectades sinó dels ajuntaments i institucions que “hem aconseguit que s’acusi per primera vegada a dirigents de la cúpula militar que va guanyar la guerra” .  Palou ha anat detallant moltes de les accions que s’han dut a terme tan a Sudàfrica com a Europa amb alguns dels encausats i les “dificultats” que han posat alguns estats per detenir-los o extradir-los.

 

Finalment, tant el representant legal de la Flors Sirera com Àngels Santolaria ha manifestat la voluntat de continuar amb la lluita per fer justícia i aconseguir que els responsables d’aquests crims responguin dels seus actes davant els tribunals.

Documents relacionats

  • imagen